Image and video hosting by TinyPic

06 August 2015

Homemade PLAYDOH untuk anak

Resipi PLAYDOH 4 minit


Princess kan, lately suka sgt tgk Playdoh, dia ralit sangat tgk playdoh
kat youtube, so aku download kan banyak banyak video playdoh untuk dia,
dan aku terfikir, dari aku bg dia tgk playdoh, apa salahnya bg dia main,
dulu ada gak aku usha usha kat Toy R us, mahal dohhhhh playdoh ni.
hahaha. dan sebagai ibu yg pintar, kita DIY je, hahaha
jimat duit, jimat masa, dan boleh dpt mcm mcm warna playdoh.
hehehe. sekejapan je buatnya, dan playdoh ni, tahan 6 bulan tau.
hehehe.so, jom tgk mcm mana cara dia.


You need:

2 cups plain flour (all purpose)
2 tablespoons vegetable oil
1/2 cup salt
2 tablespoons cream of tartar
Up to 1.5 cups boiling water (adding in increments until it feels just right)
food colouring (optional)
few drops glycerine (optional- adds more shine!)

Method:

- Mix the flour, salt, cream of tartar and oil in a large mixing bowl
-Add food colouring TO the boiling water then into the
dry ingredients (colour optional)
-Stir continuously until it becomes a sticky, combined dough
-Add the glycerine (optional)
-Allow it to cool down then take it out of the bowl and knead it
vigorously for a couple of minutes until all of the stickiness has gone.
* This is the most important part of the process,
so keep at it until it’s the perfect consistency!*
(If it remains a little sticky then add a touch more flour until just right)

Resipi Playdoh
boleh simpan dlm bekas mcm ni.
whoaaaa senang gila kan! tazabar nak buat kat rumah weekend nanti,
aku busy sgt lately, mmg x sempat nak habiskan masa dgn dia,
busy dgn fon, dgn customers, dgn order, ahhhhhhhhhhh kesian anak aku.
habis je semua semua ni nanti, aku nk tumpukan perhatian kat dia pulak.
wish me luck, kita semua nak jd ibuu yg terbaik kan.


Good Luck to US!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments:

  1. senangnya,

    teringin nak buat, buat aktiviti kemahiran tangan

    ReplyDelete
  2. nampak mcm menarik. tapi mana nk dapat gliserin eh

    ReplyDelete
  3. Bole x tau mcm mna nk dowload youtube pakai hp

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com