31 December 2015

Throwback 2015 and Target 2016

Highlight 2015


Aku asalnya tak nak buat terobek segala ni, tapi demi mengisi masa lapang aku sementara free kat opis ni, makanya marilah kita menaip sedikit cerita tentang 2015 yang bakal meninggalkan kita. Lepas ni dah takde dah tarikh 31 Disember 2015 ye, dah takde! dia akan terus terus teruuussss je. amacam? takut tak kalau fikir, aku takut. Takut gila. Tapi orang kata, kita tak leh nak pikir pikir sangat masa kita kat alam kubur mcm mana, akhirat mcm mana, bagus mengingat mati, tapi jangan fikir mcm mana korg kat dalam tu nanti, nanti boleh gila.hahaha. Cukuplah perbaiki mana kesilapan lalu dan berbuat baik. Aku kalau boleh, nak jadi orang baik baik je, tak nak jadi orang jahat. Aku skrg bukan lah kata TAK NAK langsung nak amik tau hal orang, TAPI aku malas, malas nak amik tau, malas nak jadi mcm dulu, sana sini org cite pasal org tu org ni. Aku sibuk melayan cerita orang. Aku malas dah. Aku skrg hanya dengan life aku, aku baik, aku amik tau, tapi kalau hal DEEP DEEP sangat ni aku malas nak layan. hahaha. Prinsip terbaru aku, u layan i baik, i layan u much much much BETTER! tu je, once buat taik, lantak ko lah. TAPI aku tetap maafkan orang. sape lah aku ni kan xnk maafkan orang.hehe.

HOI PANJANGNYA MUKADIMAH!

Lepas aku mangamalkan perubahan pada diri, Alhamdulillah lah korang~ aku rasa diri aku tenang walaupun kdg kdg ada lah jugak dtg gila nak stress x tentu pasal tu, tu time time nak period lah tu. mst tetiba nk emo nak sentap. hahaha. Rezeki jugak banyak datang, Alhamdulillah Allah bagi. TAPI dengan usaha lah, bukan dengan hanya duduk goyang kaki ye, modal kena keluar sket, then barulah dpt pulangan balik. Kalau modal pun takut nak keluar, hurmmm, krik krik krik lah jawap dia.

Benda yang paling aku rasa ajaib skali dalam tahun 2015 ni ada 2 benda je, but impak terbesar lah dalam diri aku. AKU DAH ADA SEBIJI RUMAH DI KUALA LUMPUR. hahaha. magic kan. Alhamdulillah jugak untuk rezeki ni. Suami aku ada sebuah di Ipoh, aku ada sebuah di KL. Nak cerita pasal rumah, ada benda yg lawak, ada yang sedih, ada macam macam cerita. Tapi best sgt sbb semua urusan perumahan sangat sangat dipermudahkan.

Dalam pertengahan bulan Januari tak silap aku, masa tu hari minggu, aku tidur lagi masa tu, tetiba laki aku gerak, dia kata, eb bangun lah, jom g tengok rumah. sekarang jom. aku like errr rumah? rumah apa ni? then dia kata, jom jelah~ tak payah mandi.hahaha. Rumah tu bawah sikit je dari rumah MIL aku, mmg niat suami aku nak beli rumah dekat dengan mak dia. 

Sampai je rumah tu, pakcik nak jual rumah tu ada. dia tengah bersih bersih kan rumah. cerita nak bermula bila laki aku pergi rumah kawan dia, depan rumah pakcik tu, tup tup dia nampak pakcik tu naikkan sign board, RUMAH UNTUK DIJUAL. tu yang laki aku terus panggil aku ajak g tengok rumah tu.

