10 November 2015

Tips Travel Untuk Backpaker

7 barang penting untuk travel


Tips ni mesti backpackers suka, aku pon suka, sbb mmg penting perlu ada semua ni untuk travel, mungkin kita nampak benda ni remeh, tapi sangat berguna tau! Walaupun aku jarang travel jauh, tapi aku suka sangat tips-tips ni.


1 . Powerbank - sekarang sume WAJIB ada powerbank kan, skrg ni banyak jenis powerbank yang ada, pilih je nak yg gabak, yg kecik, yg ringan, sume ada, but aku prefer yang ringan dan mAH yg besar. 4 kali charge ok dah.hahaha.


atau pun, pakai je fon mcm ni :

2. PETA - kalau pergi overseas, peta sangat penting, masa kami g Aussie dulu, laki aku mmg guna peta, pergi Krabi pon sama, mmg guna peta je, peta lagi senang walaupun nampak kuno sikit, tapi jangan tak tau, guna GPS maybe akan buat korang sesat lagi jauh.hehe

3. Sunblock - PENTING wei, dan jangan salah beli, kang beli cap ntah pape, burn mcm kami. hahaha. tambahan pulak kalau nak ke Pulau.

4. Plastik sampah - PENTING sangat, ni mmg aku bawak pergi mana-mana, plastik kecik pun takpe, senang nak jadikan pelapik or mana tau nk muntah ke nanti. penting penting!

5. Travel Plug

6. Wallet Rahsia


7. Laxative @ Julap - hahaha. cerita pasal ni, mst ramai yang segan, tapi ni lah hakikat, bila kita pergi travel, mmg sangat penting benda ni, makan tak menentu, so mesti nanti sembelit kan? dari korang tak sedap perut, baik standby mendalah ni.


Mitos vs fakta sembelit!

Mitos: Pengambilan makanan kaya fiber boleh menyembuhkan sembelit
Fakta : Pengambilan makanan kaya fiber boleh memudaratkan simptom mereka yang sedang mengalami masalah sembelit.

Lagi info tentang backpaker tips? boleh tengok kat sini ( KLIK Secret Weapon yang akan menyelamat kan korang bila bercuti jauh )

p/s : Jangan lupa baca entry Krabi tau! hehehe

Krabi Day-1
Krabi Day-2 ( Island Hopping - Phi Phi Island )

8 comments:

nurul harnani kasmari said...

Good tips. Nanie pun balik krabi bln lepas. Ni pon gigih nk siapkan entry. Haha

nurul harnani kasmari said...

Good tips. Nanie pun balik krabi bln lepas. Ni pon gigih nk siapkan entry. Haha

e.t.t.y said...

add on tips sunblock tu. brand sunplay paling bagus kot aku rasa. pergi kk haritu tak sunburn pun.

J.Syazwana said...

kak rara, boleh share tak mana beli power bank yg besar maH tapi ringan. susah la nak carik. selalu besar maH mesti berat. zzzz

Yana Libra said...

tips berguna ni~ ;)

shalimar yusof said...

tips yg berguna..tq

radin fadli said...

bab julap tu kurang setuju, nanti takleh control pula, tapi maybe kalau saya travel perut akan sakit klau makan macam macam 😂😂

DRAMATIC UNIQ said...

hahahahaa.. bab julap tu no komen lah sebab tak pernah makan.. kalau rasa mcm nak sembelit tu cepat2 cari buah-buah je.. :)

yang wallet rahsia tu i ollsss setujuuuuu sangaaatt..!! penting.. penting.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...