19 June 2015

Soal Jawap Agama

Adab ke Kubur


soalan : Adakah ahli kubur itu tahu yang kita melawat dia?
Jawapan : Ya! dia tahu, so sebab tu sape yg datang, PERLU membeli SALAM
terlebih dahulu, kemudian sedekahlah Al-Fatihah.

Hukum Memakai Ear Fon ketika berpuasa


soalan : adakah batal puasa saya jika sy memakai ear fon ketika puasa?
Jawapan : BATAL, kita ear fon termasuk ke dalam perut, hahaha.
( tak batal ) ok je!

Menghidu Asap rokok ketika berpuasa


Soalan : Jika sy berpuasa, tapi saya just bakar je rokok, then hidu.
Jawapan : BOLEH, jika hidu ikut ketiak, hahahaha. teruk sangat dah gian ni,
bawak lah bersabar sikit ye.jgn melampau sgt perangai tu!
mmg Haram.

Hukum Menghisap Vapor ketika berpuasa


Soalan : Saya  tidak hisap rokok, tp sy hisap Vapor
Jawapan : Tetap batal puasa, ( haih ni pon xleh beza ) takleh sabar ke?

Hukum Menggosok gigi menggunakan ubat gigi berperisa


Soalan : apa hukum jika saya menggosok gigi menggunakan ubat gigi perisa mango.
Jawapan : makruh! kerana nanti kita akan rasa sedap lak mango tu kan, asek nk gosok je.

Antara Sedekah dan Hutang, mana yang perlu dibuat dulu


Soalan : Saya ada hutang, tapi sy nk bersedekah, mana yg perlu didahulukan.
Jawapan : Hutang.


Sumber - HotFM pagi tadi.jika saya salah dengan, betulkan ye.
semoga puasa kita harini ini di permudahkan. Amin.


5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

MG schmidt said...

nice sharing

ameris said...

TQ RAAA

CikNaa said...

ooo banyak lagi rupenya..ciknaa dengar sikit je..thanks rara..

ummi aqilah (LM) said...

Haha kemaruk sgt org nk isap rokok
Eh..

Ramai yg lupa nk bayar hutang. Hurm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...