Image and video hosting by TinyPic

23 November 2017

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing dan Kiddy Kit Edu Play Bantu Anak Bersedia Untuk Ke Alam Persekolahan

Anak-anak kalau kata nak kesekolah, mesti mereka jadi tak sabar kan, nak nak kalau ada abang dan kakak yang sudah ke sekolah, mereka pun tak kurang excited nak ke sekolah. Seronok tengok situasi macam ni, bina semangat mereka untuk belajar, jadi pandai, jadi orang berjaya kelak. Macam kakak Sophea, aku suka belikan buku, pensil warna or apa saja barang yang boleh buat dia rajin nak belajar, dia sendiri memang suka belajar, itu yang kalau keluar makan ke, berjalan ke, mesti kena standby buku dan pensil, sebab dia mesti nak menulis. If not, kertas order dengan pensil kat restaurant lah jadi mangsa. haha.

Oh ya, lagi satu, tips untuk anak diam di kedai makan, begitu lah, anak-anak ni kadang-kadang depan orang lah dia nak buat perangai kan, nak tunjuk perangai ' elok ' dia tu, hehe. Geram je rasa kan. Anak-anak ni bukan apa, mereka pun tahu bosan, dan mana lah nak reti duk diam kan, so itu lah penyelesaiannya, bawak pen kertas siap-siap dari rumah, bagi mereka buat aktiviti di meja makan tu, lantak lah orang nak cakap apa, janji anak diam. hehe. #nogadget

Kalau korang malas nak bawak kertas, aku nak suggest korang bawak Kiddy Edu Play ni, pada aku, memang sesuai sangat tau nak bawa ke mana-mana, anak-anak pun mesti suka sbb warna kiddy set ni sangat lah menarik! Aku pun teruja tau! TAPI cop! tu nanti lah aku cerita, nak cerita pasal suppliment susu kambing ni dulu.

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing


Sebelum beli Kiddy Edu Play untuk anak-anak, marilah kita kuatkan otak dan minda anak-anak dahulu supaya lebih cergas dan cerdas. Bila cergas, cerdas, baru lah buat apa pun dia fokus dan cepat belajar, betul tak?

Arayyan Kids ini adalah direka khas untuk lebih fokus kepada perkembangan minda kanak-kanak dan diformulasikan daripada buah-buahan asli terpilih, Arayyan Kids Dengan Susu Kambing mengandungi Buah Delima, Susu Kambing, Kurma, Kismis, Berries, Apricot, Gingko Biloba, DHA, Pennywort, Zaitun yang sesuai bagi perkembangan minda kanak-kanak selain sebagai imun tubuh badan kanak-kanak tehadap penyakit.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Arayyan Kids Global Holdings Sdn Bhd, Abdul Ahmadil Razman, Arayyan Kids Dengan Susu Kambing bukan sahaja menguatkan otak kanak-kanak, malah dengan kandungan campuran mineral, anti oksida, vitamin dan esktrak herba menjadikan membantu menguatkan gigi dan tulang serta sistem saraf.

Dengan perisa 100% buah delima (pomegranate) dan adunan susu kambing supplement ni rasa sangat sedap berlemak susu serta berkhasiat untuk tubuh badan kanak-kanak. Si kakak Sophea, skali makan 3 biji, geram betul aku, dia kata sedap ibuu sedappp! memang lah sedap kakak oi, hahaha. Ibu pun duk sibuk skali telan supplement ni, semoga minda ibu pun cergas dan cerdas, hihi.

Serius korang, memang sedap sangat Arayyan Kids with goat milk ni, tablet pula warna pink, lagi lah anak-anak suka, teruja nak makan, rasa pula sedap. Mana tak sedap, tengok lah bahan yang digunakan, memang semuanya ada khasiat tersendiri.

Semoga, dengan izin-Nya, anak-anak lebih fokus terhadap pelajaran, mudah menghafal sekaligus menyegarkan tubuh badan.

Untuk anak anak, cara makan senang je, 1 - 2 tablet sehari, pagi dan malam, boleh isap atau terus kunyah. nyum nyum.
budak ni makan 2 biji skali gus, sedap katanya, geram aku. haha
Okay, dah cerita tentang supplement otak dan minda, baru boleh cerita tentang Kiddy Edu Play ni, aku excited sangat dengan Edu Play ni weh, sebab dia datang dalam1 kotak, yang dalam dia ada semua! Nak bawa ke mana-mana pun mudah, anak-anak boleh buat aktivi di mana-mana saja.

Cara jauhkan gadget daripada anak-anak.


Anak-anak selalu minta gadget kenapa? sebab mereka rasa gadjet, you tube tu lebih menghiburkan, betul tak? now kita kena ubah semua tu, jangan beri anak rasa yang gadget lagi best, biar dia main, biar dia guna otak dia, biar dia berfikir itu lagi baik sebenarnya.

Aku as a mom memang akui, anak nangis, hulur je phone, mudah! diam terus, tapi lama kelamaan, korang tengok lah effect dia. Sebab tu lah aku now memang dah tak charge tab Sophea. Aku biar xde battery, weekend baru aku charge utk dia tengok sekali skala. waktu lain, main lah dengan mainan masak-masak, slime, and all the books.

Aku ada buat video masa kakak unbox kiddy edu play ni sebenarnya haritu, ada di Instastories, nanti aku upload di IG dan FB okay, kalau tengok keterujaan dia, mmg over, hihi. Dia mmg suka benda-benda gini, nak nak bila tengok ada set pensil, color, puzzle. mmg dia suka.

See, dalam 1 korang ada semua ni, mcm mcm benda ni, mana lah budak tu tak happy, aku dapat rasakan, if korang belikan kat anak korang, mesti dorg happy juga. Eh, boleh dijadikan hadiah birthday juga tau, why not.

“Set ini merangkumi aktiviti-aktiviti yang menggunakan konsep 3M iaitu Membaca, Menulis dan Mewarna. Ia dilengkapi 16 item termasuk buku, cakera padat (CD), alatulis, krayon, pensel warna, set mini puzzle dan macam-macam lagi.