Pakcik yg nak jual rumah tu dah tua dah, dia nak jual rumah kt KL sbb nk settle down kat kampung, dia pun dah tak larat dah nak uruskan semua benda, anak anak semua dah besar dan dah ada harta sendiri. so dia nak jual je semua rumah dia. And the best part is, dia hanya nak JUAL PADA MELAYU, dia xnk jual kat cina or india. Masa aku masuk rumah tu, walaupun rumah tu mcm tak terjaga org penyewa sblm ni, tapi aku rasa mcm ada sesuatu dalam rumah tu, ada satu daya penarik yang buat aku rasa, nanti kalau aku duduk sini, aku boleh hias rumah ni lawa lawa, jadi tempat perlindungan kami sekeluarga, jadi mahligai kami. tetiba laki aku tanya " mcm mana eb? ok tak? " aku trus hentikan lamunan. " hah? apa? ok ok. " ahahaha itu je aku jawap.

masa tu aku dah mengelamun, mana tmpt aku masak, mana tempat aku bake, aku nampak anak anak aku berlari lari dlm rumah, laki aku tgh lepak tengok tv di ruang tamu, itu yang aku nampak. ntah lah korang, andai korang dah lama mengimpikan benda tu, tetiba Allah bagi, korang akan dapat rasa apa yang aku rasa ni.

Kami pun tanya tentang deposit rumah segala, pakcik tu kata dia tak kisah, ayat dia " cubit peha awak, peha pakcik terasa " gitu lah ayat dia, aku tak berapa paham, tapi maksudnya, bagi lah berapa berapa yang ada, dia tak kisah, dia xnk menyusahkan, asalkan dapat jual rumah tu.

Geran rumah segala, semua dah ada kat tangan laki aku, pakcik tu terus bagi tanpa kata apa apa, dia jual rumah tu MURAH tau dr harga market rumah area situ, tu yang paling aku terharu. Pakcik tu terus angkat signboard yang dia letak tadi, kira rumah tu dah milik kami, TANPA KELUAR SESEN PON! ko rasa mcm mana? 

kalau korang nak tau, lepas je kami balik, dtg india pasangan laki bini bawak deposit rumah 25RIBU CASH! nak book beli rumah tu. bayangkan lah betapa baiknya pakcik tu. bayangkan! dia tolak duit india tu, dia kata dia dah jual kat kami, sedangkan kami tak bawak apa apa. Sampai harini aku tak lupa pakcik tu, aku harap dia sihat sihat selalu dengan isteri dia.

lepas tu bermula lah episod mencari lawyer, buat S&P dan segala mak nenek pasal rumah, semua laki aku yang uruskan, sampai bab pinjaman gov, bapak Eliany tolong, kebetulan last bapak lya kerja kat situ, Lya kata, meh lah lya tolong, Alhamdulillah di permudahkan jugak, Baik sgt bapak lya, TQ pakcik. orang selalu kata, dorg punya pinjaman selalu sangkut kat BPP kan? sampai setahun 2 tahun, tapi aku punya, tak sampai 2 bulan. mmg semua sangat mudah lah. susah nak describe mcm mana.

Laki aku pun baru je pindah duk KL, masih lg di awang-awangan lagi, tup tup dapat beli rumah, pening jugak kepala aku fikir, tapi takpe, Allah ada, rezeki tu ada, jangan risau. InsyaAllah. Aku percaya pada tu je. Itu lah aku rasa benda yang paling bermakna dalam 2015 ni, duit rumah pun dah kena potong 2 bulan lepas, sobs, nangis jugak lah tepi bucu katil, tapi takpe, marilah kerja sekuek kueknya!

PERGI HOLIDAY KE KRABI

awal tahun hadiahkan diri sendiri rumah, akhir tahun hadiahkan diri sendiri percutian pulak, percutian sempena Hari Anniversary aku, pestime bawak Princess ke " luar negara " hehehe. Teruja gila gila! seronok sangat, dan lepas tu, asek nk tengok tix flight jeee.hahaha. dan yang paling best, duit pergi Krabi ni totally hasil berniaga aku, dan duit dividen ASB. kihkih, kami share sorg sikit laki bini. PUAS HATI RASANYA! serius, atas usaha, hasil titik peluh kami, happy sangat kat sana. nak baca pasal KRABI, just search KRABI kat ruang search tepi tu ye. hehe.

SugarlandByRara

Alhamdulillah juga, bakery shop aku makin dikenali, walaupun aku hanya power tang pavlova je, tapi cust keep on cari dan ramai yang repeat order. terharu gila, aku jugak masukkan product product lain dalam sugarland, tapi tu lah, aku masih mencari ruang dan masa, lagipun oven aku kecik je, tak leh nk produce banyak product skali gus. 

