22 June 2017

Persiapan Raya Kami 60%

Team Kebaya Ketat


Sebut pasal Raya, sejak bergelar ibuu kepada anak dua ni, apa yang aku fikir hanya baju anak-anak. Baju kami mak pak tak fikir pun. Itu pun, 2 minggu puasa haritu baru sempat tempah baju wei, kebetulan tengok Vanilla Vendor buat last day for pre-order, aku terus msg. Naisb lah kawan lama wei, asalnya nak tempah baju aku je, tuptup trus kwn aku willing buat baju kami 3 beranak. Baju papa je kena cari nanti. Itu pun baju papa takde lagi ni, esok baru nak pergi cari, voley???

Tahun ni kami berdokoh-dokoh, hahaha. aku dah lama nak pakai baju kebarung/kebaya masa Raya, tahun 2015 takleh pakai sebab gemok, haha, 2016 tetiba mengandung, so tak dapek lah, tahun ni Alhamdulillah, rezeki, Alfi sedut all lelemaks, berat aku tinggal 57kg, berkat puasa lagi, serius macam tak percaya, padahal makan macam nak gila. HAHA.

Seminggu je kawan aku jahit baju kami 3 beranak, last week Sabtu kami g amik baju, Alhamdulillah settle, FREE pulak dokoh mak and anak, JIMAT! Then tinggal nak cari songkok and sampin adik, ingat nak pergi jalan TAR. Haritu dah pergi, tapi jem lekat weiii! tak sanggup, patah balik rumah, singgah makan mcD, hahaha. Ingat nak ajak papa pergi cari harini.

Aku sebenarnya mmg suka cari baju last minute macam ni, baru lah RAYA! hahaha. kalau tak, tak feel raya tu. Dari kecik dulu kami mcm ni, dah nak nak dekat raya, baru papa ajak cari baju raya. Baju pun semua beli RTW je, mana ada tempah-tempah. haha.

Baju raya kami masing-masing sepersalinan je, sebabnya, kalau banyak-banyak baju melayu - baju kurung, bukannya pakai nanti, itu pun mesti baju melayu tu paling kuat, pakai sampai tengahari je, lepas tu mst salin, yang banyaknya aku beli baju jalan je. Aku pun hanya sepersalinan je, lain-lain pakai lah jubah ke, dress ke. HAHA.

Baju Anak Lelaki

Baju-baju jalan adik dan kakak dah settle haritu, tapi rasa mcm nak topup sikit-sikit lagi, tengok lah. Kasut kakak beli kat H&M je, tempat lain semua tak perkenan, lagi pun si kakak tu cerewet wei, apa yang dia nak je dia akan pakai, kalau main beli je, idok nya dia nk pakai nanti. Haritu bawak dia pergi Sunway Velocity Mall, cari baju, tawaf H&M, brands outlet, parkson, cotton on, Padini, tapi hanya dpt berapa pasang je, seluar jeans selai pun takde, dah try try dia tak nak, " sakit " dia kata. eeeiii geramnyaaa, dia suka seluar yg loose-loose and legging je, oklah oklah~ Beli je ikut apa yang dia nak.

kasut kakak, 2 2 ibu perkenan
last-last beli kat h&m je
test je lebih, pas tu taknak. grrrrrrrrrrrrrrrrrr
ada hati nak kasut gini, mmg tak nak lah ibuu beli. haha
Bila ntah nak basuh. hahaha.
Baju Adik pulak cari kat midvalley. Itu pun takde banyak pilihan, sobs, semua biru-biru-biru, eh kenapa eh? baju budak lelaki tak boleh ke warna purple? hijau? peach, hahaha. semua mst biru eh? luls. baju adik beli kat Poney, lain-lain ada, tapi aku tak perkenan, paling tak kenan POLO. adoiii, design gitu jelah, takde ke yang comels sikit?

Aku jenis suka baju budak yang comel-comel. tak suka design yg mcm serius je, suka yang comel-comel. Warna terang-terang. haha.

Lepas tu, baju budak lelaki tak banyak pilihan kan, seluar, tshirt, kemeja, itu jelah. Yelah, takkan nak pakai skirt pulak kan. HAHA. So bertabahlah ibuu yang sukakan warna warni ni, tak dapek~ Nanti nak cari lagi sikit baju adik, buat tambah-tambah. Adik ni baju dia bukan boleh beli banyak-banyak, badan dia cepat besar, boleh pakai sekejap je, banyak baju dia yang boleh pakai 2 3 kali je, baju masa Aqiqah dia, pakai skali je, sedih!!!

Then aku pulak tak suka tengok anak pakai baju besar sangat, mcm baju pinjam. huhu. Tu yang rugi tu, kan! lepas tu simpan lah baju tu bila tak muat, tak pun, bagilah kat sapa-sapa yang sudi.

Kuih Raya

kuih raya pun tahun ni aku tak membeli sangat, just beli tat nenas untuk mak aku, malatops crispy my fav dekat kak ain, then duk diam-diam, hahaha. tahun lepas ada jugak buat biskut mazola, semperit, cornflakes madu, tahun ni hapah tak dapat. Dak Alfi mok mengempeng, mmg aku tak leh nak buat kerja apa pun wei!

