16 October 2015

Perkembangan Puteri Imann Sophea ( 3y1m1w )

Perkembangan Anak Perempuan


Masih lagi confuse dengan nama dia, sbb aku panggil dia Princess, papa panggil Incess, Ibuu di School panggil Sophea, kakak Zahra panggil Iman, so nama dia mmg bertukar tukar, dia pulak bahasakan diri dia KAKAK. aku till now x pasti kenapa dia suka bahasakan diri dia kakak, tapi bila tanya nak adik ke? dia cakap TAK NAK! hahaha.

Sejak adik ipar aku bersalin ni, dia mcm ada sedikit jeles tau, aku selalu ulit Qayla, ( nama anak adik ipar aku ) kadang-kadang Qayla berak aku cucikan, aku susukan Qayla, Princess nampak sangat jeles, dia akan duduk je sebelah aku, ikut je aku kemana saja aku pegi, sanggup heret bantal, bawak susu minum sebelah aku. Tapi dia tak lah mengamuk ke hape, cuma dia akan rapat dengan aku. Kesian awak kakak, mcm mana nak bg adik ni.

So far kami masih belum merancang lagi nak bg Princess adik, mungkin hujung tahun depan, or awal 2017, doakan ye. bukan taknak, tapi biar lah Allah yg menentukan.

Potty Training + Botol Susu


Kalau aku bangga dengan anak orang lain dah berjaya tak pakai pampers, aku juga bangga dengan Princess sbb dah tak payah pakai pampers kat rumah, hahahaha, kat rumah jelah TAPI! kalau jalan-jalan dan pergi school, masih lagi pakai, pernah sekali masa kat luar, dia tak nak pakai pampers, pastu dia terlupa, dia main kencing je, pas tu apa lagi, melalak lahhhh! padahal aku tak marah pon.

macam mana cara aku potty training dia? nanti lah aku buat 1 entry lagi, aku agak terlambat jugak sebenarnya PT dia, doctor yg biasa rawat princess kata, seawal 6 bulan dh boleh ajar PT, eh 6 bulan? biar betikkk, matilah nakkk.hahahaha. Tapi biarlah, pencapaian Princess skrg pun dh cukup buat aku bangga.

Yang kelakarnya, bila nak kencing, dia akan cakap " ibuu kakak nak kencing " aku ni tengah makan pun sanggup berenti, bawak anak pergi kencing, bila dia keluar air kencing tu, aku rasa bangga sangat, mcm nak nangis! over kan! tapi tu lah yg aku rasa. Tapi kadang-kadang dia main main kan aku, saje ckp nak kencing, padahal dia saje nk main air. haihhhsss!

pernah jugak sekali dia kata, " ibuu kakak nk kencing, tak tahan dahhhh, ibuu cepattt stttttttttttttttttt " sambil silang kaki, acah acah mcm tak tahan sangat dah.hahahaha. omei angat neh! mana belajar ntah! Berak pun dah boleh berak dlm toilet, bila nak berak, dia cakap, " ibuu kakak nk berak, cepat lah, nanti kakak berak dalam penda " hahaha.

nanti aku nk beli ' penda - seluar dalam ' manyak manyak kat dia, bg dia suka pakai penda, so far dia suka pakai penda Frozen, hahaha.

Botol susu, ni paling lemah, dia masih fully minum susu, pagi pagi petang malam, asal teringat or dia lapar je, " ibuu nak susu " " ibuu cepat lah, nanti kakak mengamuk nanti " hahaha. boleh dia ckp gitu dgn aku. haih! aku tak tau mcm mana nk stop kan susu dia, sbb fresh milk dia x suka. tapi air masak dia suka sgt, dia lebih prefer air masak dr air manis.

