14 June 2016

Hati-hati Dengan Apa Yang Anak Kita Tengok Di Youtube!

Video Lucah Versi Kanak-kanak



Aku ni asalnya nak tidur, dah masuk lunch hour kan, tetiba keluar isu ni di FB, aku tergerak hati nak share dengan korang, please lah jangan leka, jangan lalai dengan apa yang anak kita tengok di You Tube, aku sampai skrg rasa sedih sebab aku tak memantau apa yang Princess tengok di You Tube.

Asalnya, aku bagi princess tengok you tube sbb dia suka tengok cerita Marsha and The Bear tu, cerita tu memang best, sampai aku pun layan skali, then Upin-Ipin, biasa lah kan, tp lama kelamaan, aku nampak dia bukak cerita spiderman, ada elsa, ada joker, ada anna, ada mcm mcm watak yang bergabung, dalam hati aku, cite apa ni, aku saja biarkan.

Lama kelamaan nak dekat sebulan lebih juga, ich ke lebih ntah lah, aku nampak makin lama video tu makin makin pelik! bayangkan adegan Spiderman kawen dengan Elsa, then beranak, ada anak pulak, aihhh mcm mcm lagi lah, aku marah princess, video apa tengok tu! sampai aku rampas fon dari dia.

Walaupun di you tube tu aku dah setting tak boleh bukak adult content tu, tapi keluar pulak video mcm ni, aku membayangkan mcm video lucah untuk anak-anak, je, mungkin bagi korang nampak macam benda ni biasa, tp bagi aku ni sangat luar biasa, ni langkah pertama, step pertama untuk fikiran anak kita diracuni. Ya Allah.

Nasib lah aku tersedar awal, sampai aku hide apps You Tube kat fon aku, kat Tab Princess, sbb aku geram sangat, walaupun bukan salah Princess, tapi hurmm aku kecewa, salah aku jugak sbb terlalu percaya pada You Tube tu.

Dia bila bukak cerita upin ipin, bawah tu kan ada pilihan video lain yg boleh dorg pilih, so kemudian keluar lah video bukan-bukan mcm ni. Teruk zaman skrg ni. Now aku mmg strictly tak bagi dah tengok you tube, aku suruh dia tgk video yang aku download kan dlm fon je, then aku bukak movie je kat dia, kalau taknak jugak, pergi main apa-apa, banyak mainan ibuu dan papa beli. haha.

depan cover mcm ni, tapi isi lain.
Memula jadi mcm ni, nanti dah sekolah, jadi lain, Ya Allah lindungilah anak-anak kami. Serius this is my bad too, mmg pengajaran sangat pada aku, walaupun dia tak tgk tab dia, dia bukak you tube kat fon aku, ko ingat anak anak skrg x pandai ke weh, pandai sangat cari semua benda dalam fon kita. hai lah!

Jaga-jaga ye kita semua, jangan percaya sangat dengan apa benda yg anak-anak tengok, kena pantau lebih sikit lepas ni, lebih banyak! Note to myself too!

33 comments:

NUNU EERA said...

dayyan pn pnh jgk buka spiderman n elsa ni. mule2 xprsan jgk kpelikan video ni.. pastu da nmpk trus tukar. hurmm..

Farhain Azmi said...

seriau lahai.. thanks atas info ni. anak saya pula gian tgk didi & friends kat u tube.kena beringatlah lps ni :)

Norhayati Mohd Isa said...

Inilah dakyah yahudi Safura..
Takut skrg kalau tak kawal anak2 kan dengan internet ni..

Anonymous said...

agree 100%... my daughter pon sama addicted. mmg xperasan, dh buat perkara yg sama. clear history, adult content etc tp xjalan. last2 mmg hide terus app youtube tu. ini antara anasir luar nk pengaruhi minda budak2, nak2 plak kalau bukak youtube mmg nih recommended channel, xleh nk lari...

Ayue Idris said...

Bahayanya!Nasib baik cpt kesan. Alhamdulillah. mmg kena pantau skrang ni. Internet segala tok nenek bnd ni bahaya betul utk bdk2.

