20 October 2015

Princess - First Passport Picture

Tempat buat passport CEPAT


Disebabkan semalam aku EL sbb jaga budak kecik ni demam, so aku amik kesempatan nk uruskan apa apa hal yang berkaitan dengan bank or hal hal lain. Hari kerja malas pulak nk berlari sana sini, so semalam ajak laki aku cepat cepat settle kan hal apa yg patut. anak dara tu lepas aku mandikan, mcm sejuk sikit badan dia, tapi nampak lah mood masih tak baik. aku pujuk pujuk jugak dia. " kakak, kakak nk naik aeroplane kan? so kakak kena buat passport, kena tangkap gambar, kalau tak kakak tak boleh ikut ibuu dengan papa pergi jalan " dia pun angguk angguk je kepala.

Suami aku ajak buat passport kat Mini UTC Keramat je, sbb situ tak ramai orang, mmg tak ramai pun, cepat! bukak sampai jam 10pm, Sabtu Ahad pun bukak, ( tapi parking susah sket lah ) semua ada kat sana, Klinik, Pej Pendaftaran, Imigresen, mcm mcm lagi lah. Suami aku kena renew passport dia, Princess kena buat baru, aku punya hidup lagi sampai 2017.kehkehkeh.

Harga buat passport 2015


Semalam yang aku perasan, harga buat passport untuk 5 tahun, dewasa RM200, kanak kanak bawah 12 tahun RM100, Warga Emas + Pergi Haji RM100. ( lupa nak snap picture jadual tu ) ni yang aku ingat lah. Princess nanti tahun 2020 baru kena hidup balik.hehehe.

Keperluan untuk buat passport kanak-kanak


untuk Princess, sbb 1st time buat, kena ada Surat Beranak dia, memula kami datang, lenggang kankung, x bawak pape, confident je!!! sbb selalu guna IC dia je, but sampai je kaunter, dia tanya, " ada bawak surat beranak tak ? " mmg tak bawak lah jawapan dia! hahaha. so patah balik rumah, amik pulak surat beranak, Photostat sehelai, IC papa dia pun kena photostat sehelai. nasib lah rumah dekat je. kalau tak! mmg hari lain lah dtg balik.

so ingat, sape nk buat passport anak, sila bawak Surat Beranak Asal + photostat sehelai ye!

masa mood tengah baik.

Princess buat hal!


Princess ni pelik sikit, dari baby, dia tak leh tgk orang kulit gelap, dia mesti takut, semalam secara kebetulan, yg layan kami kat kaunter tu, perempuan India, budak tu mula lah buat hal, masa papa dia snap picture, dia okay je gelak gelak lagi, sampai je turn dia. Pegawai tu cakap, " adik, tengok kamera, tangan letak bawah, mulut tutup " bla bla bla............... skali princess " huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa " dia nangis menjerit sekuat hati. Ya Allah! nak pecah dada kami laki bini, kumpul kekuatan untuk pujuk dia, cakap baik baik, pas tu pegawai tu pon ckp, takpe, u keluar dulu, belikan dia aiskrim.hahaha.

so kami pon keluar lah. pujuk pujuk, still taknak, pujuk dia ajak beli aiskrim, tapi kena snap pic dulu, dia mengangguk, tp nak aiskrim je, taknak snap picture.hahaha. bijak ko kan! then pujuk lagi pujuk lagi, sampai dia cool, masuk balik. aku ribakan dia, muka aku pandang ke lain, bila dia pandang je kamera, hasilnyaaaaaaaaa. nun di bawah sana.hahahahahaha. monyok je muka. sabar jelah aku.
Nasiblah dia demam, so dimaafkan.hehehe.

Budak ni sebenarnya malu pun sama, dia xleh orang tengok dia, semalam aku pujuk, aunty tu tak tengok kakak pon, kakak jgn malu.ibuu kan adaaa. ( mohon jadi pemalu sampai besar ye ) hahaha.

lepas snap picture, kena cap jari pulak. eh masa cap jari, seronok plak dia. hahaha. nak main cap cap. dlm kereta bukan main lagi bercerita, masa kat sana malu malu.

Pegawai tu ckp, anak awak ok lagi, ada yg lagi teruk dr ni. hahaha yeke!! bertabahlah nakkk! tak sampai 30minit, dah siap IC papa and Princess. so we are ready to flyyyy! yeay!

Walaupun percutian ni dekat dekat je, hope its will be the best family vacation. hehe. 1st time ni berjalan bertiga je ke obersea, dalam masa yg sama, sambut Anniversary yg ke empat. weehuuuu~ Doakan kami selamat pergi dan pulang, mohon mood ibuu AAA masa kat sana, mohon mood kakak jugak AAA kat sana, papa takpe, sbb dia mmg sokmo in a good mood.hehehe. Amin.

here u gooooo! hahahahahaha.

17 comments:

::EIDA:: said...

yeayyyyyyyyyyy dah siap!!
incess nak g jalann jalannnnnn tgok pantaiii heeeeeeeeeeeee

anez zamri said...

sonoknyeeeee..nanti tangkap gambar manyak2 tau incesssss

aswaleyla said...

alaaa. comel nye passport dia. passport lela muka sepampang kat situ

Salina Johari said...

moga dipermudahkan urusan...aritu k.sal buat utk 2 hero...rasa macam ribut melanda kat utc ni...huhuhu

PinKy MoMMa said...

kembar dulu..siap nak turun dari kerusi tu raaaa..adoii nasib la yg jg kaunter tu baik..dia pun paham bdk2 bkn sng nk bg kejesama hahahaha

idzwa kamaruddin said...

canne laaa kalo adik mok kan..hahaa..

happy vacation dik!

yoorin melacolea said...

adeh.. pwincess ni.. ngamok2 pon comel lg gambar passport dia.. tunjuk sikit gambar passport ibu dia! hahaha..

Julia Johari said...

waaa alhamdulilah incess dah ada pasport yeyyyy...nak pi mana tu anak beranak ni...good plan vacation ye rara...

nuyui a.k.a miss YUI said...

heheh gitu lak ea peel dia dri kck.

hihi apa pun comel gmbr passport dia

yaya_flanella said...

Hee semoga dipermudahkan bercuti bertiga nanti 😘😘

LM said...

Tetap comel gmbr walau dah nanges. Mesti dpt aiskrim sedap kan sbgi upah?

Masa kami g utc pudu tu ya Rabbi ramainya manusia. Mujur baby ariz bawah dua tahun dpt la cepat . Kalau x jenuh menunggu

anajingga said...

semoga dipermudahkan nanti dan selamat bercuti buat RARA sekeluarga ye :) comelnya princess ni.

eima said...

good girl princess ..kami pun baru buat hari sabtu ari tu .... terbang RM600 utk sekelurag .. senang klu tetiba nk pi memana ... trs fly je .. tak yah pk dah ... lg pun thn depan kot jd mahal balik

Aeen said...

seronoknye nk gi bercuti ke oversea....weeee....

Melissa Muklis said...

cukup comel dah tu gambar pasport tu. hehe
selamat bercuti !

Yana Libra said...

hehe..budak2 mmg camtu kan..

FeeQ said...

hahaha baru je byat passport si fatin semalam. Kena tanggal contact lens etc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...