My Self

untuk diri aku sendiri, aku bangga sbb aku dah boleh datang kerja awal, puncn IN sebelum jam 8am, walaupun org kata, alaaa goverment, apa ada hal, kerja senang, tapi aku rasa itu tanggungjawap aku, dtg awal, buat kerja elok elok, dan jgn melawan boss.kihkih, nampak nau suka melawan sebelum ni.hehehe. sume masalah boleh settle maaaa. hahaha. Aku skrg mana makeup kat rumah dah, sbb lambat, kalau agak2 bangun dah 6.30am tu, aku trus mandi, solat, pakai baju, sarung tudung.hahaha. then terus gerak, kalau nk tunggu makup, lilit lilit tudung, perghhh mau kul 9 sampai opis.hehe.

Moga prestasi kekal jugak sepanjang 2016 dan sampai aku pencen. Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.

Tapi tahun ni aku kerap demam, Princess pun kerap demam dan batuk, yelah sbb cuaca kan. Alhamdulillah suami aku tak jatuh sakit teruk tahun ni, just demam demam biasa je.

TARGET 2016

itu jelah cerita 2015, malas nk cite banyak banyak, nak tengok banyak, dlm IG aku ada, hehehe. ID @safurara ye. meh follow. hehehe. Marilah meneruskan MISI 2016, MISI nak KURUS masih di kekalkan. aku pernah dpt berat 60kg pertengahan tahun haritu, hahaha. tp sikit sikit berat naik balik, choii lah! hahaha. so marilah berusaha utk kurus balik.hehe.

Aku tak target apa apa pun tahun ni, cuma nak simpan duit untuk masuk rumah dan nak renovate rumah kami tu, nanti bila penyewa dah masuk rumah sendiri, kami leh pindah, sambil tu leh renovate mana yg patut.

Then simpan duit nak g holiday lagi, tak de target sangat nak kemana, just tunggu FREE SEAT je.hahaha. bijak dak? Aku nak majukan lagi bisness aku, nak jadi ibuu yang baik, nak jadi isteri yang baik, anak yang baik, menantu yang baik, kakak yg baik, kawan yang baik untuk korang. takde apa yang aku mintak just nak yang baik baik je.

2016 jugak berazam nak bawak bekal hari hari ke opis, x kira lah nak masak ke, nak bawak left over makanan malam semalam ke, asalkan bawak bekal. sbb aku dh mula bawak bekal dr haritu lagi, mmg aku dpt rasa penjimatan di situ.hehe. cuma hari gaji je kita makan luar hokkay!

dan 2016 ni aku nk beli sebijik jam! eh seutas jam, sejak 2 2 jam aku rosak haritu, aku dah lama tak pakai jam, sedih gila, dah lah x biasa hidup xde jam. so nak beli jam! doakan aku dpt beli jam tau! hahaha. lepas tu aku nk pakai lipstik MAC, errr nebesnya nak masuk MAC.hahahaha. Fy nanti i wasap u! hahaha.




ADIK PRINCESS? errrr hold lagi, tunggu pindah rumah.hehehe.

okaylah, aku rasa itu je review dan target 2016 ni, hope semuanya dipermudahkan, sama goes to korang semua. semoga kita menjadi lebih baik dan WARAS, tak macam someone someone tu, yang bila dia bukak mulut je, menyakitkan hati orang. #2kerja. hahahaha. ok bai!

TOMORROW IS THE FIRST BLANK PAGE OF 366 PAGE BOOK, 
so WRITE THE GOOD ONE ♥
Read More ->>

30 December 2015

What u need?


tak de benda yang aku nak update, aku pun tak berapa nak sihat, ntah lah, overload sgt kot buat kerja, doakan aku cepat sihat seperti sedia kala ye. Allah sedang menguji aku, sangat menguji. Semoga aku tabah.
Read More ->>