“Pastinya, ia memudahkan kanak-kanak memahami huruf dan nombor dalam bilingual dalam aktiviti-aktiviti menarik yang disediakan dalam set pembelajaran ini. Kami bersungguh-sungguh dalam usaha membantu mempercepatkan penguasaan asas pendidikan kanak-kanak "

Dengan memberi buku, kita tidaklah boleh terus expect yang anak akan terus pandai, kita kena ajar 1 1, mungkin dia akan mewarna, conteng, or lihat dahulu, tak apa, its takes time, bagi dorg belajar, tapi macam kakak Sophea, maybe sebab dia dah sekolah, dah pandai buat semua latihan, pandai susun puzzle semua. so okay lah kan, sekurang-kurangnya dia ada aktiviti baru.

Lagi 1 yang best tentang Kiddy Edu Play ni, ada juga terselit CD, CD music video dan CD video kartun, ni bukan melalaikan, tapi salah satu aktiviti best yang kita boleh lakukan dengan anak-anak, idok lah mereka main sorang sorang kan. Kita boleh join bernyanyi dengan mereka.

Korang malu ke nyanyi dengan anak? aku tak malu pun, kdg kdg join kakak nyanyi sama-sama dan layan kartun sama-sama, sampai lah aku dah boleh hafal dialog kartun tu. luls.
ini budak balik school terus cr set buku arayyan kids dia. 

sedikit sejarah tentang Arayyan Kids ni :


Arayyan Kids Global Holdings Sdn Bhd diasaskan oleh pasangan suami isteri Abdul Ahmadil Razman dan Surita Abdullah pada tahun 2010 lagi. Abdul Ahmadil selaku CEO manakala Surita sebagai Pengarah Urusan syarikat.
Dijalankan secara total menerusi atas talian (online), perjalanan syarikat ini tercetus selepas pasangan ini melihat perkembangan minda anak-anak sendiri selepas diberi pendedahan kepada pelbagai set pembelajaran.



Namun, walaupun diberi latihan menggunakan set pembelajaran yang mahal, anak-anak terpaksa kembali kepada asas (back to basic) apabila melangkah kaki ke alam persekolahan yang mana mereka terpaksa menggunakan pensel, pensel warna, krayon dan sebagainya.

Jadi dari situ tercetusnya idea untuk menghasilkan set pembelajaran sendiri. Bermula dengan rekaan buku-buku ilmiah khas untuk kanak-kanak yang baru hendak bermula mengenal huruf dan nombor.

Mengambil masa selama 3 tahun setengah sehinggalah pada pertengahan tahun 2013, 25 buah buku asas siap sepenuhnya khusus untuk kanak-kanak bermula daripada usia dua tahun. Pada pertengahan tahun 2015 pula, kami mendapat idea untuk mengabungkan supplement minda di dalam pakej pembelajaran awal, maka kajian dibuat di makmal menggunakan ekstrak buah-buahan.

Bagus kan idea mereka suami isteri ni, aku suka lah, sebab dapat kembangkan minda anak-anak dan juga mengelakkan anak-anak menjadi addicted dengan gadjet.

OK, asyik bercerita je, berapa harga semua ni?

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing didatangkan dengan 30 biji tablet 1200mg setiap satu menjadikan Arayyan Kids Dengan Susu Kambing makanan yang lengkap untuk kanak-kanak dan boleh didapati dengan harga

RM 79.90 untuk Semenanjung Malaysia dan RM89.90 bagi Sabah dan Sarawak.

Manakala Kiddy Kit Edu Play Set pula boleh didapati dengan harga RM169.90, jauh lebih murah daripada produk dalam segmen sama di pasaran.

Kalau nak tahu tentang promosi atau feedback customers, boleh follow

Website: www.arayyankids.biz
Facebook : @KidsArayyan
Instagram : @ArayyanKids


TQ for reading!

sebelum tu cop! jom enjoy video kakak unboxing Kiddy Edu Play ni, buka separuh jalan, dah x sabar nak main puzzle. HAHA.

08 November 2017

Jangan lupa checkout Traveloka Make 11.11 Fly

Bulan November dah menjelma, bila dah nak dekat hujung-hujung tahun ni, korang selalu fikir tentang apa? mesti cuti sekolah kan, cuti sekolah selalunya of course kita akan rancang satu percutian untuk anak anak kita kan. Tak kira lah jauh atau dekat, kita mesti nak bawa juga anak anak kita bercuti. Macam suami aku, dia suka juga bawa kami pergi bercuti, tapi tahun ni satu percutian pun kami tak rancang lagi, hehe, sebabnya mcm mcm perkara berlaku, and then kami pula baru berpindah rumah, duit keluar macam air, tak sempat nak fikir tentang percutian lagi. BUT! hujung tahun ni, nak juga pergi bercuti, tak kira! hahaha. Kepala dah benak dah ni, asyik kerja je.

Suami aku ada juga cakap nak ajak pergi Krabi, aku suka Krabi, kakak Sophea pun suka Krabi, kakak kata Krabi best, yelah, mana tak best, dia dapat mandi laut puas puas, walaupun penat island hoping, tapi memang puas hati sangat! dapat tengok laut yang cantik cantik, air jernih, Subhanallah, indah sangat ciptaan Allah.

Kalau tak dapat pergi Krabi pun, pergi Langkawi lagi skali pun okay, Langkawi pun best, haritu kami tak puas betul pergi jalan-jalan Langkawi, nak bergambar kat dataran helang pun tak sempat sebab last day tu kami cirit birit, lepas tu hujan, memang wrong timing lah kami pergi time tu, but still fun. Laki aku ada cakap, nak pergi lagi skali nak bawa Alfi pula. Mesti best kalau bawa Alfi. Budak tu tak pernah lagi pergi bercuti. Dulu masa kakak Sophea, 5 bulan dah berjalan sakan.

