Image and video hosting by TinyPic

11 October 2015

Blogging Tips - Cara Tangkap Gambar Cantik Untuk Blog Post

aku memang suka tengok gambar yang cantik, dan aku suka snap picture cantik cantik, dorang yang selalu dengan aku, paham sangat dah peel aku, gambar mesti center, kalau gambar senget, senget yang berseni. hahahaha. dan aku suka gambar yg CERAH, aku tak suka gambar malap dan blur, erhhhhhh tak suka!

how-to-snap-quality-picture
Job Body SHop
flat-lay
Job Malaika Oil

Macam tu jugak bila aku dapat JOB dr client, aku akan snap picture cantik cantik, biar terang, biar orang nampak, apa yang aku nak highlight kan, bila orang tengok picture yang cantik, orang akan suka nak like gambar kita, dan juga orang akan tertarik dengan apa yang kita nak sampaikan.

Aku pun tak lah pandai sangat, But i'm trying to improve my skills, dan im the lucky one sbb aku dah beli camera yang best sgt sgt bagi aku. Camera samsung aku tu sangat lah membantu, aku paling suka flash dia yang adjustable, boleh pusing pusing. tak mcm compact camera yang lain.

( entry Camera Samsung WB380F ) actually, if pakai camera fon pon boleh, janji pandai cr angle dan background yang cantik dan juga lighting yang terang.

Baru-baru ni aku buat job dr Body Shop ( Klik Baca ), yang paling best bila PR dia puji gambar aku cantik, apa lagi, kembang lah montot aku.hahahaha. See, bila kita buat kerja baik-baik, review dengan iklas, orang akan suka dengan hasil kerja kita, jangan lah snap pic ala kadar je, itu x bagus ye kawan kawan.hehehe.

Macam mana cara nak tangkap gambar yang cantik walaupun takde bajet? senang je, mcm aku, mmg fully menggunakan camera Samsung WB380F aku tu, sbb dah terbaik dah buat aku, cuma, aku kena cari background yang cantik, kalau nk buat flat lay, paling mudah, lapik je kertas A4 tu, senang! hahaha.Camera aku WB380 tu, boleh zoom 21kali tau, even ko zoom pun, gambar tu tetap cantik dan sharp. Contoh gambar zoom dr jauh. kat bawah ni.

gambar ni aku snap dari jauh tau! still sharp dan cantik kan #ehpujidirisendiri puler.

OK, berbalik kepada tips tadi, senang je nk snap pic cecantik, orang takkan tau persekitaran kita mcm mana, but, we serve them the best picture, tengok pic kat bawah ni, selerak kita work station dia, tapi bila its turn to a picture, tak nampak pun tempat tu mcm mana.kan kan.

mcm aku ckp tadi, background mst cantik, guna lah kertas apa apa, kertas putih pun ok, mcm aku rumah aku, lantai mmg dh kaler light brown, so senang, then cari ' benda ' utk di mix kan dalam gambar, mcm aku, suka batu batu kristal, or bunga bunga kering. or apa apa je yang korang suka, contoh mcm pic kat bawah ni, guna sprinkles, so nampak lg menarik.

its turn out like this!
If korang takde camera canggih, korg kena gigih sket lah, cari tempat yg ada lighting lawa, kena duduk tepi tingkap.hahaha. cahaya masuk dr tingkap kan? so lighting cantik lah, ( ni yg aku suka buat ) hahaha. bunyi mcm sedih, tapi orang bukan tahu pong! hahaha. bila duk sebelah tingkap, belakang subject, letak lah board atau something yg terang, so cahaya akan pantul balik dan subject akan nampak lagi cantik dan clear.

Dulu aku pun tak tau pasal benda-benda ni, tapi bila ada minat tentang gambar, aku banyak Google dan praktikkan, dan hasilnya, client mst suka, aku ramai kawan blogger yang ' pandai ' ambil gambar cecantik, mereka sgt inspire aku, contoh mcm Lan Careno dan Ben Ashaari, gambar dia cantik cantik, gambar dr SayaIday, mmg lelawa sgt!!! laki dia pun kalau snap picture, ahhh aku suka!! kak Diya hebat guna DLSR dia, Ida baharum yg hebat dengan picture dr Go Pro dia, aku mmg suka! dan ramai lagi yang lain lain DAN yang penting ada MINAT! tu je, kalau xde minat, tak leh nak paksa.