28 December 2015

Random Cerita Cuti 4 Hari

Pavlova Ipoh


TAK BOLEH MOVE ON! huh! rasa kejap sangat cuti 4 hari. kijam! ini sangat kijam! actually dari hari rabu tu aku dah cuti, tapi tak mcm cuti, sbb sibuk siapkan order pavlova, then berkemas kemas. penat gilaaaaa! Aku balik ipoh mesti kena ambil order mini pavlova, kalau tak mesti teruk kena maki, hahaha. haritu dpt order dalam 150 biji semuanya, tu pon banyak aku kena tolak. huaaa maaf korang, mmg tak sempat nak ambil banyak banyak. Bayangkan sampai seketul pun aku tak dapat nak bagi mak aku merasa. hahaha. siap tak cukup seketul untuk customers. TQ korang sbb selalu support! love yah~


Rabu petang tu aku dah sampai Ipoh, jalan tak jem, tapi banyak kereta, biasa lah skrg ni, kalau cuti je, kemahen jalan jem, tak kira lah perayaan ke tak perayaan ke. melampau sangat kan! hahaha. kami sampai mlm tu, tak kemana mana pun, dinner pun makan kat rumah je, laki aku masak. hahaha. malas nak keluar sbb ipoh asal malam jee hujan. so lepak rumah lagi best. Then malam just pergi tesco, cari buah untuk pavlova.

Hari Khamis just lepak rumah, tunggu customers datang amik pavlova, mmg aku duduk melepek jelah kat rumah, sambil makan dan tidur. hahaha. Tetiba esoknya dah hari Jumaat! apekahhhh! Jumaat tu pulak shuben aku xde, dia g settle kerja dia kat Manjung, Princess pergi ikut maksu dia kenduri, Opah pun ada kenduri, aku pulak masih duduk rumah menunggu cust datang collect Pavlova, SAMBIL TIDUR. hahaha.

Malam tu baru ke Tesco, makan kat kedai, then jalan kat tesco. mak aku nk cari lauk sikit. Tapi kat tesco nan hado lauknya, tinggal ayam tua je. choiii~ Sambil jalan jalan, aku jumpa booth cina jual Ros Bud Tea ni. whoaaa suka nyaaa! lama dah aku cari. last last jumpa jugak, murah je dia jual, RM16.90 untuk 30gram. Rasa dia cm ne? hmm nanti aku buat entry lain lah eh.


Malam tu ingat nak train princess tidur tanpa pampers, gigih lah lapik waterproof sheet protector ni, tapi hurmmm, dia kencing jugak, kul 3am masa tu. hahaha. pas tu aku terus pakaikan pampers. hahahahaha. ok nanti kita cuba lagi yek!

aku ada lebih sheet ni, sape nk beli bgtau eh.
konon konon
Sabtu pulak, asalnya plan nak pergi Kampar, ada air terjun kat sana, tapi bila fikir fikir balik mst sesak + hujan hujan ni, risau pulak nak ke tempat tempat cm tu, last last duk rumah je, berkelah kat rumah je, adik beradik mak aku sume datang rumah, then makan ramai ramai, best gila! mak aku masak bubur kacang, buat air cincau. hmm best sangat!

syian numaa majuk.hehe
Bebudak ni seronok sangat lah dapat main ramai ramai, siap merajuk rajuk lagi. hahaha. layan lah labuuu~ And maksu aku buatkan pavlova manggo~ ermmm sedap sangat! suka lahhhh!


Sabtu malam tu kami dah gerak balik KL, sbb dah jangka, mst jem gila kalau balik Ahad, lagi pun laki aku ada kenduri kat Senawang Ahad tu, Alhamdulillah jalan smooth je, walau banyak gila kereta. aku teman laki aku sampai Rawang je, Then ZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzz. hahaha.

Hari Ahad semalam bapak lah panas nya weiiii! Ya Allah, bayangkan masa nak balik, laki aku sampai suruh aku bukak tudung dalam kereta, sbb aku dah sakit kepala sangat sangat, scarf kepala aku sampai basah, bayangkan lah panas nya mcm mana. Sampai ke malam aku sakit kepala, suara pun dah rock ni. hahaha.

budak ni mmg suka rambut menggerbang, ni pun aku paksa ikat.

