04 April 2016

Tepung Ayam Goreng Spicy Tanpa Menggunakan Telur

Ayam Goreng KFC Homemade


Menyahut cabaran ' masak untuk mak ', balik ipoh haritu aku menunjukkan skill memasak aku, hahaha. Walaupun google, sila lah kagum dengan aku. lols. Kami sampai Ipoh haritu kan jam 2am, pas tu tetiba mak aku ajak g pasar borong, bila kami balik, dia mmg suka g pasar borong, sibuk nak memasak. hehe.


Menu hari pertama kami seperti di atas. tu semua mak aku masak lah tapi. Siap ada bubur jagung lagi. hehehe. hari ahad baru aku masak, sbb mak aku takde, aku masak lala kam heong dengan ayam goreng jelahhhh. haha. Nak cerita kat korang ni, cara buat ayam goreng tersedap! hehehe.

Aku tau pasal tepung ayam goreng best ni pun daripada biras aku. Masa dia buat birthday anak dia, dia goreng ayam, aku mkn 2 3 ketul sbb sedap. Aku tanya laki aku, dia pakai tepung apa, rupanya tepung BESTARI. aku tak tau lah korang selalu tengok ke tak, tp ada jual di kedai kedai biasa dan supermarket.

Cara-cara Menggoreng Ayam Dengan Tepung Goreng Bestari


Ala cara goreng ayam pun nak tunjuk keee. hahaha. tak pelah, tak ramai yg tau cara yg betul goreng ayam pakai tepung ni. hehehe. Tepung Segera Bestari ni, yang bestnya, dia tak payah guna telur tau. aku suka kalau xyah celup telur ni, mudah kije. hehehe.


Basuh ayam bersih-bersih


Masukkan tepung dan gaul dengan sedikit air, jangan banyak tau, agak agak je, lepas tu peram dulu ayam tu dalam peti ais. Jangan terus goreng, kalau perap kejap lagi sedap.


Agak-agak dah nak makan, masukkan tepung lagi dalam pekas lain, gaulkan ayam yg diperap tadi dengan tepung. gaulkan sampai tepung menyaluti seluruhnya.


Then terus gorengggg, api kasi panas betul betul tau. ermmm dap dapppp.


dah agak kekuningan, angkat lah. Yang ni laki ai is beli yg spicy, lepas goreng, hangat pijor tangan aku. hahaha. Masa makan sedap je, lepas habis makan baru rasa. Aku mmg suka sangat lah tepung ni, mmg the best gila! Tiada tepung lain yang setandingnya. ewahhhh.


Dimakan pulak dengan lala Kam Heong aku. so mmg purrrfect! hehehe.
Selamat mencuba korang, jangan lupa.

TEPUNG BESTARI tauuuuu!

7 comments:

The KehalusanKelembutan said...

salam kak , yana pon guna tepuung ni memnag sedap dan tak leceh

idzwa kamaruddin said...

ok nak beli gak arrr..

Inani Hazwani said...

Boleh lah try yang ni pulak lepas ni :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

mmg best guna bistari.. terbaik,

CikNaa said...

aduhai rara.. nampak rangup ayam tu.ciknaa baru je beli tepung tu, tapi blom cuba lg.

Anonymous said...

Eh2 hari tu tersilap beli la....sy bli bestari yg bkn untuk goreng ayam....hurmmmm

Anonymous said...

tpg bestari ni mmg sedap. the best ever!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...