04 July 2015

#cabaran20hari Kuih Kegemaran di Bulan Puasa

Kuih Popular Bulan Puasa


Kalau cakap tentang kuih popular masa bulan puasa ni, rasanya semua orang tahu kan! Sape tak tau, itu tipu! Hehehe.cuba teka, apa dia??? Kuih ni, takkan sape boleh jemu, aku rasa, semua orang suka!!!

Buah Melaka atau onde onde! Ampunnnn! Ni kuih yg paling aku suka sangat! Tambah lg kalau gula melaka dia banyak, bila gigit, merecik gula, kdg kdg sampai tumpah ke baju, hehehehe. Walaupun marah, tetap nak makan lg.kihkihkih. buah melaka, makin lama makin mahal, tahun ni aku beli di bazar ramadhan, buah melaka rm2 utk 11 biji, murah ke mahal eh? Tp sedap lah. Boleh lah kalau craving sgt. Gula melaka pun, kalau yg betul betul ori tu, mahal tau. Bukan main main harga dia, mil aku kalau balik pahang, dia mesti akan beli gula melaka. Tapi bukan buat buah melaka yg biasa tu, ni buah melaka yg special sikit.

Buah Melaka Kukus


Sape pernah makan buah melaka kukus? Aku tak pernah, tapi sejak kawen dgn suami aku, terus kenal buah melaka kukus ni, hehehe. Sedap gilaaa korang! Dia x salut dengan kelapa, tp di kukus dengan santan.mmg sedap sangat lah! Nak tau mcm mana buah melaka kukus? Ni tengok link ni, ada resipi skali Resipi Buah Melaka Kukus

Korang jgn lupa try tau. Tapi maybe ada org tak biasa makan, tp kalau korg orang Pahang, mesti tau buah melaka kukus ni apa. Tp kalau x tau, makan jelah buah melaka biasa tu.ponnnn sodappp! Hehehehe.

Kredit google

1 comment:

Amanda Suria said...

kat sini baru betul komennya..heran komen pi ke tempat lain,...ni la masalahnya guna hp blogging..hahahhaa...ramai up bab buah melaka ni kan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...