Lepas tu malam semalam onnie princess dtg rumah, sbb nak tengok baby Qayla. so mama buat makan makan sket, steamboat kat rumah jeee. hehehe. kami sejak ada steamboat and grill ni mmg buat kat rumah je, dh x makan kat johnny tu dah. Laki aku perap kambing lg sedap. hahaha. pas dah kenyang makan, layan Kabhi Kushi pulekkk~ nangis nangis depan tv, sampai laki aku kata, " dah tau jalan cerita pun nak nangis lagi " hahahaha. heh! dia yg tak tau cara tgk hindustan, nak marah kita nangis pulak.hahaha.


Aku dh dapat kalender dgn diary 2016 dah, hehehe. Tq Ris! hehehe. mcm tak sabar lak nak masuk 2016, ntah kenapa ntah! hmm okay lah, nak balik dah. Kak Zan boss aku pun last harini. hmmm lemaunyaaa~ mst lepas ni kerja dah x best. sbb dah xde sape nak marah aku. #ehh. ehehehe. okbai!
Read More ->>

22 December 2015

7 Island Sunset Tour at KRABI yang menakjubkan

Aktiviti di Krabi


Betul lah orang kata, kalau kita lambat lambat update cerita vacation kita, lama-lama mesti jadi malas. pastu jalan cerita pun dah lupa. hihi. sebenarnya boleh je kalau tak nak update, tapi dah nama pun blogger kan, mesti lah kena update, nanti bosan bosan boleh baca semula entry ni, dan jugak boleh bantu korang yang nak pergi Krabi pulak. hehe. Entry aku takde lah lengkap sangat, tapi kalau nak tanya apa-apa, boleh je PM tepi. hehe.

Lepas aku up entry Krabi yang lepas, ramai gak PM tanya pasal package Krabi yg aku pergi ni, aku cuba tolong sebaik mungkin lah yek.ngeee~

Serius aku cakap, kami masa kat Krabi ni, mmg gigih sangat, dah letih main air, sampai je Hotel, terus mandi mandi, then keluar balik. pergi jalan. hahaha. sbbnya, MASA tu rasa sangat berharga, MASA pulak pantas sgt berlalu, mentang mentang lah Krabi ni best. cepat je rasa masa tu.

Tup Island
Tup Island

Package Island Hopping Murah di Krabi


Untuk Island Hopping hari ke 3 ni, kami dah beli siap siap masa hari ke 2, lepas balik island hopping PhiPhi Island, Kami terus sewa motor then ke Krabi Night Market pulak. See, apa aku ckp, gigih kannn.hahaha. penat penat balik berenang snorkel segala, then keluar balik g berjalan, sampai Princess tidur atas motor.hahaha. 

Malam tu kami masih berkira-kira, nak pergi ke x ke pulau lagi hari ke 3, penat ke tak? kalau tak pergi ke pulau, nk kemana lagi? takkan nak duk lepak lepak je, bosan pulak kan, last last kami beli je package ke 7 Island Sunset Tour. 

Kami beli pakage ke 7 island sunset tour ni kat aunty yg sama ke Phi Phi Island jugak, sbb aunty tu mmg baik gila! kami dah survey tempat lain, tapi suka lagi beli kat aunty tu. Ntah apa nama dia, aku tak tanya pulak. kofkofkof. Kami dapat pakej dengan Mariam Travel and Tour hanya 750 bath je seorang, Princess masih lagi free, mcm biasa, 4 tahun kebawah mmg FREE lagi. Package ni include transport pergi dan balik, mask and snorkel, life jacket, drinking water, fruits, DINNER ( halal ), national park fee dan insurance. National park fee ni sangat penting tau, korg kena tanya, kalau tak nanti dorg akan charge asing asing pulak. dorg ni bijak sket skrg.hahaha.

gerai tepi jalan, tapi A
Di sebabkan pakage 7 island sunset ni petang, ( dorg pick-up jam 1pm ), so pagi tu kami bangun lewat sikit dlm 10 lebih, then terus g makan. ngeh3. kami makan dekat gerai gerai tepi jalan, gerai sini sangat lah famous, rugi kalau x makan sini plus harga pun murah lagi dr restoran, DAN MURAH! hehehe. Aku siap tapau nasi putih + ayam goreng untuk princess, risau dia lapar atas boat nanti, tapi sape yg lapar tuuuu nanti?? sama sama kita tunguuuu~ hahaha

nasi goreng tomyam
nasi goreng LUPA! hahaha

Ayam goreng 20bath seketul, Nasi goreng 50bath sepinggan, nampak sedap kan ayam goreng tu, mmg sedap lah jawapan diaaaa.hahaha. rindunyaaaaa~ ayam goreng tu serius sedappp!


