Image and video hosting by TinyPic

26 July 2016

Rezeki Syawal

Betul lah orang kata, lepas hujan, Allah berikan kita Matahari, mcm aku, lepas sakit lama, Allah berikan dan lebihkan rezeki untuk aku. Rezeki bulan Syawal. Berdesup-desup order masuk untuk open house. boleh dikatakan 3minggu dah aku full order, tapi x semua aku UP dalam IG, sikit-sikit je, tak sempat hoi. Mana nak sempat nya, aku baking sorang-sorang, max sehari brownies mampu buat 5 tray je, pavlova XL sebiji, kalau lebih, memang tak tido lah aku. Penat mmg penat, tapi bila tengok Output dia, aku happy gila!

Tapi aku kesian lah kat Princess, ulang alik ke dapur cari aku, ajak borak, kacau aku sebab nak mintak perhatian, sobs. kesian dia. Sorry kakak, ibuu kerja jap eh. Nanti kita boleh pergi jalan-jalan. hehehe. ( kesian nau nau bunyiknya kan ) lols.

Now kebanyakan cust aku bukan dari kalangan kawan-kawan je, ramai yg wasap ntah dr mana-mana, yang dr Penang dengan JB pon hado. Tapi maaf, tak dapat nak tunaikan semua permintaan, ada yang aku kena tolak. yang nak delivery pun kena tengok keadaan, kalau berbaloi aku buat, kalau tak, kena pick up sendiri je.

Aku pun tak tau mcm mana Pavlova dgn Brownies aku boleh VIRAL ( konon ) hahaha. Tapi yang aku tau, mmg ramai kawan-kawan aku yang tolong promote, dorg makan, bg kawan-kawan rasa, then kawan-kawan kata sedap, then kawan-kawan pon order. hahaha. gittew. Viral dari mulut ke mulut kekdahnya.

Yang Whatsapp pun ntah dr mana-mana, sampai baru-baru ni cust aku sorang Guru Besar SK Seri Petaling. hahaha. Tanjat mak! aku tanya, mana puan dapat num fon saya, dia kata sy google. hahaha. Hebatnya kuasa google skrg kan. dah lah baik sangat! suruh aku panggil dia kakak je, TQ kak Wati! baik sgt!

Alhamdulillah juga, semua cust aku baik-baik, lepas makan je, mst bagi feedback. hilang segala letih lelah aku. Syukur, walaupun berbekalkan Oven dari hadiah kawen je, mixer pun mak mertua punya, tp rezeki melimpah ruah. Bila kita buat sesuatu dengan minat, insyaAllah ada hasilnya kan. Skrg ni semua aku mintak payment dulu sebelum buat order, sbb aku malas nk fikir risiko. hahaha. kalau dulu aku buat dulu, now 1 day before, kalau x dapat payment, aku x buat order dorang, bunyi cam kejam kan, tapi ermmm harus buat cm tu. kalau tak kita yg susah.

Tak kurang juga yang PM mintak resipi pavlova dgn brownies. hehehe. katanya buat tak jadi mcm aku. Ermmm sebenarnya bab baking ni kan, susah nak cakap tau korang, aku pun, ada kalanya buat x jadi, seyes cakap, bukan every time buat semua menjadi, ada kalanya masuk tong jugak, tu sebab kita kena paham konsep oven, kena paham telur mcm mana, butter mcm mana, adunan tu mcm mana.

Kalau korang kata dah ikut resipi tapi tak jadi, susah sebenarnya nk detect masalah tu sampai lah korg jumpa solution sendiri. tak caye tanya bakers lain. hihi. Aku ni, nampak pavlova perfect gitu, ada kalanya runtuh jugak. lols. masa tu rasa nak pengsan, ada jugak aku buat 2 3 kali cust punya pavlova. sbb nak serve kan yg perfect untuk dorang, biarlah aku rugi sikit.

Macam buah, aku tengok org lain potong halus halus stoberi tu, aku pulak x sampai hati, cr pulak stoberi yang mahal, yang merah merah, kiwi yg keras lagi, nak beli kiwi bukan leh beli sebiji, Ada je yang buh stoberi dgn blueberry je atas pavlova, tapi aku x sampai hati, mesti nk buh mcm mcm buah atas tu. kihkih. biar nampak mewah, cantik!


Sama juga mcm brownies, aku ni bukan lah tiap kali buat brownies tu perfect. hhahaha. tapi 1 aku leh bgtau, nk buat brownies yg moist moist sikit, jgn pakai telur besar, pakai telur size B je, then pakai telur mahal. Aku pakai utk pavlova and brownies aku telur Omega tu, yang Nutriplus tu kadang-kadang, baru cantik dan sedap. kek ni IBU dia kan telur. kalau pakai telur lama, telur x elok, memang takkan menjadi. Tapi papepun, bila korang ada skill tu, mst jadi punya lah. Baca je Bismillah. hehe

Pape pun syukur dengan rezeki yang Allah bagi, leh lah sedekah sikit-sikit kan, Kalau lebih rezeki tu, leh simpan-simpan untuk masa depan, utk anak anak, untuk renovate rumah, kami tengah gigih kumpul duit sebab nak renovate rumah, anak pun dah nak masuk 2 ni, kena gigih sikit, kalau duduk goyang kaki tak dapat apa.

Aku pulak mmg tak terbiasa duk dapur baking je, kalau duk diam tak buat apa tu, rasa mcm pelik. haha. Tapi lepas habis raya ni nak bawak princess g jalan, jalan dekat-dekat sini. Bagi dia happy, sikit lagi aku dah nak beranak dah, bayangkan dah nak masuk bulan 8, bulan 12 aku nak bersalin dah. kejapnya masa.

Aku plak nebes ni, mcm mana lah gayanya aku anak dua nanti kan. hahaha. Hope semua berjalan lancar. tazabar lak rasanya! hahaha. Okay lah, sape nak tempah Brownies Kedut dengan Pavlova, minggu ni dah FULL okay, next week ada lg slot FREE. boleh WA je aku okay!

Ada sorang cust aku siap nak masuk batu belah batu bertangkup kalau tak dapat brownies, semua over sgt drama! ahahahah. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 comments:

  1. Kak Rara buat Nani terliur tengok pavlova tu. Dapnyaa. In sha allah nanti nak order untuk farewell party. hehehe :)

    ReplyDelete
  2. Akak pun heran..rajin betul Rara masa mengandung ni..akak masa anak kedua ni Ya Allah..tuhan je yang tau..terbaring je.asyik nak tido je tau..boleh kira dengan jari la berapa kali memasak..heheh..

    Tapi sekarang akak dah berniaga juga tau..Jual cup cake..baru seminggu ni..ada lah 4,5 tempahan dari jiran2 , kawan sekerja ayah depa , dan kedai2 depan ni..Anak dah besar boleh la buat apa yang kita suka..dulu malas nak buat semua ni..

    ReplyDelete
  3. teringinnya aku nak merasa pavlova tu ha... moist betul... boleh x cod menara tm makyong? behehehehe

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com