25 February 2016

Chiba Sweet Potato - keledek Jepun yang korang perlu rasa!

Chiba Sweet Potato di Malaysia


Siapa suka makan keledek manis a.k.a sweet potato, sila angkat tangan! nak tahu satu rahsia tak? aku tak pernah makan sweet potato ni, kihkih, arwah bapa mertua aku dulu suka lah, bila rebus air tu jadi color purple, tapi aku tak pernah lah merasa. Tapi tertanya-tanya, betul ke manis?

Kalau di Malaysia, Keledek manis ni popular di Cameron Highland lah, sana banyak orang jual. Tapi! pernah terfikir tak nak rasa keledek manis dari Jepun? hah! aku pun tak pernah terfikir nak makan keledek yang di import dari Jepun ni, tapi siapa yang tahu masa depan kan, TQ kak fink kehpam sebab sudi invite kami bersama-sama merasa keledek manis Jepun ni.

#3sahabat
suasana di Village grocer
size keledek.
Chiba Sweet Potato - kenapa namanya Chiba pula? kerana Chiba adalah salah satu negeri dimana sweet potato ini di tanam. Kalau tengok maskot Chiba sweet potato tu, korang jangan terkejut jika maskot tu sama seperti dalam peta, lidah terjelir tu pun sama. kihkih. unik sangat. Maskot tu bukan anjing tau. jangan salah faham.

Chiba sweet potato ini sangat popular di Jepun dan menjadi salah satu tarikan kerana rasa dia yang sangat sedap dan berkhasiat itu, aku pun tersuka tanpa sengaja #ehh.

comelssss! sama kot!
over tau! hahaha. 
manis dan moist
So, lepas dah rasa sendiri, macam mana rasa dia? pendapat aku - SERIOUSLY rasa dia memang sangat manis! bukan manis gula, tapi manis semula jadi, orang tua selalu cakap manis buah. Tapi ni manis buah yang memang betul betul manis, mmg sedap!

Kalau makan keledek ni, tak perlu buang kulit dia, just makan terus dengan kulit-kulit dia, takde hal punya. Keledek manis + kulit rasa pahit-pahit sikit. so mmg sedap. Keledek ni juga dia rasa moist tau, tak kering macam ubi kayu tu.

this one is sweet potato lover!

Makan keledek ni kenyang sama mcm kita makan nasi, so kalau bosan bosan malas makan nasi, boleh makan sweet potato ni, sedap jika makan begitu saja, atau di buat dessert, pandai-pandai lah kita olah cara kita. Tapi yang sedap bake, grill. kalau nak makan dengan aiskrim pun sedap, nak buat cake pun sedap. eh semua lah sedap cerita dia.

sweet potato ni bukan just untuk kenyang makan je, tapi jugak bagus untuk kulit dan kecantikan yang mengandungi vitamin, kalium, dan serat.

nak kulit lawa? mkn potato, #ehh
dijual siap bake. ready to eat.

Bagi yang tak tahu cara nak bake, meh nak ajar, senang saja :

1. Basuh kentang dan balut dalam foil aluminium
2. Panaskan ketuhar pada suhu 200 ° C, dan biarkan pada 40-50 minit
3. Cucuk batang lidi ke dalam kentang

dah sejuk sikit boleh makan, or nak makan panas-panas? kang melecur lidah. hehe. Selain itu, nak makan sejuk sejuk pun sedap, simpan dulu dalam peti ais, dan makan dengan aiskrim, nyummyyyyy! Yummy Japan. hehe

maskot baru, eh bukan, ni anak aku! hahaha
Bagi korang yang nak rasa kemanisan Chiba Sweet Potato ni, boleh lah ke pasaraya Village Grocers, level ground floor Bangsar Village ni, jika sambutan baik, mungkin mereka akan luaskan pasaran ke pasaraya lain juga. Harga bagi Sweet potato ni tak lah mahal pun, murah saja.


more info boleh lihat di -



Thanks for reading! Jangan lupa rasa tau! memang Yummy!

5 comments:

PinKy MoMMa said...

teringat teringat kesedapan dia ra..yummmyyyy..mkn dgn ice cream lg perghhhh

adda syuhada said...

sedapnyer..

mrs kayrul said...

Sedap nampak...

Cik Puan Eka said...

aduh meleleh tgok. Kite suka gak keledek2 ni walopon angin haaa lantakla hahahaha.

Macam rupe ubi yg halus2 kat cameron tu ke rasa dia kak ra

Yana Libra said...

sweet potato mmg sedap kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...