19 August 2015

Tangguh Potong Tali Pusat Anak - Anak lebih bertenaga

delay cord clamping



Cuba lihat perbezaan umbilical cord (rujuk gambar) yang dipotong sebelum dan selepas darah dari plasenta dihantar penuh kepada bayi.

- Bayi mendapat oksigen dalam darah dan nutrien dari plasenta yang dibekalkan.

- Tali pusat akan berdenyut beberapa minit untuk menolak masuk darah ke dalam tubuh bayi. Jika terus dipotong sejurus kelahiran, bayi mungkin akan mengalami kekurangan zat besi dan oksigen, perlu diingat masih terdapat 30% darah bayi di dalam plasenta.

- Dengan menangguh memotong umbilical cord sekurang-kurangnya selama 3 minit, insya Allah boleh mengelakkan bayi dari penyakit anemia, kerana ianya telah meningkatkan kadar zat besi dan hemoglobin di dalam tubuh bayi.

- Juga meningkatkan tahap sistem kekebalan tubuh bayi.

Ketahuilah, darah merah segar yang masih mengalir dari tali pusat itu sebenarnya adalah darah bayi yang belum habis ditransfer kepadanya.

Sila 'tangguh pemotongan tali pusat' paling kurang selama 3 minit atau sehingga plasenta keluar, atau seelok-eloknya ketika tali pusat sudah berwarna putih menandakan darah telah habis ditransfer kepada bayi (Rujuk gambar ke-3 dan ke-4).

Siapkan 'birth plan' dan minta persetujuan dari doktor yang bertugas. Kemudian anda boleh lihat sendiri perbezaan warna kulit, tenaga dan emosi dari sudut psikologi bayi.

P/s : Mungkin ramai yang sukar menerima pengetahuan baru, oleh kerana itu saya lampirkan sekali "WHO recommendations" di dalam album ini supaya ianya lebih jelas.


" Input baru yang aku belajar dari FB harini, mungkin ada sesiapa nak
komen tentang hal ni? kalau lah boleh Delay Cord Clamping ni kan best,
tapi mereka kata, Doktor Malaysia kata itu semua MENGARUT,
hmm ntah lah, maybe ada doktor nak jelas kan? hehehe "

5 comments:

Cik Aann said...

this article should be viral. sebab kadang2 suami isteri tak tahu tentang perkara ni..thanx for sharing,
Jemput datang ke blog saya, thank you,

Diet Diary: Salmon Panggang bersama Brocolli Goreng

yoorin melacolea said...

ada bagusnya rara..tetibe teringat issue lotus birth yang biarkan tali pusat dan uri tak dipotong.. sampai dah busuk urinya.. kononnya bagus untuk bayi..

yanie yusuf said...

Teringin gak nk marasa..doakan tau murah rezeki zuriat plak..

Puan Wawa said...

kalau hospital government dieorg bagi tk klu kte mintk tangguhkn?

DRAMATIC UNIQ said...

lain-lain doktor ada lain2 cara kot..
errmm.. mungkin boleh cuba berbincang dulu dengan doc yg nak sambut kelahiran bayi kita kan.... :)

semua benda boleh bawa bincang..
cewaaahhhhhh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...