Bab makanan


bab makanan, Princess paling senang, semua benda dia makan, tambah lagi yg PEDAS! dia suka sgt makanan yg pedas, aku heran tgk dia, tp nk buat cm ne, tu yg dia suka, selagi tak sakit perut, tak membuatkan dia jatuh sakit, aku biarkan je dia makan. Serius cakap, aku tak sekat apa yg dia makan, KECUALI jajan megi atau benda benda yg tak bagus. selain tu, nak makan apa pun makan lah. Sebab dari kecik aku bg dia makan stoberi, makan kiwi, tetiba skrg, dia dah langsung taknak mkn stoberi, sedih tau! skrg dia suka sangat PISANG, sampai nangis nangis bila nampak pisang tepi jalan, suruh gak aku beli.haih~

Aku dah tak berapa nak masak untuk Princess macam dulu dah, sbb Princess lebih suka masakan nenek dia. kalau Nasi Lemak nenek dia, gulai lemak, paling FAV dia, bertambah nasi, haih~ sabar jelah anak, tu sbb ibuu naik lemak jugak skrg, dh senang banyak.hahaha.

Bab Pembelajaran


Aku dan suami tak ' paksa ' princess jadi pandai over dari umur dia, aku lebih prefer dia supaya tahu apa yang dia patut tahu pada umur dia skrg. Princess aku perhatikan, dia lebih suka belajar, makan, or buat apa apa aktiviti bila ada kawan ramai. mcm belajar, dia suka belajar dengan kwn-kwn, cikguu kat school kata, " Sophea ni bijak, senang ingat apa orang ajar " aku just cakap Alhamdulillah. tu pun dah buat aku senang hati, patutlah bila ajar kat rumah, or bila aku just random tunjuk huruf or nombor dia boleh kenal Color pun dah boleh kenal, cuma shapes aku tak pasti. Sebab bila aku ajar kat rumah, dia akan kata " alaaa ibuu buat lah, kakak tak pandai " GRRRRRRR! sbb tak pandai lah kena belajar. geram aku!

Sebelum tidur dari dulu lagi, aku selalu bacakan dia doa tidur dan Al-Fatihah, so skrg bila bab baca doa, dia akan baca sendiri, sejukkk perut ibuu~

Umur 5 tahun nanti ibuu bagi awak masuk school ye kakak, tahun depan dah 4 tahun. Lagi pun kat school mmg ada belajar belajar macam taska lain.

Bab Gadjet


Bab Gatjet, aku masih lemah ( tak boleh control ), dia dah pandai bukak Youtube tau! pastu bila keluar rumah, xde wifi dia mengamuk, tapi bila cakap baik baik, dia faham, balik rumah nenek baru ada wifi, kat luar xde, so kakak kena tgk video yg ada je. Then baru baru ni kan kami beli PC untuk letak dlm bilik, dia suruh bukak You tube kat PC pulak, dan SEKARANG, dia dah pandai switch On sendiri PC, cari utube dan guna mouse mcm mana cara nk pilih video, Ya Allah budak budak skrg! sangat cepat belajar bab bab gitu.

Sebab aku apa tak berapa marah dia nk tengok you tube? sbb di You Tube dia jugak berlajar, belajar sebut nama nama benda dengan betul, nama buah, nama sayur, kenal nombor, kenal huruf semua yg dalam bahasa inggeris, kalau dengar dia sebut APPLE, amboii sangat omputih, APP- PLEE. apa orang kata, slang british ke apa? hahaha. kemahen! dia belajar menyanyi, menari, dr you tube jugak, so instead of suka suka, dia jugak belajar.

Bab Kebersihan


Princess sangat cerewet, mcm mak dia jugak lah, mcm aku, takde lah pembersih sampai tahap OCD, tapi aku tak suka benda yg menggelikan.hahaha. Princess pun sama, kalau makan guna tangan, cpt cpt nak cuci tangan, nak duduk atas kerusi kat kedai makan, dia akan suruh aku lap dulu, kalau bau busuk, cepat-cepat tutup hidung, dia tak suka bau busuk, kalau nenek dia masak ikan pekasam pun, dia jerit " busukkkk busuukkkkk " hahahaha. mengada sangat! sebelum tidur, bg dia wajib gosok gigi, kdg-kdg aku saje saje buat lupa, pastu dia kata, ibuu kakak tak gosok gigi lagi.hehe. Good girl anak ibuu, moga sampai ke tua lah mcm ni ye.