Kalau korang nak berjalan, korang selalu prefer naik kereta atau flight? macam aku, tengok keadaan dan tempat, kalau jauh, of course lah kena naik flight kan, kalau dekat dekat, naik kereta pun senang juga. TAPI skrg, dengan harga petrol yang makin meningkat, takde beza pun kalau naik kereta atau flight. dan kadang-kadang, naik flight lagi jimat tau korang! plus boleh rehat, tak perlu penat penat nak drive, nak bergilir-gilir drive kalau mengantuk. Naik flight cepat sampai, selamat, mudah.

Setengah orang kata, " ala, aku tak reti lah nak beli tiket flight. macam mana nak dapat tiket murah, macam mana nak tahu harga tiket flight, macam mana nak tahu syarikat mana yang menawarkan harga yang murah? " alahai, apa susah korang, skarang ni nak beli tiket flight dah senang dah, tak macam dulu. Kalau aku, aku bukak je Traveloka, senang, kat sana, korang taip je nak pergi mana, bila, berapa orang, terus keluar senarai penerbangan yang paling murah, waktu semua boleh pilih. MUDAH SANGAT!

Dengan Traveloka, bukan saja boleh bandingkan harga hotel, book hotel, flight pun boleh uols! mudah sangat, tak perlu nak buka asing asing website untuk bandingkan harga, ni, satu website, boleh terus skaligus bandingkan harga.

Pada korang yang tak tahu, meh nak bagitahu, 11.11 ni Traveloka tak ketinggalan weh untuk buat sale, semua website buat SALE yang gila gila 11.11 ni kan, traveloka pun buat jugaaaaa!!! Make 11.11 Fly!!! wooohooooo. So korang standby lah dari 10, 11 dan 12 November 2017 ni okay, untuk rebut promosi yang Traveloka buat. Masa ni lah nak cari tiket murah untuk percutian korang. Bukan senang nak dapat ni!

Kemana je korang boleh pergi? merata wei! dalam negara? luar negara, semua boleh, kalau korang buka website Traveloka, mereka dah siap senaraikan " popular destination " untuk korang tau. Contohnya, dalam negara sendiri, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Miri dan Penang. Kalau luar negara, Traveloka senaraikan Singapore, Thailand, Indonesia, Hong kong, Macau, Brunei dan Vietnam adalah antara senarai negara yang popular untuk pergi bercuti.

Korang nak tahu tips percutian tak? tips paling senang, korang beli je tiket time SALE tu, grab saja! lepas tu barulah korang google tempat tempat menarik, tak perlu risau, sekarang semua dihujung jari uols, esok nak pergi, harini baru google pun boleh, hihi.

Apa yang Traveloka tawarkan untuk 11.11 promotion ni? SOMETHING ARE BETTER TOGETHER! Traveloka tawarkan up to 20% off flight bila korang book flight untuk dua orang atau lebih. Macam aku, helok sangat lah kan, kami suami isteri, kakak sophea dan adik Alfi, kami 4 beranak, mesti dapat offer lagi best ni dari Traveloka. TAK SABARNYAAA!!! 10hb ni aku melekat jelah depan PC. hehe.

Deals ni dorang tawarkan sampai 12 November 2017, so 3 hari lah, aku cadangkan, for now korang fikir dulu nak pergi mana, nanti senang, bila dah buat list kemana nak pergi, 10hb nanti boleh terus key in je data, then terus cari harga yang paling murah. Bukan saja tiket flight, hotel pun boleh terus book from Traveloka. MUDAH wei, semua di hujung jari je.

Aku dah usha usha harga untuk ke Krabi atau ke Langkawi ni, untuk kami 4 beranak, ok lah, not bad korang, baru rm300++, aku tengok tiket ke Langkawi pun 300++ juga untuk kami 4 beranak. Dulu kami pergi, tiker 400++ kot, nanti kalau SALE 11.11 mesti dapat lagi murah ni, adudududud. kena cek simpanan dalam akaun ni, cukup tak tak. HAHA.

Lepas dah masukkan details, lebih kurang macam ni lah mereka bandingkan harga, so korang boleh pilih nak yang mana, penerbangan mana, alaaaa of course lah korang nak yang paling murah kan. hehe. sama mcm aku.

So, cepat pergi bicang dengan suami ke isteri ke, then kalau nak ajak ahli jemaah keluarga skali, lagi bagus, boleh book flight ramai-ramai dah dapat harga lagi murah! weehooo. best kan! boleh buat family day terus dalam flight. hehehe. Ok, itu jelah info nak bgtahu kat korang, aku pun menanti 11.11 ni, tak sabarnyaaaaa. HAHA.

Kalau korang nak buat family day pun okay tau! aku ada banyak idea untuk buat games masa family day, semua yang fun. HAHA. sejak sejak jadi AJK games je tiap kali family day ni, banyak idea best best, antara games yang best aku suka, kotak beracun, kotak beracun tu best tau, semua nervous nak jawap soalan dalam kotak beracun. Tapi nak hadiah, tapi nak jawap soalan takut sebab soalan dia sangatttt beracun. HAHA.

Untuk bapak bapak dan anak anak pun ada games yang best best, salah satu games bapak, pijak pelon yang di ikat pada kaki kawan, hoiii, memang berdekah-dekah gelak kalau buat games tu tau, serius tak tipu, dorang kata perasaan main games sangat menakutkan, yelah, semua nak protect belon di kaki sendiri,sambil tu nak pijak belon orang lain, silap haribulan belon korang dah kena pijak, kesiannnn. HAHA.

Sesiapa yang rasa agak-agak dah lama tak beramah mesra dengan famili, jom lah plan untuk buat family day, book lah flight ke mana-mana, tak perlu penat-penat nak drive, flight time time sale ni, murah weyhhhh!!!

So, apa lagi, ingat, save the date sama sama dengan aku tau! 10hb sampai 12hb November 2017, sama sama lah kita terpacak depan laptop. Tak tahu nak klik link mana, ni aku sertakan kat bawah. cepat check it out! okbai! HAHA. Jangan lupa standby duit dalam akaun. kihkih.

