28 July 2015

Makeup Hari Raya

Hari Raya Make Up Routine 


Feeling feeling beauty blogger, so kena lah update makeup routine kan,
hahaha. *poyo! since ada yg tanya, aku pakai product apa,
so harini nk cite sket, bedak, cream, eye shadow segala,
aku xde lah beriye sangat makeup, biasa biasa je,
sbb dah malas dh makeup tebal tebal sekarang ni,
cuma raya ni je, terlebih gedik, try product lain dari yg lain.

untuk Raya tahun ni, aku try beli Foundation Kryolan Supracolor,
bedak Miyami 2 way cake, and lipstick kissproff,
selalu pakai maybelline and NYX je, kali ni beli kissproff,
sbb aku jenis malas nk ulang ulang pakai lipstick so,
cuba try kissproff, kalau mkn banyak banyak masa raya pun,
dia tak hilang.hehehe.kalau lipstick biasa, bila minum ke makan,
mst hilang kan, pas tu bila bergambar, dah tak cantik.hehe.

Makeup Hari Raya
foundation, bedak, eyeshadow, lipstick

aku order semua barang ni dekat kawan aku, kecuali eye shadow sephora tu,
kawan aku jual bedak Miyami tu, alang alang, order 1 set skali,
skali dgn tear drop sponge tu pun order kat dia, hehe.mmg last minute,
2 hari sebelum raya, dia dtg rumah COD semua brg brg,
punya lah excited nak pakai raya kan.hehe

aku takde lah buat tutorial segala tau, sbb idak lah menyempat,
hehehe.cuma bagitau jelah apa yg aku pakai,
muka aku xde problem sangat, cuma kulit tak sekata
and mata lebam yang melampau! hahaha. tu yang kena cover lebih
sket tang mata tu.

sebelum ni aku pakai bedak Pixy, tapi kali ni try pakai bedak Miyami,
aku rasa bedak Miyami ni soft sket, kalau nak cover kulit yg ada masalah,
kena pakai tebal sikit.kalau kulit biasa, takde masalah, pakai sikit dh cukup.


Cara pakai Foundation dengan betul

untuk cara pakai foundation yang betul, korg boleh tgk kat You Tube,
ada banyak, tapi tak susah pun, guna Tear Drop sponge tu mmg best,
just calit foundation kat muka, then ratakan menggunakan sponge,
lepas dh rata, sapu bedak, mcm aku, disebabkan mata lebam,
tapi malas pakai concealer, korg tepek lebih sket foundation tu kat mata,
then tepek bedak lebih sket kat mata, agak agak sampai hilang lebam tu cukuplah,
bangga je bila org kata, " mata xde lebam, best nyaaaa " padahal,
ko xtau bape Tan bedak kat situ.hahaha.

Jenis warna kulit aku, aku pakai foundation Kryolan Supracolor 4W,
sesuai sgt kaler tu dgn kulit aku, natural, dan bedak Miyami,
aku amik Medium, tapi aku rasa medium cm putih sangat untuk aku,
aku rasa next aku nak beli yg dark sket.

lepas pakai bedak, sapu eye shadow, aku pakai 3 jenis color,
cerah skali untuk sapu pada seluruh kelopak mata, Gold color
untuk kelopak mata, yg gelap utk effect smokey, lepas sipi sipi
je di kelopak mata tu, aku pakai eye shadow guna jari je tau,
hahaha, aku x pernah pakai brush, sbb aku rasa susah nk blend,
pakai jari je senang.hahaha.mmg dasar kan.

siap eye shadow, pakai mascara, aku guna maskara Maybelline
Roket Volum, maskara ni dh lama dh aku pakai, mmg best gila!
kalau korg punya bulu mata sikit, pakai ni akan menampakkan
bulu mata korang tebal, aku mmg bulu mata panjang,
org ingat aku pakai bulu mata palsu dah! hahaha. siap ada yg tarik
bulu mata aku, kata aku tipu.haih! ni bulu mata betul tau! hehe
settle mascara, pakai lipstick kissproff, then siap! kalau bosan kaler
yang sama, korang boleh mix mix color lipstick tu tau,
so dpt lah warna lain lain.hehehe.

