03 June 2015

TIPS jika tertinggal dompet dirumah

mencari duit untuk makan tengahari


Harini aku ke Office tanpa IC, tanpa Lesen dan tanpa duit.
lolz gila kan! masa nak pergi breakfast tadi aku cari cari
beg duit dalam handbag, tapi TAKDE! hahaha.

lepas tu aku baru teringat,
malam tadi masa pergi delivery Pavlova,
aku bawak dompet, then tertinggal kat rumah,
biasa lah, urat banyak putus, pelupa yang hamat,
aku ni, sampai satu tahap kalau nak buat apa apa,
kena taip dalam " notes " kat henpon tau,
kalau tak, semua aku lupa.hahaha.
kronik sgt ni.

Menabung di Office


korang ada menabung tak? bukan lah menabung besar besar,
ni menabung kecik kecik je, aku kat office,
aku ada tabung, hehe.tabung syiling dan tabung RM1 dan RM5
setiap hari atau 2 3 hari sekali, aku akan clearkan dompet,
aku akan simpan duit RM1, RM5 dan syiling dalam 1 bekas,
lama lama duit tu akan jadi banyak,
dan kalau sesak sesak, boleh guna.kihkih.

mcm kes harini, aku tertinggal dompet kan,
so aku cilok duit dari tabung, tapi nanti, aku akan pastikan
aku akan simpan semula duit yang aku dah ambil tu.
aku mmg jenis suka menyimpan duit.pelik lah perangai.
hahahaha.

tu lah org kata, orang lelaki, kalau dia kata dia ada 20sen je
dalam poket, dia mmg betul betul ada 20sen je,
orang perempuan ni, kalau dia kata ada rm10 je dlm dompet,
sebenarnya dia ada RM200 lg dlm bank,
hahahaha.tipu je cakap xde duit.hahaha.

so! jangan lupa menabung di office ya!

duit simpanan aku, tu pon dah guna guna.lepas tu simpan bank kalau dh banyak.

18 comments:

Shark Kay said...

ok..
yg ni mmg idea yg bernas...
daripada simpan duit syiling dalam dompet better letak dalam tabung.
brilliant :)

SweetLikeWhat said...

DULU AKU ADE TABUNG GAK..TAPI TABUNG TUDUNG AJ!TAPI BILA DAH TAK GILA AJ, TABUNG TU JADI TUKUN!KAH!

mas saari said...

akak pun macam rara.. simpan duit syiling dan duit rm1 kat opis
in case of emergency kan

CikNaa said...

duit singgit tu nak tiru! sebelum ni duit syiling je.. hihi

Mish Syura said...

Tips yang tersangatlah brguna. Tq.:)

Zee Suhaini said...

sama jer la kita..nak beli ape2 memang kena catat..kalo tidak sampai kedai cam terpinga-pinga tak tau ape benda nak amek..

so far menabung syiling jer kat opis..note blom lagi..kena usahakan jugak kot ada emergency nanti senang..

saye niza said...

aku ade tabung kat rumah jer weh. tabung jenis yg kalau dah penuh, kena pecahkan tau.haha.

Hamelia Hamid said...

kat ofis sy bahaya simpan duit walaupun laci meja berkunci. ade je yang panjang tangan...huhu...selalunya kalau lupa bawa duit atau lupa nak cash out duit saya transfer je dari maybank2u kat member2 yang ada akaun maybank...pinjam cash dengan diorang dan terus bayar. hehe

Nory Zoulkefle said...

wahhh bagos tips ni..
nory rajin gak menabung duit syiling...
tapi ujong bulan korek balik..haha

Diana Rashid said...

uikss..bahaya la tayang2 gitu...ada yang memerhati nanti..heheh..kalau akak pulak tak de opis ,jadi simpan selit2..selit2 tu bukan dalam beg duit la..tapi kat merata2..hahah...kadang2...'eh..ada duit kat sini rupanya.."hahahah

nini said...

Opis nini takde tempat masing so nak menabung susah sikit....cuma dlm handbeg tu nini memang ada campak duit dlm tu....so kalau emergency....korek ajela jawabnya....hihi

Allene typicalmommy said...

aku pun menabung. tp duit syiling je...

Chekgu Azrine said...

Simpan siling je sis..terdesak korek je dlm handbag..cuma akk bg siling utk banje ank sekolah..kat umh adala tabung.kat off (blj guru) xsesuai nk smpn tabung..uhuk

Eka Tikah said...

wah banyak tu akk menyimpan. kene ikut cara akk ni. hehe

mama tisya said...

hah..kt opis pn mmg ada bersepah duit syiling hehe

mOoN IzzaN said...

hahaha.. kite serupa rara.. duit syiling n rm1 memang penuh kat laci ni haaaa..

eima said...

klu simpan kat pejabat tak hilang tak pe la
klu jenis selalu ade pecah pejabat ... jawabnye jerit sorg2 je la

RahimAim BudakPrihatin said...

Wah Kak Rara.... Lebih kurang sama la.cumanya.. Along menabung duit syiling sahaja.... Setiap nilai RM10.. along akan masukkan dalam tabung..slagi xckup...slagi tu along delay daripada masuk dlm tabung..ahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...