03 November 2017

Alfi 11 Bulan Tak Main Ah Makan Puree Nak Main Dengan Orang Besar

Alfi dah masuk 11bulan, eh 11 bulan? biar betul, ke salah kira ni? HAHAHA. Kenapa mcm rasa baru semalam je perut kena belah ni? Kenapa rasa mcm baru je lepas cium bau syurga ni, aduhhhhh cepatnya masa berlalu. Cepatnya anak nak besar. Ya Allah Ya Allah!

1hb Nov haritu Alfi dah 11 bulan, nampaknya mcm nak berjalan dah, berdiri lama, dia cuba angkat kaki, pastu jatuh, hehe. tapi jenis tak serik, cuba lagi, semalam nampak dia meniti niti kat dinding, memanjat sana sini, panjat tangga, kalau di biar, mau sampai atas.

Peel dia, kalau dia tahu dia buat salah, dia akan tengok kita, senyum senyum, means dia tahu dia buat salah. Pastu kepak kepak kan tangan laju laju bila kita marah dia. HAHA lawak! anak ni memang penghibur kan, hehe.

Dia baru je sihat ni, sebelum ni tak sihat, sejak dr seminggu sebelum pindah rumah, maybe badan dia penat, ibuu bawak kesana sini beli brg, pastu rumah pulak berhabuk teruk, tu yang selsema batuk tu. Now much better, batuk ada, tapi jarang sangat dengar dah. TQ tu my essential oil juga.

Semalam Khai datang rumah hantar brownies. Rupanya adik Alfi suka lah orang datang rumah, di punya lah excited tengok ada orang datang, sibuk menyembang dengan uncle Jebat and Aunty Khai, apa sembang tak tahu. Pastu excited tengok abang abang.

Oh suka berkawan rupanya anak ibuu ni.
Abang abang datang, maian dapur kakak, eh dia pun sibuk, ni bukti. hahaha. Pinjam pic khai, biar lah pendek pun, janji dapat join abang abang main. Lepas tu abang and kakak lari sana sini, dia pun ikut, merangkak lah ikut abg dgn kakak berlari sana sini, alahaiii, Try Hard sangat awak dik, ibuu suka semangat ittew! hahahaha.

Tak pe dik, sikit lagi dah nak dapat kaki, nanti boleh berlari dah ye. hehe.

Muka tengok abang dgn kakak main, hehe. Iyan adik.

Alfi dah tak makan puree, eh memang dari dulu tak makan puree, sbb dia tak suka, aku bagi dia bubur nasi terus, blend siap. Now dh 11 bulan, aku buat sup sayur dgn bubur nasi je untuk dia. Sejak beli Pressure cooker haritu, aku memasak bubur dengan sangat mudah sekali uols! 10minit bubur siap! kalau tak, masak bubur berejam kot!

Nanti aku tunjuk mcm mana nak masak bubur guna PC tau! doakan aku rajin. HAHA. lepas ni dah setahun, adik dh boleh makan mcm mcm benda lain pulak, yeay! senang ibuu leh masak skali je dengan makanan kakak. luls.

OK iklan sat, BTW aku ada jual blend essential oil okays! nak tackle apa apa masalah, just wasap! Jangan lupa follow more info pasal EO kat IG aku, @safurara. okbai! muahciked!

01 November 2017

6th Anniversary Yang Indah Susah Senang Bangkit Bersama

Aku cuba search keyword " anniversary " kat blog aku ni, rupanya tiap tahun juga aku update pasal anniversary kami, cuma tahun lepas, tahun ke 5 aku tak tahu kami sambut kata mana, lupo dah. HAHA. Jap lagi nak try cari gambar, ada tak, semua tu kena simpan tu, kenangan. hohoho.

*pause*

aku dah cari dah dalam album, memang takde lah wei pic anniversary kami yg ke 5, memang tak sambut ke macam mana ni? hahaha, aku pun lupa. sebab apa yang aku perasan, dalam album, 28/10 aku pergi class makeup elyn. HAHA. choii lah.

OK xpelah, dah lepas tu xpelah, harini kita cerita yang tahun ni je. boleh kannn. HAHA. 6 tahun, 6 tahun bukan lah tempoh yang sekejap, agak lama, tapi kami menempuhi 6 tahun yang indah, indahhhh. Dikurniakan 2 ketul anak yang bijak dan comel. Alhamdulillah.

6 kuntum bunga rose simbolik 6 tahun mengikat cinta, * katanyaaaa * haha

2 tahun pertama berkahwin, kami PJJ, suami aku masih kerja di Manjung Perak, then pindah ke Pulau Pinang pulak, tapi di Penang tak lama, beberapa bulan je, then di berhenti kerja, pindah duk KL dengan kami. Dengan ekonomi yang tak baik masa tu, suami aku gigih buat freelance sana sini. Rezeki masih memihak kepada kami, masih cukup makan dan pakai.

tahun ke 3 kahwin, aku mula berniaga, perniagaan aku laris, apa saja aku jual, laris, Alhamdulillah, suami aku sambil buat free lance, sambil tolong aku meniaga, aku ingat lagi paling banyak aku jual robocarpoli, berkotak kotak, serius memang banyak aku jual. Tahun ke 4 aku start baking, jual brownies, pavlova, Alhamdulillah juga, larisss. Ramai peminat.

Niat untuk membantu suami, niat kami untuk bahagia, mengeratkan lagi hubungan kami, memang dalam rumah tangga ada turun naik, tipu lah kalau tak gaduh, sedangkan lidah lagi tergigit, tapi suami aku jenis positif, tak suka gaduh, aku je suka gaduh dgn dia. Kalau aku merajuk, dia cepat cepat pujuk. Aku pun takleh gaduh dgn suami aku, xleh lama, kang rindu. HAHA.