WAHM


Makin ramai kawan kawan aku yg dah jadi suri rumah, dan ada yg Work at home mom, aku bangga! tahniah korang, leh jaga anak, bissnes dalam masa yg sama! hebat ah korang! tahu tak yang duduk rumah ni lagi penat. hahahaha. sbb pagi pagi dah bangun, masak, basuh baju, sidai baju, hantar anak, angkat kain, kemas rumah, pergi kedai, pergi workshop, EHH! hahahaha. aku masih belum mampu, aku masih perlu bekerja, doakan aku juga lepas ni ye! hehehe.

Banyak benda lagi sebenarnya nk cerita, tapi tak ingat! hehehe. ni cerita random saje. Hope Princess akan jadi good girl, sihat dan cerdik sampai dewasa, sape tak nak anak pandai, rajin, semua tu kan, semua nak, aku pun masih lagi bertanya pendapat kawan-kawan dan orang orang tua, mcm mana nak ajar anak, nk didik anak, aku suka sgt kawan kawan aku sbb mereka sgt helpful dan tak lokek share pengalaman. thanks korang! itu lah gunanya kita berkawan, ambil yang baik baik, yang tak baik, jadikan pengajaran. ye ke tidokkk! hahaha. Terima Kasih kerana sudi baca sampai habis.hahaha.

nanti update lagi. bai ♥

Princess 7month old
Princess 3y/o

13 comments:

Nazlee Ismail PCL said...

saling tak tumpah wajah ibu dia.. jeles pulak tgk rambut panjang dia tu. Cute !

Melissa Muklis said...

budak-budak sekarang, pintar guna gadjet. tapi kena control la., hehe bab makan Princess sama dengan Lissa. suka pedas. hehehe

Cik Puan Rann said...

Seronok ble ada anak....tgk gelagat dorang hati jadi tenang.

DYatie ABakar said...

Seronok baca perkembangan anak2 kan rara.

DRAMATIC UNIQ said...

bagus Pincess rajin gosok gigi..
nanti gigi cantik sampai tua. ok... :)

Nory Zoulkefle said...

sama ngan dak Iqy suka makan pedas, kalau tak pedas, makan sikit je..geram hakuu..

PinKy MoMMa said...

incess muka kecik smpai besar samaaa je..copy paste papa..eh ibuu pn ada jg..sbb muka ko ngan lan pn copy paste hahahaha..insyaAllah ra..WAHM satu hari nnt ya!

bkn sng nk sng raaaa..

Diana Rashid said...

kalau nak jalan anak akak pun pakai..nak tidur malam pun pakai..dulu sebenarnya dia dah tak pakai lampin ni..ada sehari tu dia asyik terkencing je..sedar2 basah seluar..bila tanya kencing kat mana dia kata entah..bila suruh pi bilik air dia kata ..malas..lst2 suami akak kata bagi balik la pakai lampin sebab takut dia terkencing dalam bilik nak solat nanti cemana tak tahu dia kencing kat mana..Mikahil ni beza sangt dengan kakak dia...kadang2 rasa nak cubit je..ahahhh

Puan Wawa said...

alahai, comey sangat bahasakan kakak..:)

LM said...

Princess dh besar. Dulu selalu baca tulis kakak akk ingat rata peknen. Tgk elok je kempis smpi skrg. Terjawab sudah nape panggil dia kakak. Dia yg biasakan diri rupanya

qaseh dalia said...

Fuh banyak nak kena belajar bila dah ada anak ni , moga kuat

Yana Libra said...

hehe..comel2..besar dah dia... :)

Emy Effendi said...

comel!!

jom join ramai2, mana tau ada rezeki :) ; Contest @ Giveaway bernilai RM 1,000!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...