25 July 2015

Mana pilihan korang, TOK KADI muda ke TOK KADI tua

Alhamdulillah, sepupu aku dah selamat bernikah dengan 2 kali lafaz saje, kali pertama terstuck, nebes kot, kali ke 2, baru lancar. Alhamdulillah, lega kami. Hubungan kami mmg rapat sbb dulu kami 1 kelas masa sambung Diploma kat PUO dulu. Tu sbb kami walau dh balik KL rabu lepas, gigih balik semula Jumaat. Lepas isyak dijadualkan bernikah, tp bapak mertua dia suruh makan dulu, so makan lah dulu kenyang kenyang. Pengantin dah x lalu nak makan dah.hehe.

Tok kadi tadi agak tua, dannnnnn panjang kutbah nya, sebelum kutbah, dia dah pesan " yang perempuan di belakang sana, jangan bersembang, dengar kutbah saya sampai habis " hahahaha. Patut lah dia pesan gitu, sbb kutbah dia sangat panjang, sampai yg tua tua sume mengantuk, anak anak pun sampai dah baring baring, si Princess sampai terkentut kentut.hahaha.

walaupun kutbah panjang, tp best! Banyak info info yang dia bagi, kdg kdg tok kadi x cerita sangat bab bab rumah tangga. Tu sbb aku suka kadi tua.hahaha. mcm tadi tok kadi kata " solat subuh berjemaah bersama, bersamaan dgn 70kali solat " wahh hebat kan. Tetiba mcm nk jemaah sesama tiap tiap subuh. Dia kata jugak, kalau nampak yg naik moto peluk rapat rapat tu, mst belum kawen lg tu, kalau kawen, duk naik motor dah jauh jauh.hahaha. betoi lah tu.

Akhir skali dia nasihatkan, kita ni isteri, jgn lah cepat melatah, jgn cpt mintak cerai ke hape, sbr banyak banyak suami isteri. Aku lupa dah apa yg tok kadi tu cite. Neway tahniah buat sepupu aku, and welcome Leya to the family. Semoga kekal till Jannah.

9 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat. Pengantin baru buat sepupu safura..
nasihat yg Bagus dari tok kadi tu ;)

Cik Puan Rann said...

Nasib baik masa akk nikah dulu, tok kadi tak bebel bebanyak. dah la nikah pas maghrib ... asyik teringat nak makan je. perut melapar. org sllu akad nikah pengantin perempuan nangis, tapi akk blur je. hahaha....tau2 dah jadi isteri orang

Puan Wawa said...

Selamat pengantin baru buat sepupu..")

Jenuh pengantin duk tunggu kan.. Tapi bagus laa tok kadi bagi ceramah, atleast kita blh tahu kan..hihi

Inani Hazwani said...

Selamat pengantin baru buat sepupu kak rara :)

Eka Tikah said...

best kalau dapat tok kadi yg sporting. hehe. suke buat lawak. pengantin takdelah cuak sgt. kalau tok kadi yg tegas, haa itu yg boleh buat berapa kali lafaz tak lepas2. hehe

Nurul said...

tok kadi yang tua tu banyak pengalaman hidup, banyak share asam garam perkahwinan
tok kadi yang muda faham pulak dengan peel pasangan muda sekarang ni, semuanya nak mudah je.

mana-mana tok kadi pun, tetap kena respect butir bicara mereka.

Chekgu Azrine said...

Tahniah utk sepupu rara..semoga berkekalan

Diana Rashid said...

hahaha..princess ni tak control cun langsung..

kes naik motor tu macam betul je..akak jarang naik motor..tapi kalau suami ajak naik motor akak suka peluk dia kuat2 lepas tu mesti dia cakap eh!!jangan la buat macam tu jiran2 dok tengok..hahaha..kadang2 akak saja je ngusik dia..bagi dia malu..

aRz MoHa said...

Nak cari tok kadi tua jugalah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...