Ummul Azkee said...

mmg bahaya utube ni..takut ajar bkn2 jer.hm..kena pantau apa ank tgk.

CikNaa said...

anak2 suka nau tengok tapi xpernah lagi ternampak yg gini..ape la motif dorang kan..adoii la..

Anonymous said...

ye hati2..anak saya 3tahun tengok upin ipin..dkt bawah tu ada video macam2 just pilih je..dia tekan lah sbab tgk pic frozen..ada versi cartoon elsa dan ena..tetiba elsa ana tu buat hubungan pelik2...ya allah..minta ibu2 tlg pantau anak ye..sy pun geram ..banyak cartoon kanak2 yg dah di ubah suai..

dila said...

ye hati2..anak saya 3tahun tengok upin ipin..dkt bawah tu ada video macam2 just pilih je..dia tekan lah sbab tgk pic frozen..ada versi cartoon elsa dan ena..tetiba elsa ana tu buat hubungan pelik2...ya allah..minta ibu2 tlg pantau anak ye..sy pun geram ..banyak cartoon kanak2 yg dah di ubah suai..

juliana jalil said...

Anak sy pn suka sgt tgk spiderman n elsa ni..prasan jugak ada preknen tp x lucah sgt pun..tp artikel ni menyedarkan sy fikiran anak boleh dimanipulasi dgn watak2 yg ntah ape2 dlm tu..sy nk delete dh youtube..klu hide dia pandai carik..

Diana Rashid said...

Ni la sebab nya akak memang letak komputer tab enpon semua kat ruang tamu..senang nak tengok apa yang anak2 tengok..kalau time tengok enpon lagi la akak dok hadap sama..nak tengok youtube kat enpon boleh je tapi kena ibu pun tengok sekali..kekadang maisara cakap juga rimas la tak boleh klik yang dia nak klik..hahha.nasib la..kalau akak sibuk , ayah depa kerja jangan harap nak bagi tengok youtube ke apa guna tab dan enpon..pakai je la komputer ni..lebih mudah nak pantau..

Anonymous said...

Mmg sial org yg buat video macam ni

Inani Hazwani said...

Erkk ada jugak certa kartun macam ni. Memang kena pantau anak anak buah lepas ni :)

Unknown said...

sama mcm anak2 sy..mggu lps br sy perasan..hmpr 1 bln anak2 nak tgk playdoh tp mcm2 klr vedio..sy ingatkn btl playdoh..bila sy perasan vedio mengarut frozen elsa memang terus sy marah anak2..skrg ni memang sy hentikn terus youtube sbb xnak anak terpengaruh

Unknown said...

sama mcm anak2 sy..mggu lps br sy perasan..hmpr 1 bln anak2 nak tgk playdoh tp mcm2 klr vedio..sy ingatkn btl playdoh..bila sy perasan vedio mengarut frozen elsa memang terus sy marah anak2..skrg ni memang sy hentikn terus youtube sbb xnak anak terpengaruh

faraliza ramli said...

sama mcm anak2 sy..mggu lps br sy perasan..hmpr 1 bln anak2 nak tgk playdoh tp mcm2 klr vedio..sy ingatkn btl playdoh..bila sy perasan vedio mengarut frozen elsa memang terus sy marah anak2..skrg ni memang sy hentikn terus youtube sbb xnak anak terpengaruh

faraliza ramli said...

sama mcm anak2 sy..mggu lps br sy perasan..hmpr 1 bln anak2 nak tgk playdoh tp mcm2 klr vedio..sy ingatkn btl playdoh..bila sy perasan vedio mengarut frozen elsa memang terus sy marah anak2..skrg ni memang sy hentikn terus youtube sbb xnak anak terpengaruh

Anonymous said...

Ank sy pn sllu tgk karton pahtu..mcm lawak siap gelak2..tp.xprsan lak motif dlm tu..bru trsedr..bhya btol...ni dakyah scra smbunyi2 melalui pmikiran ank2...

dinsiong said...