Tahun ke 4 anniversary, kami sambut ke Krabi, 1st time buat anniversary vacation, tahun ke 5 nak buat, TETIBA mengandung. HAHA. muncul lak dak Alfi tu dalam perut. Kofkofkof. Kehadiran Alfi, mencambahkan lagi kasih sayang cinta kami. Mengajar kami cara menjadi ibuu bapa yang betul.

Tahun ke 6, sangat indah, kenapa? sebab kami dah PINDAH duduk rumah sendiri, 6 tahun tinggal di rumah mama, finally tahun ke 6 di rumah sendiri. Nikmat apa lagi yang aku ingin dustakan. Isteri mana yang tak mahu tinggal di rumah sendiri, isteri mana yang tak nak ada sebuah dapur sendiri. HAHA. Bila aku cakap kat suami, dia cakap, " sabar ". dan aku masih tak percaya till now, sabar aku telah terbayar. Alhamdulillah, terima kasih Allah.

Bila kami shopping sana sini, orang mesti tanya, " weiii banyak duit, weiii tengah bulan, weiii banyaknya shopping, wei wei wei " sume weiii. HAHAH. Ntah lah kan, susah nak cakap, aku jenis suka simpan duit. Laki aku jenis boros, aku jenis menyimpan, duit aku meniaga, percaya tak kalau aku cakap semua aku SIMPAN.

Dari mula aku berniaga dulu, duit meniaga, semua aku simpan, aku tak belanja, kalau orang lain mesti akan beli handbag, beli kasut, beli jam, makeup, tapi aku, aku simpan, nampak tak kedekut dia. HAHA.

Duit bonus aku, pun aku simpan, sekali je pernah aku belanja, aku beli jam Michael Kors Rm500, haha, sebab aku suka sangat jam tu, sampai skrg aku pakai jam tu, sayang nak tukar, sebab aku pergi mana-mana, semua ckp jam aku lawa. HAHA.

So, bila semua duit aku simpan, dah masuk rumah ni lah time aku berbelanja, duit laki aku bagi, duit laki aku kerja, semua aku simpan kan, so time ni kami berbelanja sama-sama, buat dan laksanakan impian kami, dari mimpi, kami wujudkan mimpi kami jadi kenyataan. Masa ni lah.

Tapi still dalam kadar jimat cermat, rumah tu kami wujudkan suasana ceria, biar nampak macam rumah, taknak lah mcm rumah tumpang kan. 6 tahun impikan nak tinggal kat rumah sendiri, makanya, kena lah jadikan rumah tu macam rumah impian, biar kecil asal selesa, luar setinggan, dalam condo, gittuh! hahaha.

28hb haritu asalnya kami di JB, ambil opah, opah jaga menantunya dalam pantang, hehe. Adik lelaki aku dah ada anak, adik ipar aku bersalin bulan lepas, dapat anak perempuan, rindunyaaa kat Inara.

disebabkan kat JB, kami x plan pun nak sambut kat sana. Surprise apa pun xde dr laki aku, sedehhh! HAHA.

Then ingat nak buat candle light dinner Ahad tu, tapi laki aku busy pulak kat cafe, staff sampai MC, so dia kena stay kat cafe sampai malam, so ermmm, krik krik krik jelah, Isnin cafe tutup, so kami pergi lah lunch date, tempat fav kami skrg Ikea, so lunch date kat ikea sajorrr. hahaha.

Sampai Ikea, laki aku suruh amik kasut dia kat bonet, aku selamber amik kasut, then bagi kat dia, dia tengok muka aku, dia senyum, aku pelik lah, kenapa, dia cakap " lahhh tak nampak ke, aku tanya, nampak apa? " hahahaha lawak gila weh!

Aku pergi bonet balik, tengok tengok rupanya ada roses terselit. HAHA. luls. Lawak weiii! serius memang TERsurprise sangat aku ni! hahaha. siap ada 6 kuntum bunga rose. Lambang 6 tahun tempoh perkahwinan. alahai, kenapa sweet sangat ni sayang! TQ sayang!!! bercium cium lah kami kat parking Ikea tu, opppsssieee, HAHA. tak tahan nak cium gak dia. hahahahaha. * cium pipi sajorrrr lorrr * haha.

Pergi Ikea, shopping lagi, beli almari makeup aku, dan asalnya nak cari meja makan, tapi out of stock lak, menyampah!

6 tahun berkahwin, 2 ketul anak, sorang lelaki dan sorang perempuan, dapat tinggal di rumah sendiri. Rumah idaman. Apa lagi mau? just hidup dengan bahagia saja lah! haha.

Apa sangat yang nak kejar di dunia? semua untuk bekalan di akhirat nanti, dapat hidup dengan sempurna, dapat jadi kaya itu bonus. Aku cuma doakan, rumah kami bercahaya, diberkati, dan semoga penuh iman di dada kami anak beranak supaya senang " disana " nanti.

Terima Kasih Allah untuk 6 tahun yang indah, yang ada pasang surutnya.

Semoga kami kekal bahagia sehingga ke Syurga. Amin.

Safura Love Fadhlan

xoxo muah

31 October 2017

Spring Sheep Premium New Zealand Milk Terkejut Aku Bila Tahu Kebaikan Susu Kambing Biri-biri Ni

Assalamualaikum, hai korang! kembali bersiaran. kihkih. Harini aku tak cerita pasal decoration rumah, tapi nak cerita pasal susu. Susu ( kalsium ) ni penting, untuk apa? untuk tulang, untuk gigi, kuku dan rambut. Haritu aku sempat meghadiri talk tentang kebaikan susu kambing biri-biri.

Kalau korang nak tahu, minum susu sebelum tidur dapat menenangkan saraf dan melonggarkan otot-oto tegang supaya dapat memberi tidur yang lebih cepat. Cara ini dapat membantu selepas seharian penat bekerja.

So, sebelum tidur, sila amalkan minum susu panas ya, bukan minum coffee, kalau minum kafien tu yang tak boleh tidur tu.

Ok, stop membebel. Harini aku nak berkongsi dengan korang kebaikan susu biri-biri. Sebelum ni kita selalu dengar pasal susu kambing je kan, kita orang Melayu dan susu kambing, berpisah tiada, hehe. Sebab kita tahu, khasiat dan kebaikan susu kambing.

