25 October 2016

Persiapan untuk adikbaby

Semalam kandungan aku dah masuk 32w, yang kelakarnya, kami satu apa benda tak beli lagi, kecuali beg baby untuk ke hospital, tu pun beli masa hari raya haritu. 32w, sepatutnya dah ready brg-brg baby bawak masuk dlm beg, tp aku relax jeee. Haha. Bukan lah nak kata relax sgt, tp mcm errr cepatnyaaa masa berlalu, serius aku tak sedar aku dah masuk 32w. EDD aku 16/12/2016, berapa lama sangat masa lagi yang aku ada. Itu pun pejam celik dah masuk bulan 11 nanti. Cepat sangat kan masa berlalu koranggg!!!

So harini papa cuti, nak tak nak kena culik gak papa ajak beli brg baby, aku pun mintak izin bos keluar waktu lunch time td, pergi midvalley cari brg baby dan brg aku sikit untuk bersalin, tp banyak beli brg baby lah. Kali ni kami malas nak pergi warehouse ke hape mcm zaman kakak Imann Sophea dulu, sebabnya rasa mcm membazir, memang brg murah, tp idaklah murah banyak sangat, murah dalam rm2 rm3, tp amik sama banyak sekali gus, still membazir.

Ingat lagi brg masa zaman kakak dulu, bedak yg besar beli sampai 2 3 botol, lama gila nak habiskan, last last sedekah je kat orang. Baju baju kakak yg beli banyak banyak pun, pakai 2 3 kali je, sbb lepas tu x muat dah.

So kali ni, memang kami beli mana yg perlu je, mcm td wipes mmg beli byk sbb murah dan mmg guna. Then sabun basuh baju adik, changing mat, mitten booties 7 pasang, baju 10 pasang, topi 1, losen bedak sume beli yg mini mini je utk bawak ke hospital, then sabun mandi untuk kat rumah.

Itu pun banyak benda dok tahan tahan dari beli, sbb tgk barang baby mmg tak tahan weiii, hahaha. Dah lama kan x beli brg baby, bila skali tgk semua comei comei. Kami mmg totally beli baru semua benda, sbb dah 5 tahun kan, brg brg kakak yg lama semua mmg dah byk sedekah kt org, ada pun sock and blanket kakak yg lama. Itu nanti cuci balik.

So bab baby boleh di kira settle lah, lepas ni cr brg ibuu pulak, nak g cr kain batik, cr nipple cream, cr set berpantang, tp ibuu punya xde hal, kejap je. Hehe. Oh botol susu pun mcm nk kena standby gak 1. Incase apa2 jadi kan. Hehe. Ajar awal awal minum pakai botol.

Barut haritu beli kt Ipoh dh ada 5 helai, td beli lg 4 helai buat tambah tambah, untuk tilam je kami recycle, sbb tilam kekabu kakak elok lg, kami tambah kekabu je, bayar rm30, pas tu tempah sarung lain. Hehehe. Jimattt kekdahnyaaa. Lgpun sayang tilam kekabu kakak dulu, elok lagi. Opah x bagi buang. Hehehe.

Kali ni kami nak ajar adik duduk dalam carrier, tu aku duk sabuk survery car seat carrier utk adik baby, dulu kakak mmg berdukung saje, tak nak duduk dalam car seat langsung, kali ni nak kena ajar dr awal. Semalam usha juga kat Midvalley, tp mahal dr Lazada, rasa mcm nak beli kat Lazada je.

Aku ni kan, sebenarnya tetiba blurrr, tak tau nak beli apa. Semalam pun papa Princess tny, nak beli apa lagi? aku jadi mcm krik3, apa eh nak beli, apa eh yg perlu, lupa dah. hahaha. Tapi yang basic tu semua ada dah lah. minyak-minyak, tuam semua opah dah beli.

Haih, nak dekat dah koranggg! minggu ni 33w, then 34w then 35w, uwuwuwuw tak sabarrr!!! Doakan semua dipermudahkan ye, minggu depan dah boleh basuh baju adik baby, semalam tunjuk kat kakak semua baju adik, kemahen seronok sangat dia, gelak-gelak tengok baju adik, topi tu dia kata nanti dia nak pakai kan kat adik, alahai, sedih pulak aku rasa, ibuu tetap sayang kakak tau. Ibuu sayang semua anak-anak ibuu. sobs.

10 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Bestnya borang barang baby..
Akak dah 9 tahun berlalu Safura..

Semoga dipermudahkan urusan safura untuk bersalin nanti..

Chekgu Azrine said...

Bestnya..akk pun dh laam xbeli brg baby..skang beli brg utk cucu jela..hahahahhaa

HanNis SaNia said...

wow da xlama lg tu hihi. kita pn thn dpn dpt 2nd baby

Nory Zoulkefle said...

Kite paling suka part shopping baju baby ni...boleh sawan...hahahaha...tapi betullah bazir beli banyak2 kan, baju dak Iqy masa dulu banyak yg tak smpat pakai, ade yang terlupa nak pakaikan pon ade, beli tapi lupa.hahhaa bazir kan..anak seterusnya nanti nak jimat2lah..hehehe

Jueliza Jamani said...

Rara pads jue guna bio seleza.. serius sedap pkai sbb kering sentiasa.. n then pads tu sedut lagi darah2 dr rahim kita..

husna zahidi said...

aloloo sedih plak baca bawah sekali tu. mak² mesti akan cuba sedaya upaya utk tidak membeza²kan anak² diorg kan..

dulu barut kaler putih suci lebaran je sekarang siap ada katun², comel geram je rasa..:D

idzwa kamaruddin said...

Best nyer barang baby skrg niiii..barut kemain cantikkk!

Inani Hazwani said...

Kalau babu baju baby ni memang banyak yang comel comel kan. Heheh. Moga dipermudahkan semua urusan kak Rara nanti :)

ctmah said...

disposable panties dah beli belum?hihi! benda tu akak paling ingat nak beli haha! habis guna kat hospital aje

ameris said...

part paling best, SHOPPING BRG BABY!!! yeayyy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...