Mariam Travel and Tour HALAL


Tepat jam 1pm transport pun sampai, betul betul depan hotel. korang jangan risau kalau korg lewat bangun ke hape, sbb dorg akan tunggu, dorg akan ambil num bilik hotel korang nanti, kalau korg lambat, dorg akan gegor bilik korang.hahahaha.

Kali ni kami naik sejenis kenderaan mcm lori, eh nak kata lori tak lori, nak kata bus tak bus.hahaha. ntah lah hape. tapi mmg rare! berangin je. haha. Cuaca haritu mcm mendung sket, aku dh risau kalau hujan, lepas tu renyai renyai. ermmmm susah jugak hati aku ni. Tapi doa banyak banyak. Kat Krabi ni kena banyak sikit berdoa, hahaha. sbb nya, risau hujan. ( eh kat mana mana pun kena banyak doa jugak kan )

nak pergi pulau pakai shoe, hahaha, layan lah labu~

Beratur untuk ambil sticker. Kali ni kami pergi banyak geng dari China dan Malaysia, best jugak, boleh buat kawan. Tapi budak budak hanya Princess sorg. hehehe. 


Pintu gerbang nak pergi ke boat sangat cantik, bagi aku tempat ni sangat lah cantik. Dia tidak lah di hias sarat, tapi uniknya tempat ni menenangkan aku, ntah lah korang~ aku suka sangat! mmg kalau ada Free Seat Air Asia mmg aku nak rembat lagi pergi Krabi. hurmmm~ tapi dengar kata ticket flight pun nak dikenakan cukai, betul ke? semua kepala bapak pun nak cukai, benci betul aku!


Bila pergi pulau pulau kat Krabi ni, ko dah tak de nafsu nak pegi Lumut or Teluk Batik kat Manjung Perak nun. hahahaha #berlagak! hahaha. Aku tak ingat kami naik big boat jam berapa, tapi masa ni gelap dah, mcm nak hujan, tapi tak hujan hujan pun. Lepas mendengar penerangan, big boat pun gerak. masa tu air surut, sorang terpaksa pick up org lain naik boat kecik, then transfer kat kami ( big boat ).


Seronok sangat naik Big Boat ni, sbb besar, dan boleh duduk belah atas, tapi yang aku geram tu, org yg duk belah atas tu memang lah tak nak berganjak, dah orang nak amik gambar kan, ko ketepi lah sikit, ni tidak, habis masuk ko dalam gambar aku.hahaha. tu tak pe lagi, ni ada yang siap senyum lagi dalam gambar masa kami selfie. hahahahaha. ok lah ok lah nak masuk jugak dalam gambar kami kan, ok lahhhhhhhhhhhhh~ hahaha.


And again, Subhanallah Subhanallah je yang aku zikir dalam hati, mmg cantik sangat pemandangan, bukit bukau, pulau pulau kat sini. Ko tengok lah picture kat atas ni, cantik gila kan! kalau korang kata tak cantik, aku rasa korang mesti jenis tak minat pulau.haha. Ye harus di ingat, korang nak datang sini, korang kena minat kepada pulau tau, kalau tak minat, no point nak datang sini melainkan nak lepak lepak. ada orang cakap BOSAN datang Krabi, hahaha itu lawak!

Tup island, dari jauh dh nampak.
Happy girl!

