25 May 2016

Penting ke UV dan PV pada Blogger?

Cara Tengok Pageview Dan Unique View di Google Analytics


Kepentingan UV bagi seorang blogger. Aku tak tau korang macam mana, tapi aku lah kan, aku sendiri, aku akan selalu check UV aku. hahaha. Paranoid sangat kan risau UV jatuh. Dari dulu lagi aku memang pantau UV aku, dulu masa memula aku tukar domain dot com, UV mmg drop gila-gila, sedih sangat, but now alhamdulillah, dah okay mcm biasa.

UV dan PV adalah penting, sbb apa? nanti PR nak bagi job, if yang ada payment, dorang nak yang UV agak tinggi ( paling rendah 500uv sehari ), UV = Unique View lupa pulak nak bagitau ( ada yang tak tahu ke? ). Tapi skrg dorang dah pandai nak demand, job takde payment pun kadang-kadang sibuk nak mintak UV, hahaha. Sila jangan buat lawak boleh x? simpan sikit lawak tu. hiks.

Kalau dulu aku buat blog untuk suka-suka, but skrg alhamdulillah, blog banyak jugak mendatangkan rezeki untuk aku. Jadi lah buat beli beli seluar dalam yang koyak tu, #ehh. hahaha. tak lah, buat simpan, duit blog, duit kerja part time aku semua simpan, untuk masa depan kata kooo~ haha.

Bulan lepas, fon aku update secara besar-besaran, aku pakai note 3 neo je, now dia update software dalam tu, semua dah tukar, semua dah jadi lain. Sampai lah Google Analytic aku ni pun dah lain, ah sudahhh~ kalau dulu, senang je nak check, skrg ni dah kemahen payah.

Tadi aku cuba lah godek-godek sebab tengah free ni kan, so jumpa lah dah cara nak tengok PV, UV, Keywords, dan lain-lain lagi, Cost per entry pun ada. hoiiiihh hebat sangat ni. hahaha. boleh jual dah ke domain aku ni. kahhh~

Okeh, ni rupa depan dia, ni aku install apps je kat phone, senang nak cek kalau kat phone, bila-bila masa PR mintak boleh bagi je. Kat depan ni macam-macam hado, ada dashboard, real time, overview dan lain lain lah. so skrg aku nak tengok UV dan PV aku. Untuk check UV dan PV, pergi je klik di dashboard. Nanti akan keluar PV korang.

Okeh itu untuk PV, nak check UV pulak, klik pada icon + ( tambah ) pada belah atas kanan. 

Lepas klik +, korang cari korang nak tengok apa, PV, UV, page value pun ada, tu yang aku sebut kat atas tadi, Avg time on page pun ada. korang leh cek berapa lama audience stay kat blog korang. korang boleh scroll-scroll metric tu, mcm mcm ada lagi kat situ.

If nak tengok untuk bulan-bulan lain, klik je arrow kiri dan kanan kat atas tu, automatic dia akan tukar segera. best jugak lepas dah update ni, memula je pening sikit. Plus, korg boleh cek audience korang organic ke tak, datang dari Fb ke, yahoo ke, google ke. korang kena rajin godek-godek sikit lah yeww.

okeh ni PV dan UV aku, idok lah banyak pun, sila jangan kecam! hahaha. kita share-share je apa yang kita tau, korang leh cek UV PV korang skrg okay! kalau yang takde, sila install dan daftar, selalu blogger mesti ada.

oh lupa, nak cek keyword, pergi ke Real Time okay, boleh tengok org masuk blog korang baca pasal apa, hehehe. Tapi yang ni tak best, kalau tengok kat Nuffnang punya keyword best, mcm mcm hado! hahaha. ok selamat mencuba korang, bai~ Alhamdulillah berjaya update 1 entry harini. kahhh! Tahniah Safura.

7 comments:

Yana MIB said...

oke dh paham...haha tenkiu ra! ^_^

Diana Rashid said...

akak tak tau apasal phone akak yang lama GA akak tak keluar data dia tau..last2 uninstall je. bila orang tanya PV dan UV memang buka dashboard blogger je la...ni sekarang pakai oppo neo akak nak install balik.kot2 boleh buka..

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui xpnh nak amik tau..blogger suam..hahah

orked violet @ SYA said...

kite track gune nuffnang account je.

ke x same? hehehehe.

Inani Hazwani said...

Bila GA ada dekat phone senang, boleh selalu tengok :)

Nadia Johari said...

ooo..mcmni tengok yang baru..paham..haritu blur tgk apps update baru ni

atie hilmi said...

best entri nih.. tambah ilmu.. tapi kakak tak pernah amik kisah pasal uv nih.. hee~ selalu jek semak buat masa ni tak drop lagik la.. hee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...