Youtube wajib diharamkan untuk kanak kanak perlu pantauan 100 peratus dr ibubapa. Ni semua kerja kafir laknatullah. Rosak minda anak anak. Sedarlah wahai semua ibu bapa yang beragama islam

Anonymous said...

Ank saya layan kat dlm pendrive cucuk kat tv.. So setiap yg dia tgk kita dh tapis dulu masa download...

idzwa kamaruddin said...

seram nyer dik !

Anonymous said...

Anak sy pun minat tgk you tube nie. Cerita katun n robot la dia minat. Tgk dia ralit sgt samp berjam2 last2 sy lock apps you tube tu. Kalau android blh guna xm security utk lock certain apps

noor assikin abd wahab said...

mcm mana nak block dr buka .. boleh ke

Anonymous said...

Kena ubah content location Kat setting.jgn wat universal.br xde kuar crite pelik2 mcm tu...tp still kena pantau jugak bile anak tgk YouTube..

Farieza Abdullah said...

Boleh jugak download youtube kids. Apps tu mmg ada video utk kids shj.

tuwuffa said...

Cmne nk block ya? Minta tlg tnjukkan step..nk nangis cmni kalo ank sy tgk

Anonymous said...

its all about control. tak control and tak monitor ape yg ade dlm subscription list tu mmg ni la jadi nye. kalau malas nk monitor, pkai youtube for kids, kita boleh control ape dorang tgk. salah mak bapak tu sendiri sbb mls nk monitor. anak2 saya umur 1-2 tahun dah pandai cakap bm and english sbb ade selitan youtube utk blajar bukan main. monitor and control la youtube apps tu. jgn biar kan sambil lewa.

Anonymous said...

Saya try tukar setting app kepada restricted mode. Then flag video yg saya taknak anak view. Lepas tu refresh. After that, dah tak keluar video2 spiderman ni (since flagged tu dah masuk kategori restricted)

jaja said...

Sy xpernah bg anak tgk kartun melalui youtube,sy ngan hsbanf mmg download trus kartun apa yg dorg nak tgk mcam upin ipin,didie n friends,Donald duck,mickey mouse,tom n jerry..tu jer...sbb dah tau klu tgk trus melalui youtube akan kluar mcam2 citer yg pelik2..nauzubillah.. Semoga anak2 kita dilindungi oleh anasir2 jahat ini..

adan.ismail said...

rajin-rajin memantau anak2..paling selamat download siap2 segala jenis movie dan video..malas jugak?meh beli pendrive 8gb/otg 16gb ngan saya, dipenuhi dengan video2 kanak2 spt upin ipin, belajar mengaji, didi and friends dan banyak lagi..utk info boleh terus whatsapp ke 0137034054..maaf tuan tanah kalau rasa komen ni xsesuai, boleh delete ya..no heart feeling.. :)

adan.ismail said...

rajin-rajin memantau anak2..paling selamat download siap2 segala jenis movie dan video..malas jugak?meh beli pendrive 8gb/otg 16gb ngan saya, dipenuhi dengan video2 kanak2 spt upin ipin, belajar mengaji, didi and friends dan banyak lagi..utk info boleh terus whatsapp ke 0137034054..maaf tuan tanah kalau rasa komen ni xsesuai, boleh delete ya..no heart feeling.. :)

adan.ismail said...

rajin-rajin memantau anak2..paling selamat download siap2 segala jenis movie dan video..malas jugak?meh beli pendrive 8gb/otg 16gb ngan saya, dipenuhi dengan video2 kanak2 spt upin ipin, belajar mengaji, didi and friends dan banyak lagi..utk info boleh terus whatsapp ke 0137034054..maaf tuan tanah kalau rasa komen ni xsesuai, boleh delete ya..no heart feeling.. :)

ucing said...

ya lah lain macam je video ni.tidak di galak untuk kanak-kanak.ucing pun ada buat youtube juga,tapi tak sampai sebegini.ucing buat animasi kalau nak tengok sila share dan subscribe.(>.<)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...