Dari Phra Nang Cave and Railay Beach, then ke Taming Island. Kami snorkel di 2 tempat, Taming island dgn Chicken island. Gambar kat atas ni Tub Island, kami naik small boat untuk sampai ke Tub ni, sbb big boat tak boleh masuk sini. Tub island tengah tengah dia boleh jalan tau, dia mcm pulau yg bersambung. mmg amazing gila! dari Tub island, boleh jalan je ke Chicken Island. huaaaa. nangisss! Rinduuu~

Suami aku dgn Princess nampak happy gila, kami mmg jenis suka air, so mmg kami enjoy sangat kat sini, Thank Allah sbb temukan aku dengan suami aku, dialah jenis lelaki yang paling cool skali. Susah nak describe, tapi aku mmg bersyukur sangat.

Kenapa nama dia chicken island? sbb mmg nampak cm chicken! hahaha. princess pon tau tu chicken.
suap nasi sambil tgk pulau.
Macam yang aku cakap sblm ni, naik je boat, kompom lapar, Princess tak makan sangat pagi tu, nasib lah ada nasi, aku suap kat Princess, yang lawak nya, perut aku pon kruk krak sama, lapar weiii! dah naik pening dah.hahaha. then aku sapu skali nasi Princess, laki aku senyum je. muahahahaha.

Lepas tinggalkan Tup island, kami ke Chicken island pulak, aku sempat lah snorkel kat sini, berenang sama sama dengan fish, banyak sangat fishhhhh~ seronok! nak tau satu rahsia tak? aku x pandai berenang sebenarnya, hahaha. tapi aku boleh berenang pakai life jacket, kalau x de life jacket mmg aku x pandai. muahahah. aku snorkel kejap je, lepas tu suami pulak berenang, aku layan Princess bagi fish makan, habis semua stock koko crunch bagi fish makan.hahaha.


Princess paling happy haritu, sbb sana sini ada fish, sana sini boleh bagi fish makan, sampai bayangkan, dia berani sangat tau snorkel dgn fish. dia berani turun dengan papa dia, dia nak pakai google tu, tapi xde size dia. nanti next time aku nak belikan dia 1 set life jacket dgn googles. Aku tak tau lah budak budak ni pakai tenaga celah mana, dorang mmg TAK LETIH kan? tak nak makan sangat, tapi dia punya cargas, kemahen lagi. 

disebabkan kat atas ramai sgt org, last2 kami duk bawah je, tu lah, masa laki ajak td degil.hahaha.
suka sgt piccy ni!
Lepas tinggalkan Chicken island, kami ke Si island utk amik gambar je, then terus ke Poda Island. Poda island, dorg benarkan kami rock climbing, rock climbing ni laki aku jelah yang pegi, ko gila nak suruh aku, hahahaha. idak lah aku. haha. 2 3 kali jugak papa naik, back flip ada, front flip ada, terjatuh tanpa sengaja ada, hahahaha. lawak gila. papa kata batu batu dia tu tajam, kalau salah pijak or pegang, mmg sakit, boleh luka.

Di ingatkan, masa nak terjut, jangan pakai life jacket ya! sbb nanti takut badan korang menekan korang ke bawah, tapi life jacket akan terapung, nanti risau tangan korang terkehel, boleh patah, bahaya tu!


Aku dengan Princess lepak lepas atas boat sambil julur kaki dlm air, best moment dengan Princess! hmm maafkan ibuu sayang sbb terlalu sibuk skrg ni, ibuu janji, nanti kita pergi bercuti lagi ye. kesian kakak. sosb~ sebab aku tak nak beranak lagi, aku rasa aku tak cukup lagi bagi Princess segalanya, banyak masa aku kena korbankan, aku nak manjakan dia puas puas, lepas tu baru bagi dia adik. #jangankecamsaya, mohon doakan yang terbaik ya!


Lepas habis sesi rock climbing, kami ke pesisir pantai Poda Island. kami tak sempat nak kejar sunset, aku sempat snap pic sunset masa atas boat je. Tak pelah, jadiklah, sampai tepi pantai, kami dah x mandi, just snap snap pic je, layan Princess main pasir. 

My ALL! enough said. kawan sekatil + kawan gaduh + kawan gelak + kawan nangis. semua dia.

