Image and video hosting by TinyPic

21 May 2015

Berenang : Perlu ke kita ajar anak-anak?

Berenang ialah Sunnah Nabi


Rasulullah SAW bersabda, “Ajarilah anak-anak kamu berkuda, berenang dan memanah”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda: “Tiap-tiap sesuatu yang bukan zikrullah berarti permainan dan kelalaian, kecuali empat perkara: Seorang laki-laki berjalan antara dua sasaran (untuk memanah); Seorang yang mendidik kudanya; Bermain-mainnya seseorang dengan isterinya; Belajar berenang.”(Riwayat Thabarani)

Semasa berenang, mental, fizikal, segala otot dan tulang rangka digerakkan untuk membuat satu gerakan yang berkoordinasi antara dua anggota kaki dan dua anggota tangan, selain meransang stamina ( sistem kardiovaskular).

Berenang juga memberi peluang manusia untuk menguasai air serta menjadi berani.

Menghantar anak ke Kelas Renang


Korang percaya tak kalau aku cakap,
mengajar anak berenang, tak perlu hantar ke Kelas Renang.
serius korang kena percaya, sbb bukti di depan mata,
anak kawan kawan Gojes aku, Eira dan Achiek Anis
sebagai bukti, aku teruja tengok anak anak dorang berenang
masa kami buat Family Day haritu,
suami aku pon teruja, dari dalam kolam dia jerit,
" eb, tengok Alysa berenang, comels gila "
aku pon sempat rakam Alysa berenang,
alahaiii~ mmg comels! suka sangat!

Arissa anak Achiek anis pon pandai,
comels jugak! dorg cakap, dorg tak hantar pon anak pergi kelas,
cuma every Weekend, dorg bawak anak mandi kolam,
dan anak akan belajar dengan sendiri,
macam Alysa, laki aku kata, ayah dia cerita,
tak pergi kelas jugak, mmg dia belajar sendiri,
alahaiiii pandai nya.

Princess aku tak kata dia pandai berenang,
tapi ada ciri ciri boleh berenang tu,
asal papa dia bawak mandi laut, dia pandai
kocakkan kaki, tapi bila dah lama tak mandi laut,
dia dah lupa, mmg aku rasa, andai dari kecil bawak dorg
mandi kolam, mmg dorg akan pandai kan!
lepas ni, everyweek nk bawak princess mandi kolam,
ini serius, sbb aku mmg nak hantar princess pergi kelas,
tapi kalau bukti depan mata, anak anak tak payah hantar ke kelas,
baik kita ajar sendiri, dan jimat.hehe.papa princess pandai berenang.





dah tengok ke? comels kan! hehehe.
anak korang pandai berenang ke?
kalau pandai baguslah, aku mmg suka tgk budak pandai berenang,
comels sgt, bangga tetiba, sbb aku tak pandai berenang.
hahaha.aku takut lah!

Kelas Renang di Rumah


andai kata korang pon nak belajar berenang,
boleh ikut klas ni, Tutor boleh dtg ke Pool dekat dgn rumah korg,
best kan! boleh WA number dlm pic tu.

So, bila nk mula ni?! ahad ni ok! bawak anak pergi Pool,
hehehehe! semangat!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 comments:

  1. Ros pun tringin nk ajar anak2 swim.. tp belum bkesempatan.hihi

    ReplyDelete
  2. anak sy kecik lg, tapi mmg sy suka bawak dorang ke swimming..kalau dtg idea nakal mama dia ni, memang mama dia main campak2 je anak dlm swimming pool tu.haha..tapinya kita masih tengok2 la.bukan biar lepas gitu je..hehe

    ReplyDelete
  3. selalu tak de pi kolam pu Ra..suami akak suka bawak pi air terjun..heheheh..bebudak ni pun suka..akak kalau pantai tak suka..rimas muka jadi gatal2 kena air laut..:p

    ReplyDelete
  4. Perlu! hehe husband ajar Ilman sendiri. belum tahap pandai berenang. tapi bolehla sikit-sikit tu. teringin gak antar class tapi wekend ibunya busy..

    ReplyDelete
  5. Cik mah pun slow2 ajar azwa walaupu xpndai...tp cik mah biasakan die ngan air dulu..insyaallah..nnti nk bg die g klas renang..

    ReplyDelete
  6. pendapat kak ana perlu juga rara, salah satu perkara yang harus dipelajari, terpulang kpd pendapat ibubapa sendiri.

    ReplyDelete
  7. susah gak nak ajar anak berenang kalau bapak nye ni pun kureng arif nak berenang :-)

    confirm kena htr sekolah blaja berenang. lebih mudah diajar time kecik ni, dah besar skit nnt dah keras semua kaki dan tangan :-)

    ReplyDelete
  8. NAK AJAR AQILAH BERENANG JUGAK...UMIENYE XRETI BERENANG JGK..HEE

    ReplyDelete
  9. kat putrajaya ni ade .. tp aku la dok bertagak nk bw anak pi .... sbb icha kompom nk main air sama ...dan kompom aku pun kena trn dlm kolam utk jg icha... i hate kolam/laut .. tak suka basah2

    ReplyDelete
  10. Rara.. Akak sndr tak expose renang2 ni. Hehehe harap2 diorg pandai berenang sdr la sok. Setakat air cetek ok je kat diorg mendugong, kikikki

    ReplyDelete
  11. kalau selalu main air maybe akan pandai berenang secara tak sengaja, kalau belkg rumah ada sungai atau pantai misalnya.

    ReplyDelete
  12. kami ajaq mandi sungai belakang umah jaaa hihi

    btw salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  13. Ank2 akk okla semua suka air esp yaya.
    Tp aish..haiyaa...penakut!!

    ReplyDelete
  14. budak-budak boleh berenang memang comel. Tapi saya pelik anak buah saya tanpa ke kelas berenang boleh berenang di tempat dewasa tanpa pelampung.

    Bila ditanya rupanya hampir setiap hari mandi kolam dan belajar berenang dengan melihat orang dewasa lain berenang

    ReplyDelete
  15. Sebaiknya...kena ke kelas renang. selamat dan tahu teknik sebenar....

    ReplyDelete
  16. Mujur julia dok kondo ada kolam renang besar...selalu gaklah bg Qi berenang...

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com