14 June 2016

Legakan Kembung Perut Bayi Dengan Minyak Bebe Anugerah

Cara Melegakan Kembung Perut Bayi


Kenapa anak kita suka nangis tengah malam? kenapa anak kita akan muntah secara tiba-tiba, kenapa anak kita tak tidur lena malam-malam? semua persoalan tu mst bermain di fikiran ibu bapa kan. Ini semua sbb perut anak kembung ataupun masuk angin. Aku pun mengalami benda-benda ni dulu. Princess dulu masa baby, kerap kena kembung perut, tak tau dimana salah dia, tapi memang kdg-kdg dia akan kembung. Dah besar ni baru okay sikit. Masa dia baby dulu, kalau dia kembung perut, senang je aku buat.

- bagi anak minum Grip Water ( 6 bulan keatas ) insyaAllah lepas minum grip water, dia akan kentut kentut dan lega, bagi dia tidur meniarap.

- Sapukan minyak kat perut dia, ( minyak angin baby ) then golekkan perut dia dikepala sampai dia kentut kentut, cara ni mak aku yang ajar, baby mungkin akan gelak suka, tapi berkesan.

Harini aku nak cerita pasal satu minyak angin baru keluaran Anugerah - Minyak Bebe Anugerah.

Bayi Tidur Lena dengan Minyak Bebe Anugerah


Princess skrg kan 3 tahun, bulan 9 ni 4 tahun, walaupun besar, aku masih pakai kan minyak panas/angin dan pakaikan stokin kat dia, percaya x? hehe. Princess sorang anak yang dulunya selalu demam, walaupun demam dia hanya satu malam, tapi yelah, mak mana yang tak risau kan. Setiap malam aku akan sapukan minyak panas pada tapak kaki dia, dan pakaikan stokin.

Alhamdulillah, dia dah tak kerap demam. Korang cuba lah, sbb penyakit ni orang tua tua kata datangnya dr kaki. Anak juga akan tidur lebih lena bila kita urutkan minyak sebelum mereka tidur.

Susah sebenarnya nak carikan minyak untuk Princess sejak dia dah besar ni, 2 3 jenis minyak juga aku belikan tapi dia tak suka, tau tak kenapa? sbb dia kdg-kdg akan jerit kat aku cakap,

" ibuu, panas-panas "

" ibuu pedih mata "

" ibuu busuk! "


huh tau lah anak dara aku tu, cerewet. Tapi yang aku terkejut dengan minyak bebe Anugerah ni, dia suka sangat, masa aku urut urut badan dia, siap gelak-gelak suka. amboi sangat!

Bukan Princess je yang suka minyak ni, ibuu pun suka, nanti adik baby lahir, leh pakaikan kat adikbaby jugak, minyak ni tak melekit, textur dia lite je, memang tak oily, bau dia pun sedap, tak menyengat macam minyak lain.

Princess suka sangat, dia cakap " ibuu wangi " haha. Lepas tu, kita kena tahu, tak semua minyak yang sesuai untuk bayi sbb ada yang terlalu panas untuk bayi, ada yang lepas apply, naik merah-merah, tu semua sbb minyak tu mengandungi bahan kimia yang banyak.



Minyak Bebe Anugerah ini kaya dengan khasiat minyak kayu putih, lengkuas, serai, pudina, dan limau purut yang sering digunakan secara tradisional untuk melegakan kembung perut bayi, tapi skrg tak perlu lah nak gabungkan semua bahan tu sendiri, beli je minyak Bebe Anugerah ni, settle! hehe.

Khasiat urut badan anak sebelum tidur


Amalan aku sampai skrg untuk Princess, sebelum tidur, mesti gosok gigi, salin pampers, dan aku akan urut badan dia dengan minyak. Urut pada dada, perut, pinggang dan tapak kaki, dan malam insyaAllah memang dia tidur lena, ekk ekk merengek-rengek dah takde, sbb aku rasa badan dia selesa, rasa warm je, then dengan bau yang sangat menyenangkan hidung tu membuatkan dia lena tidur.

Urutan ialah cara yang baik untuk anda menunjukkan kasih sayang anda terhadap bayi anda dan mengambil berat terhadapnya. Urutan boleh menenangkan bayi dan membantunya untuk tidur.

Urutan boleh membantu bayi anda untuk :

menguatkan ikatannya dengan anda
merasa relaks dan tidak merengek
kurang menangis
tidur dengan lebih baik

Memang aku mengaku lah khasiat urutan tu, tu sebab sampai sekarang aku amalkan, memang kita akan rapat dengan anak, letih mcm mana pun, sebelum tidur mesti kena uruskan anak dulu, anak pun dapat rasa kasih-sayang kita, eh tersedih pula aku rasa. lols.

Minyak Bebe Anugerah ni boleh digunakan dari bayi baru lahir sehingga lah 3 - 4 tahun, tapi serius lah aku suka sangat minyak ni, rasa macam ramai ibu-ibu pun dah memilih Minyak Bebe Anugerah ni.

Minyak Bebe Anugerah 50ml/botol RM15 sahaja!

More Info :


Kakak Princess Love it! muahhh ♥

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagusnyaaaaaaaaaaaaaaaa

Yana Libra said...

pandai dia posing ye..hehe

Dhiera nadhirah said...

kita pun pki minyak bebe anugerah ni sampain sekarang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...