Our Happy Family, walaupun banyak onak ranjau berduri, but kita bahagia. Doakan kami selalu bahagia ya. T__T 

Lepas lebih kurang 30minit, kami naik semua small boat, then transfer ke Big Boat! kat sini yang penatnya, kita transfer transfer boat tu yang letih, boat besar tak boleh sampai tepi pantai, so kena naik boat kecik, plus dorg ni mmg jaga sangat pantai dorang and marine life. dorang takkan suka suka park boat, nak campak sauh pun dorang akan snorkel sampai ke dasar, cari tempat yang sesuai agar tak merosakkan marine life, mmg dorang sangat sangat jaga, aku kagum!

Sampai je Big boat, makanan dah tersedia. huarrghh. makanan dia, walaupun nampak simple dan bodoh je, tapi sedap weiii! haih! tapi makanan xleh tambah. hahaha. dia buat ngam ngam je. 


Lepas makan last session is berenang tengok PLANKTON! untuk tengok plankton ni, kita tak boleh pancarkan sebarang cahaya, bayangkan dalam pulau yang gelap tu, korang kena turun ke laut, untuk tengok plankton, aku tak turun, Suami aku je turun. laki aku yg lelaki tu pun cakap TAKUT GILA, banyangkan kalau aku yg turun.hhahahahaha. dalam gelap, dalam laut, ko bayangkan apa apa je boleh jadi.hahahaha. tapi jangan risau, sume selamat, dorg akan campak tali untuk korang berpaut. 

kami juga yg di atas boat, tak boleh bukak sebarang lampu, flash pun tak boleh pasang, lampu boat pun di tutup, kami atas boat tu pun bergelap. Princess lex je tak takut.hahaha. Untuk lihat plankton, korang kena kocak kan air, nanti plantok akan menyala, ala ala glow in teh dark tu. but mmg amazing lah! kami yang di atas boat pun dorang akan bagi tengok, dorg curah air dekat atas boat, bila curah tu, plankton tu akan menyala. 

Sampai harini aku tak boleh lupa sangat pengalaman tu. haih! malas lah cerita! korang pergi lah nanti.

then balik semua ke Ao Nammao Pier, asalnya plan, akan makan dia Poda island dan ada fireshow, tapi skrg dah tak dibenarkan buat di tepi pantai, aku pun tak tau kenapa, so fireshow dorg buat kat tepi jalan je. hahaha. boleh lah labuu~

Masa kami sampai, dorang dah sediakan tea panas kurang manis, Ya Allah, haven! bayangkan tengah sejuk sejuk, bg pulak tea panas. hehehe. best gila. Mcm island hopping ke Phiphi island, kami mmg tak salin baju, ada je toilet dlm big boat, tapi malas lah, x selesa. kami salinkan baju Princess je sbb risau dia sejuk sgt. tapi budak tu relax jeee!


kami sampai depan hotel dalam jam 7 lebih pm tak silap. Sampai je hotel, aku terus mandi mandi, siap kan Princess, sbb nak berkejaran pulak ke Yaminlah Pancake. hahahaha. aku nak jugak rasa pancake Yaminlah ni.hahahaha. sblm pergi tour pagi tadi, laki aku tambah lagi duit sewa motor, untuk jalan esoknya skali, tawar tawar just tambah 150 bath je. muehehe.

makcik Yaminlah! hehehe

Bagi aku Yaminlah Pancake sama je mcm pancake pakcik Aziz yg depan hotel kami tu, Yaminlah punya nipis and crispy lagi, tapi okay lah, 2 2 pun aku suka! hehehe. harga pun sama je, 40bath.


Lepas tu kami just jalan jalan je cari sebeniorrr. hehehe. takdelah beli beriya sangat sebenior je, biasa biasa je untuk family. Then singgah lagi gerai Pak cik Aziz makan Nutellah pancake with bananananana. hahaha. sume laki aku punya keje! haven! jangan fikir pasal gemok! hahaha.


Roughly Budget day 3 :

7 Island Tour 2pax 1500bath

Tambahan sewa motor 150bath

Yaminlah pancake 40bath

pakcik Aziz pancake banana 60bath

Souvenir 700 bath 

Total : Rm204

Next entry? Balik KL dan full itenary~ phewwww~ lama nya menaip. hahaha. benda paling payah nk taip entry ialah, EDIT Picture dan PILIH gambar, hahahaha susahnyaaaa~
Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...