06 August 2015

Remaja 11 tahun lahirkan bayi semalam

Ibu TERMUDA di Malaysia


Subhanallah, apa lah nak jadi, tercengang aku masa dgr radio pagi td,
di usia 11 tahun, nak panggil apa eh? REMAJA lah kan?
ke anak anak hingusan lg? tapi sudah melahirkan.


baru darjah 5, darjah 5! aku masa darjah 5,
sibuk duk main lompat getah lagi, dorg ni dah bersalin,
ikut kata surat khabar Kosmo, budak ni tahu yang dia mengandung,
tapi dia merahsiakan perkara ni, maybe sbb sakit nak beranak sgt
last last ajak nenek dan ibu ke klinik.
last last bersalin.Ya Allah. mencabarnya jaga anak perempuan.

so kita sebagai ibu bapa ni? apa peranan kita?
mmg org kata, zaman skrg anak anak tak boleh disekat sangat,
nanti memberontak, tapi kalau tak disekat, mcm ni lah jadi nya,
tetiba je dah nk beranak, tak pasal pasal dpt cucu,
hish! tak terjangkau dek akal betul.

anak anak aku rasa, mmg PERLU pantau dia di mana,
dengan siapa, buat apa, biarlah jadi detektif Conan pun,
biar anak nk rimas ke hape, mmg PERLU!
tu sbb aku tengok, kak Elly mst akan ikut anak dia kemana saje
anak dia pergi, sbb ni lah, nak mengelakkan hal ni,
kalau di biar je mcm tu, dia tau dia bebas, takkan sape tau
apa dia buat.

Semoga Keluarga kita dijauhi dari benda benda mcm ni kan.
Amin!

16 comments:

Yana MIB said...

risau kan?! T_T budak gegirl skrg cpt betul akil baligh...kita dulu siapa dtg peot darjah 5 or 6 tu kira rare...skrg darjah 3 darjah 4 dah peot..pheww~ semoga Allah lindungi keturunan kita ra... T_T

Amanda Suria said...

Allah...sebaya ngan anak akak...risau betul la sekarang ni ...macam2 kan..

Syima Syaz said...

teman lelaki? teman lelaki dia umur brp? pitammmm.............

muhammad nizam said...

siapa kak elly

Nurzakiah Hanum said...

adoi kesiannya

Nurul Aziz said...

Dulu dulu org kawen awal, ada je jadi mak umur umur camni.
Tapi sekarang tak mcm tu dah..
11tahun.. Apa lah yang dia tahu..
Kita yg besar ni pun terkial kial nak jaga anak.
Kesiannya...
Semoga adik ni & family tabah hadapi benda ni, mulut puaka orang sekeliling memang tengah menuggu je tu..

Fida Z Ein said...

Risaunya zaman sekarang

muhammad zarin said...

Allah...dunia akhir zaman..semoga kita dapat hadapi dunia penuh pancaroba ini

Love Razila said...

Macam tak percaya je time dengar semalam pasal kes ni...pikir saya terus cakap..ni mesti kes kesan kes rogol x pon bapak ke abang ke atok ke yang buat oner aleh2 dapat tau dia ada boyfriend umur 20an kalau x silap , kerja buruh...luluh hati saya baca...sedih betul. Tapi macam Rara cakap...kite darjah lima sibuk main zeropoint. HAHAHA no pakwe2 heh...time ni budak lelaki pon join main zero poin getah tu x pon main gasing ler, main tembak getah kat kaki kerusi ler... period pon bila masuk form 1 tu pon macam ngek,ngek lagi nak buat ape nak buat camne walaupon dah belajar bab uzur ni. Advance sangat budak zaman sekarang...semoga anak2 kita, susur galur, anak cucu cicit keturunan kita semua dihidarkan dari hal2 sebergini, ...hal2 mendatangkan aib pada keluarga amnya dan khususnya pada nama islam itu sendiri. amin!!

Love Razila said...

Macam tak percaya je time dengar semalam pasal kes ni...pikir saya terus cakap..ni mesti kes kesan kes rogol x pon bapak ke abang ke atok ke yang buat oner aleh2 dapat tau dia ada boyfriend umur 20an kalau x silap , kerja buruh...luluh hati saya baca...sedih betul. Tapi macam Rara cakap...kite darjah lima sibuk main zeropoint. HAHAHA no pakwe2 heh...time ni budak lelaki pon join main zero poin getah tu x pon main gasing ler, main tembak getah kat kaki kerusi ler... period pon bila masuk form 1 tu pon macam ngek,ngek lagi nak buat ape nak buat camne walaupon dah belajar bab uzur ni. Advance sangat budak zaman sekarang...semoga anak2 kita, susur galur, anak cucu cicit keturunan kita semua dihidarkan dari hal2 sebergini, ...hal2 mendatangkan aib pada keluarga amnya dan khususnya pada nama islam itu sendiri. amin!!

Julia Johari said...

Julia pun ad aup kisah ni tadi rara...pagi2 dah story hmmm...PEERS kena diperluaskan lagi.

Liyana said...

jgn kata anak pompuan.. anak lelaki pun kena pantau.. fuh... bdk2 skrg terlebih advance :(

ummi aqilah (LM) said...

Hari ni br akk tau dia ada boipren. Thk
Usia mmg akk pk kena rogol kot? Takut sgt.. Dunia makin mencabar.

Diana Rashid said...

Keluar berita ni suami akak kat tempat kerja,agaknya tersebar kat whatsapp kot terus dia whatsapp akak kat rumah tips2 jaga anak bagai..hahaha...dia yang ayah pun takut apa lagi kita mak2 ni..lagi la risau..

Abam Kie said...

Semoga dijauhkan Allah perkara sebegini berlaku kpd anak cucu kita...

Hanys Jehari said...

Mula mula pasal lelaki yang mengamuk bini berpantang 100 hari.. then.. kes budam 11 thn beranak.. adoi. What happens to our world..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...