19 January 2016

PERHATIAN kepada peminat SEAFOOD yang ada penyakit GOUT

Punca Penyakit Gout


Ramai tak korang dengar kawan-kawan yang mengidap gout, or tetiba je MC sbb gout. Kadang-kadang kita tertanya-tanya, eh muda lagi dah dapat gout? eh kenapa eh, mcm mana eh? Gout ini akan menyerang especially LELAKI yang berusia 30 tahun keatas. Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki.

Bila dengar je Gout, mesti kita akan rasa ngeri, betul tak? dan dalam kepala hotak ni dah terbayangkan, MESTI TAK BOLEH MAKAN SEAFOOD NI! hurmmm kesian sangat, dari saat itu, pemakanan kena jaga, tak boleh nak makan sembarang sembarang menu.

Tanda-tanda Gout :

- Gout pada sendi jari kaki.

- Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi.

- Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang.

Punca gout antaranya ialah :


1. Tidak cukup minum air sehari iaitu kurang dari 2L sehari

2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram

3. Gemar makan buah-buahan jeruk

4. Gemar makan mee segera

5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa

6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.

7. Gemar dan kerap minum teh kedai

8. Gemar dan kerap makan cokelat dan Milo dan segala sejenisnya

9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dgn kuantiti yg banyak.

10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu

11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin

12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.

13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lainnya

14. Terlalu kerap makan makan kari

15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.

16. Stress yg tak terkawal.

17. Kerap mengambil ubat pain killer

18. Gemar makan dan kerap fastfood seperti burger dsbnya

19. Penggambilan ubat supplement yang bermacam.

Rawatan Penyakit Gout


Tapi jangan risau, walaupun orang kata lebih baik MENCEGAH dari MERAWAT. Tapi masih ada penyelesaiannya, yang penting kita ikhtiar. Kini Clear Herb ada mengeluar kan 1 product yang bukan saja membantu pesakit Gout, malah penyakit lain jugak, eh mcm iklah sangat bunyinya kan! tapi yelah, apa salahnya kita tolong kawan kawan, kalau bukan saya yang tolong sampaikan, sape lagi kan, ewahhh~ hehe.

Penyelesaian masalah gout

Pati HerbaMadu Clear Herbs



Pati HerbaMadu Clear Herbs ni bukan saja boleh merawat gout, malah masalah-masalah lain juga seperti :

- Menurunkan Kadar Kolesterol

- Membersihkan saluran jantung yg tersumbat

- Menurunkan Berat Badan

- Melancarkan process pembuangan

- Baik untuk pesakit darah tinggi dan kencing manis

- Membuang angin dalam badan

ubat gout

Satu yang aku kagum dengan produk ni, sbb ianya 100% ASLI, tanpa pengawet ye! Zaman skrg ni ramai sgt orang buat produk, tapi bahan dia, sume tiruan kan, tapi herbamadu ni 100% ahli, sbb tu harga dia sedikit mahal, but why not if produk tu elok kan.

HerbaMadu juga mempunyai kelulusan dar GMP KKM, Mesti KKM dan Ahli Persatuan Pengguna Islam Malaysia, tengok lah duta dia siapa, Dato Hj Malek Noor tau! hehehe. So kalau tengok pun tak was was lagi.

Ramuan HerbaMadu :

- Madu lebah asli

- Halia

- Bawang Putih

- Jus Lemon

- Cuka epal

- Kurma

Jom tengok testimoni pengguna, dalam tak disangka, Pakcik aku sendiri pun pengguna HerbaMadu. hehehe. Dia mmg org org body builder ni, pun pengguna HerbaMadu. whoaaa~


So jika orang di sekeliling kita ada masalah Gout, Kolestrol tinggi, Sakit jantung, Sakit dada, Kebas kebas tangan atau kaki, darah tinggi, boleh lah cuba HerbaMadu, ikhtiar dan terus ikhtiar, kalau tak cuba tak tau kan?

Harga untuk sebotol HerbaMadu ialah RM69 untuk Semenanjung dan RM79 untuk Sabah dan Sarawak, ( 250ml )



Lagi info :

patiherbamadu.blogspot.com



contact : 0192535796 / 0133627775 / 0125157396


18 comments:

Nur Misnan said...

swmha makanan kegemaran tu ramai yg amalkan.. lagi2 mee segera. simple dan senang. tapi memang banyak keburukan..

hargailah kesihatan kita.. beli 2 botol utk diri mak abah.. twebaik

Diana Rashid said...

makan jambu.?.alah riasau pulak sebab akak memang hari2 makan jambu..hehehe..kena tinggal la buah kesukaan akak ni nampak nya.tembikai pun samaye..haih..tu pun buah yang paling kerap akak makan..

AyuArjuna BiGoshh said...

bagusnya utk gout...

beli kasi sedara mara ok gak ni :)

DYatie ABakar said...

Kt office aku ritu pakcik tu (dh pencen) sakit gout. Kesian sangat sebab macam2 dia tak boleh makan. Huhu.

Jueliza Jamani said...

Org ckp kalo nak kurus pun boleh mkn madu ni.. sebab nanti buang angin jer.. huhuhh

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

Mama Darwiish said...

risau juga gout ni, sangat berisiko pada yang suka makan seafood...minta dijauhkan lah, tapi thanks for that sharing, nanti boleh cuba, mencegarh lebih baik dari mengubati..

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg risau kalau dpt pykt ni..

mana blh cegah, kt cuba...

idzwa kamaruddin said...

bleh bagitau abang ipar nie!

CikLily Putih said...

aduiyai banyak kena pantang ni, tapi tak per Pati herba madu kan ada

Fadzi Razak said...

Gout tu yang kena dekat bahagian kaki tu kan? Banyak jugak punca die. Tak sangka pulak. Harap-harap HerbaMadu ni memang boleh pulihkan semula gout. Macam berminat pulak nak beli

Iena Eliena said...

produk yg bagus utk menurunkan tahap kolestrol dlm badan :)

PinKy MoMMa said...

sekarang ni macam macam penyakit..pemakanan paling penting kan..kena jaga..pati herba madu ni sbb dia banyak makanan sunnah..tu yg buat tak sabar nak cuba ;)

Fiza Rahman said...

Husband ada gout. Bley beli. Mana tau serasi kan.

Illy Ariffin said...

illy baru tahu ni punca2 penyakit gout. thanks for sharing :)

IntaNBerliaN said...

mak saya selalu pesan jgn makan seafood kerap sangat.. suruh mkn kadang2 je.. alasannya ni la, sbb blh kene gout

Nisa Kay said...

penuh info entry ni. keep it up !

Anonymous said...

Sape nak beli boleh contact saya nizam 0193107656 saya bole cod free area kl town kajang cheras..yg jauh saya boleh poslaju..postage saya belanja..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...