So! good luck untuk korang, gambar cantik menenangkan mata dan jiwa aku, korang mcm mana? Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 comments:

  1. Nak buat gini. Kang kene tempeleng gn mak. Haahha beriya nor carik kertas background. Kak rara ta aci. Pakai camera mahal. Sbtu sharp. Hahha kite ni phone je. Haha siap kak rara. Siap. Nnt kite lawan gambar spe paling cun. Kuihkuih

    ReplyDelete
  2. Mmg kna gigih klu nk snap pic lawa2..

    ReplyDelete
  3. betul gambar yang cantik menarik lagi para pembaca..pelanggan pun tertarik..

    ReplyDelete
  4. waaaa, thank you so much for the tips.. hehe.. mmg stugle giler nak snap pic bagi cantik2 ni.. kita rasa cantik, dan orang yang tengok entry blog kita pun rasa nak baca entry kita smapai habis kan, ehhe :D

    ReplyDelete
  5. waaaa, thank you so much for the tips.. hehe.. mmg stugle giler nak snap pic bagi cantik2 ni.. kita rasa cantik, dan orang yang tengok entry blog kita pun rasa nak baca entry kita smapai habis kan, ehhe :D

    ReplyDelete
  6. Good sharing nie Rara..mmg kdg gigih ambik gambar dua tiga kali..

    ReplyDelete
  7. Wahhh.. Thanks ra.. Baru tau ni.. Tp camera takde cemane? Uwaaaa

    ReplyDelete
  8. suke tgk gmbr cecantik..tp xreti nk amik..dh bace tips rara..bgsss sgttt..klu org yg wat bisnes bgs praktikkan ni..xyah nk beli camera mahal2..

    ReplyDelete
  9. gud rara... akak guna dlsr tp malas tul nak usung sana sini berat ooii..
    last2 guna henpong jer.. ada gak laa guna dslr tu bila tgk gambar cung semamcam kat blog.

    ReplyDelete
  10. TQ Rara..Fiqa pun nak improvekan skill ni =)

    ReplyDelete
  11. ok info yg memang menarik low cost ... camera hp but hasil like pro hebat

    ReplyDelete
  12. Mmg lawa gmbr rara ni. Lps iphone ni kena campak ngan anak mmg xde harapan dh nk snap gmbr lawa. Dh repair pun tetap tak sharp. Blur semacam. DSLR? Dua tiga bln sekali pun payah nk usung. Dulu dpt masa birthday yg ke 28, masa tu muda konon blk malaysia nk ambik kurus nk jd camerawoman bagai, tp tinggal mimpi je la. busy sgt kot

    Perasan tak.. Ada org mmg takmo bergambar klu xde tingkap atau x duk pawah panas

    ReplyDelete
  13. Salam, haha same lah kite rara..sy pun mmg camni, gambar cntik tu penting tahu? Lebih2 lagi utk affiliate or review produk..cuma klw sy xde produk tu, more to editing je lah kena kasi cantik..hahaha...apepun yg malaika tu cantik! :D sy pun baru beli hari tu, belum sempat update..hahah

    ReplyDelete
  14. kite pn ske tgk gmbr yg lawa.. kalo gmbr senget, senget nk kne tgk.. huhu

    ReplyDelete
  15. Nice sharing... Good tips... A.lan mmg slalu ambk gmbr tepi tingkap utk dptkan cahaya semula jadi yg dinamakan embien.

    ReplyDelete
  16. Rara. Sukaaaaa entry ni. Tq ra. Erna punya gambar semua asal boleh je. Lepas baca entry ni idea curah2 😊😊

    ReplyDelete
  17. cer buat mini studio..klau ade mini studio tu senang nak snap ape2 pic especially klau kita jual brg..sume diy jer..cer gugel dlm youtube..

    ReplyDelete
  18. Bagus sgt entry ni ra..ciknad sukaaa sgt tgk gambar2 yg cun kat entry kawan2..salah satunya blog Su Suka Susun..cantik giler kot pic dia..tp akak sendiri pon tak pandai ambik gambo, baru belajar2..

    ReplyDelete
  19. Dlu blaja la jugakkk...juz blaja je la...tak amek port sgt...tak minat gamaknya....hahahaha

    ReplyDelete
  20. Terima kasih atas perkongsiannya.
    Saya ambil yang haq sahaja.lain tiada

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com