21 September 2015

Bila KERETA mintak DUIT

Bila dah pakai ' sebuah kereta ' kita kena bersedia dari segi fizikal dan mental,
duit kena standby untuk girlfriend kita ni, sbb kdg kdg dia nak tukar baju,
nk tukar kasut, nak pakai eyeliner, mcm mcm lagik lah.

Alhamdulillah, Myvi aku ni tak banyak ragam, kesana sini kami pergi dgn dia,
lasak kemahen~ hutan melintang semua masuk #hehetipu, tapi mmg Myvi aku
lasak gila, tu sbb aku sayang sgt dengan dia, berjasa sangat dengan aku,
hasil titik peluh aku ni.hehehe.

diam tak diam, dah 5 tahun dah Myvi aku ni, lepas 5 tahun,
paham paham jelah, dah banyak benda kena tukar, warna pun dah semakin pudar,
Myvi aku boleh dikatakan 24/7 duduk bawah panas, takde tempat berbumbung,
cian iyerrr, tapi nak buat cm ne, redhaa lah eh. hehehe.
aku tengah kumpul-kumpul duit ni, nak salin kan dia baju baru.

so far paling teruk aku rasa masa Myvi aku kena tukar compressor dulu,
masa tu dh lah panas, tetiba aircond x sejuk, keluar angin je,
ingatkan gas habis, tapi mmg kena tukar compressor,
haih~ rabak jugak lah. lepas tukar yg awal tu, air cond jadi pelik pulak,
masa kereta bergerak, dia sejuk, bila berhenti, air cond stop, ( tak sejuk )
masa tu benggang jugak lah, pergi semula tukar compressor,
lucky shuben aku bijak sikit hal kereta, sbb masa kerja Manjung dulu,
dia selalu lepak bengkel kereta kawan dia, so ada lah ilmu sikit, kalau tak,
kena ' tekan ' saje lah kan! hahaha.

rabak! hasil 5 tahun! hahaha
baru lah stailllll~ hehehe
kalau nak cerita hal kecil-kecil yg dh ditukar, mcm mcm, contoh arial kereta ni,
arial ni mmg yang asal, tak ditukar langsung, tengok lah keadaan dia,
aku sampai naik malu, paksa shuben aku g tukar, hahaha, last last dpt tukar yg baru,
lega rasa, lawa kan, yg panjang panjang gitu, shuben aku lah nak,
dia kata clear sket radio, dapat signal lebih.hahahahaha.

padahal murah je arial ni, ingatkan mahal. bila tengok Myvi org lain,
aku cakap, ' syg tgk arial radio kete dia, mcm kita dulu dulu ' hahaha.


dan harini, nak cite hal sedih ni, sobs, ni hal mintak duit lagi lah ni,
haritu masa shuben aku bawak Myvi balik Pahang, dia kata,
keluar je tol, ada motor lalu sebelah dia, tetiba ada something terpelanting,
terkena cermin, then we got this as a prize, hahahaha, kereta kami
naik pangkat jadi Sarjan, shuben aku kata, hahahaha. sbb dapat ' dua paku '
huaaaa, nampak tak dalam bulatan merah tu, cermin aku retak,
tu tunggu masa je tu, nt crack lah tu. huaaaa, dah lah cermin depan,
besar tauuuuu!

shuben aku kata, dia pergi tanya ' doktor cermin ' doktor nak 200,
perghhhh~ mahai nya! baik tukar baru! hish, now dia tengah nak claim insuran,
hurmm, hopefully boleh lah. kalau tak nangis lagi, simpan duit nak buat
menda lain, tetiba kena tukar benda lain~ grrrr stress!

selalu gitu lah kan, kalau kita simpan duit untuk buat benda lain,
mst ada benda lain yg jadi untuk ' pakai ' duit tu kan,
sobs~

9 comments:

Julia Johari said...

Rara bagus, at least ada simpanan, xper rara demi keselamatan.

Chekgu Azrine said...

Pakai kereta mmg camni la kan sis..akk maintance kereta mostly duit hubs..ahkak is xmampu...kahkah

Kakzakie said...

Lima tahun dah berjasa siapa tak sayang. Mesti dah banyak hajat dan keinginan destinasi nak pergi dah dilakukan bersama Myvi ini. Tukar 'baju' baru lagilah tambah sayang sebab macam baru semula..

Nadia Johari said...

alahaii...nak buat macam mana..sabar jela

Permatabiru said...

alamak sayangnya...rezeki kat kereta tu minta tukar cermin baru la tu..hihi

seri nian said...

nak raya haji...kene tukar baru tu...hehe. sama la saya cermin dah retak tp x berlubang awal tahun depan baru nak tukar...sob...sob

Nurfaezah Abdullah said...

kita spend more money on car daripada brg kosmetik kita haha

muhammad nizam said...

biznes dah maju... lepas beli peti sejuk besar... beli kreta pulop...

eima said...

biasa la tu klu dah ade liabiliti ni kan ....
mcm2 hal ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...