29 March 2016

Hukum Memotong Kuku Semasa Uzur

Kesian kat aku tau harini, keluar awal 6.55am, tapi sampai opis nak dekat 8.30am jugak. seyes sedih. Paling sedihnya, radio kata ada kren rosak kat tepi jalan taman midah tu, tapi aku tengok, bukan kren yg besar tu, yg kecik je pun, mcm mana dorg boleh biar je, polis pun xde jaga, selalu pepagi ada je polis kt situ, serius sedih, sbb tu je jem teruk gila gila. Alahaiii ntah lah, tak tau nak cakap mcm mana dah. Tapi ok lah, xpelah. Dah selamat dah pun sampai opis.

Pagi tadi di sebabkan keluar awal, dpt lah dengar Sinar FM, bab soal jawap agama tu, Kali ni ada soalan tentang ' potong kuku semasa uzur ' bagusnya soalan ni, sbb aku pun asyik lah tertanya-tanya ada hukumnya. ada yang kata HARAM potong, tapi bg aku pulak, mcm mana pulak haram kalau kuku panjang dan kotor nanti mcm mana?

Ustaz kata, sebenarnya potong kuku masa uzur ni hanya lah adab, tak de hukum apa apa pun yang membabitkan potong kuku masa uzur ni.

Jika kita nak potong just potong jelah. Tiada masalah. Mcm aku, mmg kena kuku pendek selalu, xboleh panjang sgt, so kdg2 bila period, aku terpaksa jugak potong. Memula rasa was was, tp lama lama aku niat, utk jaga kebersihan, dan ada org kata, nt mandi wajib skali dengan kuku tu. kihkih. sebenarnya tak payah pun kan.

Islam itu mudah, kenapa nak susahkan.

Okay lah, nak buat kerja, banyak lagi hal ni. hahaha. ok bai.

8 comments:

Ziana Zain said...

tq info.. igtkan x boleh.. kalau lain2 macam vevulu ke? cane? hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgs kak perkgsian ni..

idzwa kamaruddin said...

SAMA..dengar slot yang sama pagi tadi.

puanbee said...

oh boleh ye ..gigih lah akk potong sblm waktu period .. takut susah nak mandi dgn kuku bagai ..

Nurzakiah Hanum said...

terima kasih atas perkongsian

Nurfaezah Abdullah said...

fae minta izin nak share article akak tq :) boleh?

nasyrah sufyan said...

Yang mandi wajib ngan kuku tu pun i penah buat ye. hehe. gigih la simpan kuku tu dalam tisu la, bungkus dlm kertas la. lepas tu masa nak mandi lupa. hahaha.

lepas ni tak perlu la ye. wahh. thanks 4 the info

Ms.ze said...

dulu waktu sekolah menengah.. ustazah kata digalakkan potong kuku sebab kita cuci kesan darah tu, takut sisa2 lekat dlm kuku..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...