maaf tembam, ni pic lama.hahaha
Maybelline Mascara
ni bulu mata betul tau! ehehe

Safi Balqis Moisturising Day Cream

tapi, ada kelemahan foundation Kryolan ni untuk muka aku,
sblm ni aku pakai Krim Kecantikan Safi dan bedak Pixy,
muka aku ok, lepas cuci makeup pun still ok,
tapi bila pakai Foundation Kryolan ni, dan bedak miyami,
kulit aku kering sangat, bila cuci muka, rasa muka kasar,
menggelupas sbb kering, so aku dgn segera wasap Steffy,
hehehe, dia consultant aku, hahaha.bab bab muka, aku mmg tanya dia,
dia suruh aku try Safi Balqis moisturising cream, with SPF,
aku dgn segera beli! aku try pakai Safi Balqis moisturising cream dengan
cream kecantikan Safi dan bedak miyami, dan resultnya,
kulit aku dah tak kering, YEAY! seronok! mmg bagus krim ni,
krim ni murah je, tapi mmg sangat bagus, sblm ni
pandang sebelah mata je krim safi ni.hehehe.
Safi Balqis Moisturising cream

sangat lembut bila apply di muka.
selepas cuci muka, sebelum makeup, aku apply krim ni,
lepas tu pakai krim lain mcm biasa, makeup mcm biasa,
insyaAllah muka tak kering lagi, suami aku pun aku paksa pakai,
hehehe. mmg nampak sikit cerah muka dia. ada Nur, hehe

hope korang boleh buat pilihan nak guna product apa,
product aku semua yang jenis mampu milik,
murah murah tapi bagus untuk muka, cuba lah try,
insyaAllah, nt aku buat video *kalau rajin hehehe.
sbb si kecik tu nanti sibuk nak makeup jugak,
haha. makeup style aku cepat pantas dan tuntas,
xde masa nak makeup lama lama ni, kang laki ku bising.hehe.

haritu aku pakai lipstick kiss proff no 013, merah menyala,
ada yg komen kat FB, ckp aku mcm kuntilanak,
hampeh betul! hahahaha. laki aku pun kata, tak suka aku pakai
warna merah menyala gitu, nampak bibir aku je yg bergerak
bila bercakap, hahahaha. sadis!



so makeup natural mcm ni jelah eh, tak yah menyala nyala sangat merah tu.
hahahahaha. ok lah! bai! nak tanya, boleh tanya di kotak komen eh,
nt aku reply. muah!

11 comments:

Chekgu Azrine said...

Akk lebih suka sis rara makeup natural..sbb nmpk manis..kalau pakai lipstik merah nyala tu cntik jugak cuma nampak garang sikit..hehe

Innanie Ariffin said...

kak rara cantik lah!!!

Hayati Sakaria said...

bertambah-tambah cantiklah mak dara ni.

Seronok tengok rara make up. Teringat time kahwin dulu ja make up overrr. sekarang setakat bedak & lipstik.

Innanie Ariffin said...

kak rara cun melecun!

Diana Rashid said...

Akak tak boleh pakai la bedak miyami tu..muka jadi bijik2 macam ruam..susah pulak tu nak hilang..

Allene typicalmommy said...

lipstick merah tu... seram tau.

Nadt said...

Aku rasa lipstick merah tu seksi la

Zila Mahadi said...

Dulu pun pernah gak guna bedak miyami.. sama ngan kawan ra yg komen kat atas, kulit muka zila kuar bintik2 halus. Kulit jadi kasar. Org lain pakai ok jer.. zila pakai tak ok.. huhuhu.

masa lom kawin, rajin jugak zila pakai mascara ngan eye shadow segala.. lepas dah anak sorang ni, tepek bedak, eye liner ngan lip gloss jer lah. Somi ngan Adam tak sabar tggu zila bersiap. Jadi makeup ala kadar jer lah. Huhuhu.

Inani Hazwani said...

Nani pun guna bedak muka tu :)

eima said...

coemy ...lawa ... tp memang betui merah tak sesuai ngan ko ... pinkish more cun lah

mama tisya said...

lipstiks color merah bkn smua org sesuai..muka cerah ok la...nmpk garang gtu bila pki liptiks merah...tp kalo dh biasa ok je...pink is sweet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...