As we know, rata-rata ibu yang tak dapat memberikan anak mereka susu badan sepenuhnya, mereka akan gantikan susu kambing untuk anak-anak, sebab yang kita tahu, susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu.

DAN.

korang kena tahu satu lagi info, iaitu SUSU BIRI BIRI pula adalah lebih baik dari susu kambing. So nak cerita kat korang tentang PREMIUM NEW ZEALAND SHEEP MILK - Spring Sheep New Zealand! KENAPA pulak aku kata susu biri biri Spring Sheep ni lagi baik dari susu lain.

NUTRISI BERKUALITI
dua kali ganda jumlah protein dan kalsium

MUDAH DIHADAM
Susu Kambing Biri-biri mempunyai komposisi lemak unik. Asid lemak rantai sederhana adalah mudah dihadam, sumber tenaga yang lebih baik dan boleh membantu mengurangkan kolestrol.

MENGURANGI ALAHAN DAN TIDAK TOLERAN
Protein dalam susu biri-biri adalah berbeza dari susu lembu, oleh itu seperti susu kambing, susu biri-biri juga mudah dihadam.

RASA YANG ENAK
Rasa sedap, bersih dan sedikit manis. Tiada aroma yang kuat.

sambil dengar talk, sambil selfie.
Talk haritu disampaikan oleh wakil dari Spring Sheep sendiri, dorang datang dari jauh tau, of course lah dari New Zealand, hihi. Dorang tak tour ke merata negara untuk sebarkan kebaikan susu kambing biri-biri ni, sebelum ni mereka ke Taiwan. Now di Malaysia dan selepas ini ke Brunei, Singapore dan beberapa negara lain.

Seperti yang mereka beritahu, susu kambing biri-biri mereka di produce di New Zealand Pamu farm. Mereka menjalani quality control yang sangat strict dan food safety control untuk menghasilkan susu yang sangat bagus dan baik.

Kambing biri biri mereka pula adalah " Grass-Fed dan No Nasties ". Susu daripada grass fed sheep has increase levels of MCTs and CLA compared to graind fed sheep. Susu mereka juga nature intended and mereka aim for unrivaled purity and quality : PKE Free, Palm Oil Free, Antibiotics Free and rBST rBGH Free.

Siapa yang boleh minum susu kambing biri-biri ni?


Oh ya, susu kambing biri-biri ni bukanlah untuk pengganti susu formula or susu ibu, susu kambing ni adalah makanan tambahan, atau suppliment untuk badan kita. So susu kambing biri-biri ni sesuai untuk diminum oleh semua golongan, lelaki - wanita- kanak-kanak - dewasa dan warga tua.

Kanak-kanak dan Remaja
untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang sihat.
Orang dewasa dan warga tua yang aktif
protein dan kalsium berkualiti tinggi untuk menyokong mobiliti

Wanita mengandung dan Menyusukan Anak
untuk menyokong nutrisi yang lembut untuk perut

Wanita yang pentingkan kesihatan
untuk mengekalkan tenaga dan kecergasan serta kulit dan tulang yang sihat

Sesiapa yang sensitif kepada susu lembu
Sesuai untuk mereka yang mengalami alahan kepada susu lembu

Ahli Sukan
untuk rasa hebat, protein berkualiti tinggi dan GI rendah yang sihat.

Aku dah rasa sendiri susu ni, memang sedap korang, sangat lemak, manis yang natural dan tak ada bau yang tak menyenangkan, memang sedap. Warna pun sangat putih dan nampak creamy! Anak-anak pun mesti suka! nak nak kalau minum, senang hadam, anak anak pun tak sembelit, sebab senang digest.

Kebaikan Susu Kambing Biri-biri Spring Sheep

Kaya dengan kalsium

Tinggi Protein

Mudah dihadam

Bebas permeate

Bebas RBST dan RBGH

Bebas antibiotik

Bebas minyak kelapa, sawit dan PKE

ok ni perbandingan yang korang boleh tengok sendiri. 

SO! pada korang yang nak cari susu tambahan, susu tambah kalsium dalam badan. Untuk kulit yang cantik, tulang sihat, gigi sihat, cuba cuba lah amalkan minum susu, sebelum tidur segelas pun bagus. Aku dah amalkan.

Susu Biri-biri yang kaya dengan kalsium dan vitamin B serta magnesium, vitamin A dan vitamin E. Kena minum, kena kena!!! hehe

untuk more info tentang Premium New Zealand Sheep Milk
boleh layari 


info@springsheep.co.nz

Harga setin 700gram
Rm120 sahaja.

Boleh dapatkan di pasaraya berdekatan korang! If aku tahu specific kedai, aku update semula okays!

26 October 2017

Rawat Parut Melecur, Parut Jerawat dan Kulit Kering Dengan Lovera Magic Jelly

Tips Menghilangkan Parut Luka Terbakar


Perempuan, mestilah mengidamkan kulit yang puith, mulus, bersih tanpa sebarang cela kan, tapi mcm mana lak nak menidakkan kehadiran parut, tambah lah mak mak mcm kita ni, memasak, telur meletup, keropok lekor meletop, baru-baru ni kawan aku cerita, sudip dia meletup, habis terpercik minyak panas, penuh bintik-binti di lengan. hadeh, mak aku pulak, goreng keropok lekor, then meletup keropok tu, habis minyak panas kena muka, nasib lah tak banyak sangat. Tapi berparut juga lah, lucky kat rumah tu memang standby je aloevera, atau lidah buaya. Memang terus sapu je di tempat yang melecur tu.

Semua orang tahu, kelebihan dan khasiat Lidah Buaya atau aloevera ni untuk kulit kan, zaman sekarang, korang tak perlu susah-susah macam dulu tau, nak petik daun lidah buaya tu, kena kupas kulit dia dan apply di badan, tak perlu okay! Skrg ni dah mudah, ready made for u, siap-siap dah dalam botol.


