18 January 2016

Tips mudah untuk merawat tumit merekah

Petua Merawat Tumit Pecah dan Merekah


Tumit kita ni benda paling susah nak jaga kan, aku pun rasa susah sgt sbb tumit aku pun pecah, dah lah pemalas nak sapu losyen, kihkih. Pergi buat pedi medi pun tak pernah, so gigih lah gosok tumit masa mandi, bila dia tengah kembang tu senang sikit nak gosok kan. Ada jugak petua petua yg senang kalau korang nak amalkan, mcm kat bawah ni :

#1 Getah Betik

Pilih betik yang tua, kemudian potong kecil-kecil. Sapukan getah betik pada tumit kaki. Gosok perlahan-lahan dan biarkan ia kering. Kemudian bilas dengan air bersih.

#2 AsamKeping @ Gelugor

Masukkan beberapa keping asam keping ke dalam besen atau baldi yang berisi air suam. Kemudian rendam kaki anda selama 20 hingga 30 minit. Boleh buat sambil tengok TV atau sambil baca whatsapps ke kan. Dikatakan asam keping ni berkesan menghilangkan tumit pecah dan bau kaki serta melembutkan kulit.

#3 Avokado

Di dalam buah avokado terdapat Vitamin E yang sangat tinggi. Vitamin E sangat bermanfaat untuk merawat pelbagai jenis masalah kulit. Kisar isi buah ini sehingga hancur dan gunakannya untuk menyental tumit kaki. Biarkan ia kering selama 15 hingga 20 minit. Kemudian bilas sehingga bersih.

#4 Minyak Zaitun

Sebelum tidur sapukan minyak zaitun pada tumit yang bermasalah. Sebaiknya pakai stoking atau sarung kaki. Amalkan setiap hari sehingga mendapat hasil yang diinginkan. Nak cantik macam artis kena la rajin kan. Pastikan guna minyak zaitun yang asli tau.

#5 Kelapa parut

Ambil kelapa parut dan campurkan dengan sedikit garam. Buat macam scrub la kan. Gosok bahagian kaki terutama tumit yang merekah. Gosok perlahan-lahan antara 3 hingga 5 minit.

#6 Tepung Beras

Rasanya ini antara yang peling mudah untuk diamalkan. Campurkan tepung beras dengan sedikit madu. Kemudian gosok tumit kaki dengan tepung beras tadi. Buatlah sekerap yang mungkin sehingga bahagiam tumit yang merekah kembali seperti asal.


ENSOGO Chinese New Year Sale


Tapi kalau korang malas, boleh je beli mesin, skrg ni mcm mcm ada. golek golek je dekat tumit, then cantik lah tumit kaki korang tu, skrg ni Ensogo tengah buat FLASH SALE tau! Sale sempena Chinese New Year, mmg murah sangat sangat lah! korang kalau sayang kaki, baik beli mesin ni. hahaha.


Scholl Velvet Smooth Express Pedi Electronic. dari RM135.80 tinggal RM98 saja! murah kannn! aku dah lama nk tunggu sale menda alah ni, now dh murah, boleh lah beli. hiks. Kalau nk beli head dia skali pun boleh, ada je offer, KLIK SINI.


Lepas dah golek golek kaki dgn stemroll tu, haha, sapu lah pulak cream dia, krim kaki ni bagus tau, aku pun penah pakai dulu, tapi yang aku beli dulu tu busuk, yang ni tak tau mcm mana bau dia. RM28 saja, murah sangat kan! elehhh, Nelofar leh beli, takkan krim kaki tak boleh, klik klik je settle, hehehe. Scholl Cracked Heel Repair Cream. Krim scholl ni boleh nampak kesan dlm 3 hari saja. hebat kan! jom lah try.

Masa aku godek godek website Ensogo semalam, Hada Labo pun ada buat offer tau! huaaaa, murahnyaaa! masa aku nk beli dulu kenapa mahall!





Hada Labo lotion baru Rm75, twin pack tau! Hydrating gel pun baru Rm80 ++, murah jee, korang tau kan, kita kulit orang asia, bagus pakai product dr Jepun atau pun Korea, sbb kulit kita sama jenis mcm dorang, so lagi bagus dari guna product dari US sana, gittew. Nak nak musim musim panas ni, selalu lah lembabkan kulit korang okay, kalau tak kering sangat nanti, kesian kulit tu.

Hada Labo Perfect UV Gel is a moisturizing Japanese sunscreen gel that gives skin a smooth finish.

-The 5-in-1 concentrated gel has the effects of a hydrating lotion, beauty serum, moisturizer, sunscreen, and makeup base in one.
-It uses Rohto’s proprietary patentpending micro-encapsulation technology to give the highest labeled UV protection without the sun filters penetrating into the skin, while giving it lightweight, fresh texture.
-It is for the face.
-Not resistant to water, sweat, or sebum.
-Double as a make-up base.
-Removable with a face wash.

3 MAIN EFFECTS:

1.Natural Arbutin:

-High concentration levels at 3% of Japanese pharmaceutical-level Arbutin to offer effective whitening results.

-Enhances skin fairness and targets dark spots.

2.Efficacious Vitamin C Concentrate:

-Proven anti-oxidant enhances collagen production, inhibits the appearance of dark spots and reawakens the appearance of dull skin.


3.Hyaluronic Acids (HA) and nano-Hyaluronic Acids:

-HA is a natural component found on skin. The duo-HA molecules instantly hydrate and lock-in moisture, keeping skin soft, smooth & bouncy.


Kalau rasa nak kulit bouncy bouncy toink toink, boleh lah pakai gel ni. hehe. alaaa aku pon mcm tergoda ni! haihhhsss! Nasib Khamis ni dah gaji. kihkih.

Banyak lagi barang lain yang ada Sale, boleh usha di Website Ensogo okay!!! jangan sampai dah sold out baru nak beli. cepat tau! banyak item dah sold out. Boleh juga visit Fb dan IG Ensogo, Selamat bershopping korangggggg! Bai ♥

3 comments:

PinKy MoMMa said...

scholl tu mmg bagus..akk suka! dekat rumah pn dah blh manjakan diri kan

Fendi Rocka said...

tumit saya masih remaja

Norna Zarita said...

Senang ya..golek2 je😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...