13 July 2015

Resepi Semperit Dahlia Mudah

Semperit Dahlia Sedap Dan Mudah


Trend skrg ni, semua orang suka nak buat Kuih Sendiri,
buat Kuih Raya sendiri, Jimat dan juga sedap, kalau kita beli tu,
ikut ikut nasib, ada yg sedap, ada yg tidak. Nak mendapatkan
Resipi yang betul dan sedap pun bukannya senang, kdg kdg ada blog yg
tipu resipi, dan ada jugak resipi yg kadang kadang mcm x logik.
Haritu, aku ada jumpa 1 FB page ni, Dari Dapur Seorang Amatur
aku suka page ni, sbb ikut resipi dia, mmg logik, mmg ramai yg
telah mencuba resipi ni dan mmg menjadi, termasuk lah aku.hehe.
Haritu aku try buat semperit Dahlia, lagi pun MIL aku pun excited nak
suruh aku buat, sbb dia suka tengok bunga Dahlia tu yg berwarna.
dan bila buat, menjadik pulak. mmg lompat bintang lah aku.hehe.

takmo borak panjang, jom tengok Resipi :

SAMPRIT LAVENDER
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

250g buttercup/anchor (1 bata)
1/4 cwn gula castor
1/2 cwn susu pekat manis
400g tepung jagung (1 paket)
1/4 cwn tepung castard
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit pewarna kesukaan

Cara-cara :

1. Masukkn buttercup/anchor dn gula ke dlm mangkuk mixer. Pukul SEBATI je.Tak payah nk pukul smpai kembang semangkuk yee.

2. Masukkn susu dn esen vanilla. Pukul SEBATI.

3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dn masukkn ke dlm adunan. Gaul dgn tangan hingga jd doh.dan doh ni SANGAT LEMBUT ye.Klau doh yg trhasil keras, maknanya smpai kt sini pun step dh tak betul.(pastikn sukatan betul)

4. Bahagikn doh kpd 2 bhgn. Biar 1 bhgn dgn wrna asal. Letakkn warna kesukaan dlm 1 bhgn lg.sentiasa ttp doh dgn kain lembab supaya doh x keras.

5. Masukkn doh ke dlm acuan dn blh lah di tekan ats dulang yg tlh d gris (rujuk gmbr utk tutorial bunga lavender)

6. Bakar suhu 160°c selama 15 - 20 mnt ikut kesesuaian oven masing2. Guna api ats dn bwh yee.

dan ada jugak tips tips yang Puan ni bg kat Page dia, korang leh usha
dekat page Dari Dapur Seorang Amatur yek! hehehe.

dan ada jugak yg tanya, macam mana aku dapat buat Kelopak Bunga Semperit
tu cantik, tips dia ---- alaaa tak de tips pun, aku pakai nozzle biasa je,
pakai Pavlova punya hehehe.boleh rujuk pic.

Resepi Semperit Dahlia Mudah




Resepi Semperit Dahlia Mudah


Selamat Mencuba korang! rasa dia mmg sedap,
rangup diluar dan melt dlm mulut,
dan 2 balang semperti aku ni dah habis dah pun,
mlm ni kena buat lg, utk bawak balik Ipoh, hehehe.

11 comments:

idzwa kamaruddin said...

alaaa kalo bakar mmg tak dapat la buat :*

Mirabeads azi said...

akak pun guna resepi ni..menjadik....sedap sesangat!!

Allene typicalmommy said...

aku mmg tak buat kuih lgsung ra... tumpang buat rumah mak aku je...

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya colour

adianiez AIDA said...

terbaik la...
aida x sempat buat kuih thn ni.
puas ati ekk kalau buat sendiri :)

Diana Rashid said...

tahun lepas akak pun buat semprit nih..tapi hijau dan merah..hehhe..tahun ni nak buat lagi ek?/erm..tengok la dulu..heheh

eima said...

cantiknye hai ...... aku mls nk buat beli pun tak mau ....
tak suka kuih raya ....

Liyana said...

rajin nye la hai rara ni.... :)

CikNaa said...

cantik bentuk dia ra..ciknaa pakai yg plastik punya..tak cun.

Eka Tikah said...

cantik. rasa pun mesti sedap ni. hehe

Nor Lailee Ahmad said...

Tq 😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...