Harini nak cerita kat korang pasal LOVERA Magic Jelly!


Selalu orang akan tanya, mana nak dapat Lidah Buaya ya? Mana nak cari Gel Lidah Buaya yang asli ya? memang betul, banyak terjual aloevera dipasaran, tapi korang kena hati-hati tau, kalau murah sangat tu, risau bahan dia tipu, banyak bahan kimia, silap-silap, sapu pada wajah dan badan, lain pula jadinya, bukan takde kes tau! Pastikan, bila nak beli aloevera, beli lah yang betul betul pati, dan kalau harganya murah sangat, check dulu.

Kalau susah sangat nak check, dan kalau yang ada dipasaran tu meragukan, korang terus je beli Magic Jelly dari Lovera ni, aloevera atau lidah buaya yang memang ASLI, tiada Paraben, tiada toxic dan selamat untuk semua, semua golongan boleh guna.


Lovera Magic Jelly Mampu Merawat Parut dan Menaikkan Seri Wajah


Manfaat atau Kelebihan Lidah Buaya atau Magic Jelly Lovera


ok meh sini kakak nak cerita kelebihan Lidah Buaya ni, andai kata korang tak tahu lah, hehe.

- Lidah buaya sangat bagus untuk Kulit Wajah, RAMBUT, dan tubuh, pendek kata bagus dari atas kepala, sampai lah ke kaki.

- Lidah buaya mengandungi banyak nutrisi dan banyak digunakan untuk masalah luka ringan, kulit terbakar dan dematitis.

- Menghilangkan jerawat diwajah dan parut jerawat. Gel lidah buaya ini memiliki 2 enzim iaitu Auksin dan Gibberellin yang mana mampu mengatasi jerawat dan mengurangkan radang pada kulit. Gibberellin juga bertindak sebagai enzim pertumbuhan, ianya meransang kulit untuk mempercepatkan proses penyembuhan dan mengurangkan pertumbuhan jerawat.

- Melambatkan Proses Penuaan atau anti-aging. Korang tahu tak yang lidah buaya ni mengandungi anti-oxsidan yang tinggi, termasuk beta karoten dan vitamin C dan E yang bagus untuk meningkatkan kadar elasticity. Maksudnya, bila selalu menggunakan Megic Jelly ni, kurang lah kedutan pada wajah kita nanti. So lambat sikit nampak tua. hihi

- Melembapkan kulit, bagus untuk kulit kering. Bagi mereka yang mempunyai kulit kering, bolehlah selalu apply magic jelly ni supaya kulit korang akan kekal terhidrasi. Boleh sapu pada wajah, pada tubuh badan, tiada masalah, bila korang kerap sapu Magic Jelly ni, secara tak langsung, korang memasukkan oksigen pada kulit dan dapat mempertahankan kesihatan kulit.

- Siapa yang rasa agak-agak kulit tak bersinar, dull je, boleh lah try magic jelly ni, pakai produk mahal-mahal, belum tentu bagus, aloevera ni dah memang sah-sah dari zaman dulu orang tua kita pakai. Gel Lidah Buaya ni boleh membantu kulit korang lebih glowing.

- Sunburn. Skrg cuaca sangat panas, kalau tak pakai sunblock, memang lah korang tak sayang kulit. But its okay, if dah burn, takde masalah, just apply magic jelly, magic jelly dapat kurangkan sun burn korang dan skali gus merawat kulit.

- Membersihkan kulit. Magic Jelly ni mampu membersihkan, menyegarkan wajah tau, dengan new formula, dan campuran timun, mampu membersihkan kulit dan menghilangkan kulit mati.

- Mencerahkan kulit wajah.

- Untuk Kesihatan Rambut. Lidah buaya mengandungi enzim yang dipanggil proteolitik yang bermanfaat untuk memperbaiki sel sel kulit mati pada kepala. Boleh juga sapu pada rambut, guna sebagai conditioner, untuk dapatkan rambu yang lebih halus dan bersinar.

Banyak betul kelebihan Magic Jelly ni kan, memang lidah buaya sangat bagus, sangat tak dinafikan kebaikan dia.

Magic Jelly New and Improve Formula ni adalah gabungan lidah buaya, Chamomile dan timun ni didatangkan di dalam botol yang mudah dibawa ke mana-mana, 60ml. senang nak sumbat dalam handbag, lepas solat ke, atau dimana-mana, boleh terus apply.

Hebat betul gabungan Lidah Buaya, Timun dan Chamomile ni, 10kali lebih power untuk merawat kulit kita dari hanya memakai gel lidah buaya semata-mata! whoaaaa hebat! Patutlah sekali je apply terus rasa best.

Magic Jelly All Purpose Beauty Gel


Seperti Gel lidah buaya lain, bila kita aplly pada kulit, kulit kita akan rasa sejuk je, sebab tu kalau kulit kita melecur je, sunburn ke, sapu je gel lidah buaya atau magic jelly ni, memang akan rasa sejuk je, magic jelly ni, bau pun wangi, wangi semulajadi lidah buaya dan bunga chamomile, bukan lah wangi yang menusuk hidung tu. hihi.

Cara Menggunakan Gel Aloevera atau Magic Jelly :


- Picit amaun yang diperlukan

- Sapu pada bahagian kulit

- Untuk kulit kering atau yang mahukan glowing skin,campurkan dengan serum, day cream or day cream korang.

- Untuk rambut, apply magic jelly pada rambut basah, biarkan kering atau blow seperti biasa.

Aku kalau korang nak tahu, ada masalah kulit berminyak dan kering.hah mcm mana tu? bahagian T zone aku oily, buat tepi tepi hidung dan mata aku dry, pelik kang, sampai menggelupas kering dia, so memang sangat perfect lah untuk aku apply Magic Jelly, baru skali pakai, dah kurang kering muka aku, serius best! aku bukan sapu pada bahagian yang kering tu saja, aku sapu 1 muka terus, terus nampak glowing kulit aku tau. Korang WAJIB cuba!

