Image and video hosting by TinyPic

07 October 2015

Cara letak Watermark menggunakan handphone

Cara elakkan gambar di curi di Instagram


Gambar aku selalu kena curi, 2 3 kali dah aku rasa gambar aku kena curi, baru baru ni, gambar di IG aku pulak dicuri, haih tak paham aku, amik lah gambar org lain, kenapa perlu gambar aku. Gambar di blog mmg aku selalu letak watermark, tp gambar di IG aku jarang letak, sbb aku sayang gambar gambar tu, watermark mcm menganggu pic tu nanti. faham kan maksud aku?

Kawan-kawan blogger aku jugak ramai gambar yg kena curi, kawan berniaga pun ramai yang gamber dorg kena curi, haih! suka-suka hati je korang ni kan! geram betul.

harini aku nk ajar ( bagi yang tak pandai ) cara letak watermark MUDAH menggunakan handphone atau smart phone korang. tak perlu susah susah nk bukak PC, pakai phone je. Aku selalu guna PicsArts, selalu aku guna words je, kat photogrid. but kalau nak advance sket dan lawa sket, guna lah gambar, baru cantik.hehehe.

1st STEP
pastikan korang dah design watermark korg, design lah nak mcm mana pun, set dlm fromat .PNG dan masukkan ke dalam fon korang, mcm mana nk masukkan dalam fon? haih! tu mst tau kan! hahaha


2nd STEP
install PicsArt dalam fon ( play-store )


Open PicsArt, then cr ' add photo '

pilih watermark korang tu.

lepas dah add, dia akan jadi mcm ni, rujuk gambar betul betul, then korang boleh pilih nak pilih transparency dia, setting lah opacity nak mcm mana.


lepas tu SAVE! hah senang gila kan! suka suka! clap clap! hehehehe.


lepas ni senang lah! if orang nk curi gambar kita, kena pk 2 3 kali, sbb dh ada watermark. aku plak letak watermark belah tepi tepi. kalau org crop watermark, xjadi apa jugak.hahahaha. takpelah, Halalkan ajelah eh! tp jangan lupa kredit! hahaha.

sekian tutorial simple dr Buffday Girl.bai ♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 comments:

  1. ha nak buat jugak la walaupun kiter bukan blogger glemer..hehee..

    ReplyDelete
  2. mmg akan jd kalau xde watermark..kdg pndai deme buang wtermrk tu..uhuhuu

    ReplyDelete
  3. Betul tu rara, watermark penting sgt2...cantik watermark rara
    Juju hanya guna tulisan sahaja guna instashot...sebab situ nak edit video guna watermark pun boleh hehhe cubalah rara

    ReplyDelete
  4. Owhhhh...baru tau. thanks for the info rara.

    ReplyDelete
  5. gamaknya kena sepampang kat gambar baru org x leh curi

    ReplyDelete
  6. 👍👍👍 lama aku mencari tuto ni. Akhirnya engkaulah sifunya. Huhu.

    ReplyDelete
  7. oklah nnti nak ikut cara rara ni..bkn psl org curi gmbr tpi pasal malas n kupload n edit kt pc..ahahahaha

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com