Image and video hosting by TinyPic

06 October 2015

5 Tips Untuk jadi Blogger Sejati

5 tips untuk Blogger

menjadi blogger, mmg tidak boleh dipaksa, ianya datang dari minat, minat membaca blog org lain, dan ingin membina blog sendiri. Aku memula jadi blogger dulu pun sbb didorong oleh housemate aku. Aku suka bercerita, tentang apa saja. So blogger site mmg sesuai utk aku.hahaha. tu sbb bila kita baca blog seseorang, dia ada cara dia yg tersendiri. Betul tak? Cara dia menulis, cara dia sampaikan cerita. Kita tak boleh nk compare diri kita dengan blogger lain kerana stail kita berbeza. Kebolehan kita juga berbeza. Kecuali blogger copy paste.hahaha.


So apa tips nya?

1. Be Yourself, yes! U always have to be your self. Jangan cuba untuk jadi mcm org lain. Tapi boleh je kalau inspire, xde masalah.

2. Share your passions. Yes ni yg mmg aku suka buat, kadang kadang suami aku bising, semua benda nak cerita kt orang, tapi kita bercerita bukan nk menunjuk, cuma nak share dan maybe dengan kita bercerita, akan memberi inspire kepada org lain.

3. Aim for original content. Ni yg aku ckp tadi, jgn copy paste, tulis sendiri, mengikut style korg.

4. Write consistently. Ni pun penting, tulis tulis tulis, jangan stop.bila stop, korg akan jadi malas. Tp bila selalu share, selalu menulis, semangat akan terus membuak buak. Tu sbb kena ada minat, minat yg penting.

5. Have fun. Yes! Have fun, menulis dengan fun! Aku ni, ada je org mengata, aku tau, tp booolayannn, pahala dapat kat aku, ada yg kata, eleh, entry mcm status facebook, hahaha. Biar lah.janji aku suka. Janji aku dpt juga earn money dr blog. Janji client suka dengan hasil tulisan aku. So KEEP BLOGGING, KEEP SHARING, and BE YOUR SELF.

xoxo Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 comments:

  1. Menulis.. Berblog..
    Base kepada diri kita..
    Apa matlamat kita??
    Bila kita jumpa semua tu..Insyallah kita akan kekal di landasan kapal terbang yang panjang..


    AM nak ajak..

    Follow blog AlongMisuari

    Artikel TERBARU AM

    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1K Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000

    Hadiah daripada AM untuk sahabat AM Ebook Percuma Putihkan Gigi
    Hadiah dari AM untuk sahabat Lelaki AM Ebook Percuma (Rahsia Lelaki)

    HOT ITEM..
    LeoRa For Men
    LeoRa For Women

    Terima Kasih
    AlongMisuari

    ReplyDelete
  2. betul tu Rara...jadi diri sendiri kan...

    ReplyDelete
  3. Thank you ra for sharing! Aku msh lg ni dlm awang2an. Hahahahaa.

    ReplyDelete
  4. Lissa dulu waktu awal-awal blogging memang lost sbb try ikut cara blogger lain yang lebih popular. newbie lah kan. haha tapi sekarang da dapat cari cara tersendiri. Be Yourself tu paling penting :D

    ReplyDelete
  5. Baik cikgu rara. nanti cheq ikut semua tips ni...

    ReplyDelete
  6. jadi diri snediri tu penting..sangat penting..baru tak fake hahahahaha

    ReplyDelete
  7. indeed dear, kak ana setuju sangat :)

    ReplyDelete
  8. Betul tu kak rara...setuju sangat dengan tips nie

    ReplyDelete
  9. yang penting jangan malas kan..hhuuhu

    ReplyDelete
  10. Ayyyaaa kurang rajinnnnn camana ekkk...hihi

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com