Magic Jelly :

- Untuk kegunaan luar sahaja

- Bagus untuk 3 bulan penggunaan selepas buka botol

- Simpan di tempat yang kering dan sejuk

Harga Sebotol 60ml Magic Jelly

Rm 70 Sahaja.

More Info :

Instagram: @LoveraMalaysia
Facebook: fb.com/lovera.malaysia

Untuk lihat sendiri testimoni bagaimana merawat luka terbakar dengan Magic Jelly Lovera, boleh klik link ni KULIT BAYI MELECUR MINYAK PANAS . Kesian sangat baby ni, tapi alhamdulillah, parut beransur pulih dengan magic jelly lovera. best! Korang try lah! Maybe bukan untuk kegunaan sekarang, tapi must have item, pasti akan berguna untuk seisi keluaga.

Mat Dan pun guna Lovera, TERBAIK!!!

25 October 2017

Officially Pindah Rumah Mawar

Assalamualaikum, hai korang, malas nak menaip sebenarnya, tapi taip juga, untuk kenangan masa hadapan. HAHA. Aku dah officially pindah rumah. YEAY! penatnya, Ya Ampun, even tak mengangkut barang besar besar, tapi penat nya, Ampunnnn. HAHA. baju bajan punyalah banyak, yelah, 6 tahun duduk dengan mertua kan, itu pun baju bajan dah banyak bagi orang. huhu.

Aku nak cerita korang pasal rumah ni, tapi next post lah ye, nanti aku nak cerita pasal :

- Harga aku beli rumah ni

- Total lost renovate rumah

Itu nanti lah tapi, hahaha. Nanti tu entah bila. luls.

Bila dah duduk rumah sendiri ni, baru tahu penat nya mcm mana kan, sebelum ni mak mertua kita yang buat kerja rumah, kita tolong-tolong je, skrg, semua kerja kita buat sendiri, anak ada untuk tolong, tapi bukan tolong kemas lah, tolong sepah. HAHA.

Aku kemas dorg sepah, aku sapu dorg tumpahkan. Sapu lagi, tumpah lagi, adudududu. sabar jelah mak banyak-banyak, last last mak ajak anak tidur, senang. HAHA.

Ni dapur aku, ni pic masa brg takde lagi, ahahaha. skrg dapur ni dah penuh perkakasan, aduhhh, aku masih takde KC, sume barang berlonggok bawah ni. HAHA. tak sabar nak g cr langsir nak tutup bawah ni, baru sedap sikit mata memandang.

Korang, cantik tak wallpaper dapur aku tu? aku suka! finally jumpa juga design gitu. Lama dah aku cari, itu pun jumpa kat Kaison Melawati Mall. Nampak berseri sikit dapur aku tu kan. luls. Korang mesti nak tanya kan, kena air wallpaper tu tercabut tak?

TAK!

aku cuci pinggan, air memang kena kat wallpaper tu, tak tertanggal pun, gam dia sangat kuat. Berbaloi lah, 1 roll tu baru rm19.90. Korang pergi lah cari, leh tukar rupa dapur korang tu. Agak agak bosan, tukar pulak design lain.

Sabtu 14hb Oktober haritu kami tidur kat rumah, Pre-Sleep. HAHA. tidur kat ruang tamu je, sbb bilik takde aircond lagi, kat hall je ada aircond, anak anak aku xleh tidur xde aircond, kalau tak kang, bising, pasang aircond baru diam semua.

Feeling betul tidur rumah sendiri ni kan. biarlah tidur atas toto pun. luls.

Semua barang sumbat dalam kotak, takde lah banyak sgt, punggah naik kereta je, 4 trip jugak lah. hahaha. ok lah, jimat lah xyah sewa lori. Deep Freezer dengan peti ais, pinjam 4x4 jiran sebelah. Mesin basuh sume beli kat lazada, dorg hantar terus depan rumah. Senang kerja.

Baju semua masuk dalam plastik sampah, longgok dalam bilik. hahaha. skrg ni bilik ni masih lagi berupa sebegini, tak kemas lagi, tak sempat weiii! tunggu weekend baru nak kemas. tak sempat!

Almari baju kami tak beli pun, pakai jugak yang lama, nanti ada modal baru beli almari baju, baju kurung aku semua main sangkut sangkut je ala-ala kat vendor butik tu. hahaha.

Kami officially pindah hari Rabu 18 Oktober 2017 haritu, hari cuti Deepavali. Mcm mano kan, semua brg dah hangkut, so move on jelah, malam tu terus tidur rumah sendiri. Lepas magrib pergi jumpa nenek, oh BTW, rumah kami dgn rumah mil aku dekat je, hahahaha. 3 minit je sampai, tapi gaya berpisah tu, mcm pindah luar kawasan je. Sedih hoi!

Lama aku duduk rumah mak mertua aku, dari belum kawen. So bila berpisah tu, sedih lah. Hari kami keluar rumah tu, salam-salam dengan nenek, adegan air mata keluar lah, apa lagi. Tapi serius sedih, saat mak mertua aku kiss kakak Sophea, memang sedih, tak tahan air mata nak keluar. panas je rasa mata. Yelah, dari kakak lahir kot duduk dengan nenek. Kawan baik nenek ni. Memang sedih lah.

Tapi still kena move on.

Punya lah nak pujuk kakak tidur katil sendiri, sampai beli daun ni dekat dia, 1st time kakak tidur jauh dari ibuu, hallah! jauh sikit je ponggggg! hahahaha. ibuu je suka emo. Kakak did well 1st night. aku ingat ada budak nak menyusup naik atas katil aku, rupanya tidak. sampai pagi kat katil dia, dia suka, Alhamdulillah. Good job kakak!

Ibuu tak sempat lagi nak hias katil kakak, nanti lah eh, tunggu budget bulan depan. hihi. Kita buat slow-slow. nak deco skali gus, nayer, kita bukan org have-have. hahahaha.

ok lah, tu je nak update, ibuu busy ni. hahaha. ok bai!

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com