Sepanjang bulan puasa ni, mmg totally mak mertua aku je masak, nasib lah dapat mak mertua yang memahami dan sangat baik, kalau dengan mak mertua lain aku tak tau lah. hahaha. Alfi sampai je rumah, terus mengempeng, sampai dia tertidur, pas tu kul 7pm aku tolong siap-siap makanan, berbuka cepat-cepat, settlekan hal anak-anak lak, then kemas baju sekolah kakak utk esoknya, then tidurkan anak-anak, yang tak best, aku pun leboh skali. HAHA.

Duit Raya

bab duit raya pun aku sadis, dah kenapa tahun ni mcm tak banyak duit raya kat bank ( duit baru ), berapa bank aku pergi, semua habis duit seringgit. dorang kata yang tukar awal pun, dapat duit recycle je, sedih, so now aku takde duit raya, ada rm5 je ni, mcm mana ni, hope harini dapatlah jugak, aku kerah laki aku suruh g cari. ntah dapat ke idok.

Rumah raya?

Tahun ni masih takde rumah raya. hahaha. InsyaAllah tahun depan, ada lah rumah raya kami. hahaha. tahun ni #teamrayadenganmertua so kami balik Pahang. lepas tu baru balik Ipoh, mak aku cakap Raya ke 4 nak buat Open house. yeay! boleh ajak kawan-kawan datang rumah. jemputs datang okay!

Jumaat aku dah cuti, harini last kerja, yeay! Takde mood dah nak kerja, Jumaat nak basuh baju, kemas baju, nak baking sikit. huhu. #kalausempat. HAHA. Oklah, bai, tu je nak bebel. luls.

p/s : sedih gak nak meninggalkan Ramadhan, Alhamdulillah puasa kali ni amat dipermudahkan even aku breastfeed kan anak, dapat menyusukan Alfi mcm biasa, pam susu mcm biasa, stok susu pun mcm biasa, takde tips sangat nak bagi, cume keep positive, tu je, ingat yang susu ada, susu ada. Itu je. hehe. Semoga panjang umur dan bertemu lagi Ramadhan tahun depan. Amin.
Read More ->>

16 June 2017

Buli Sampai Mati

Assalamualaikum korang! Puasa tak?! Hehe, Alhamdulillah dah 21 hari kita berpuasa, tak lama lagi nak raya. Seronok kan nak raya, tahun ni kami beraya berempat, seronoknyaaa, tak sabar nak tunggu adik pakai baju melayu, mesti nyomellll! hehehe. Dalam seronok-seronok, ada juga benda yang tak seronok, banyak berita kematian yang mengejutkan, dan kematian yang menyedihkan.

Belum habis terkesan dengan pemergian arwah Shea, minggu ni tak habis-habis aku kasihankan Arwah Farhan, BULI SAMPAI MATI, Ya Allah, di mana sifat kemanusiaan korang semua, budak pandai kan, budak bijak kan? keluar nanti semua jadi pegawai, TAPI?! ada bodohnya.

Padahal kawan sendiri, kawan baik, kalau kata dorg bukan berkawan, aku boleh hadam lagi, tapi kawan kot! sanggup ko? apa lah penyebab sebenarnya kan? takkan lah hanya pasal laptop? dan aku ada baca, katanya cerita laptop tu hanyalah " laptop khayalan ", means? cerita laptop tu hanya rekaan? Jawap lah korang nanti.


Itu lah orang kata, setengah orang ni memang pandai, tapi ada juga sikit bab bodoh dia. Kadang-kadang bila buat 1 benda tu, tak boleh fikir effect dia di kemudian hari. Sama juga mcm aku, kdg-kdg gitu lah, buat satu benda ikut hati, lepas tu menyesal. hurmmm. Tapi aku rasa penyesalan geng buli Arwah Farhan ni, mau menyesal tak sudah, kalau disabit kesalahan, gantung sampai mati hoi! Ya Allah, mcm mana lah perasaan mak ayah dia kan. Dekat ig masing-masing netizen dah panggil " Pembunuh " kot kat dorang.

Kes buli, dari dulu ada, dari zaman aku sekolah, main ejek-ejek nama ayah, still buli sebenarnya. Tu paling aku tak suka, aku tak pernah kena buli kat sekolah dulu, sebab aku yang gangster kat sekolah dulu. huhu, tapi aku tak buli orang! haha. Masa sekolah rendah, budak-budak ni suka ejek nama ayah, nasib lah nama papa aku sedap, ZAHARI, so xde penyebab lah dorg nak ejek. kalau dorg dapat tau nama ayah yang pelik-pelik sikit, mula lah nak ejek-ejek.

Tadi aku dengar Sinar FM, DMFK cakap, pembuli ni dia sombong, dia rasa dia kuat, dia bagus, tu sbb dia buli orang. Memang pun, masa aku sekolah teknik dulu, mmg akan ada 1 kumpulan ni, yang rasa mereka bagus, geng mereka kuat, belasah mereka yang lemah, yang takde geng, sekumpulan lawan sorang, korang rasa??? aku nampak sendiri dgn mata aku, budak yg kena belasah tu, berdarah-darah kena tumbuk. Sebabnya aku tak tahu. Tapi ntah lah, kdg-kdg pembuli ni mmg takde sebab pun nak buli, aku rasa mcm dorg ni saja nak melepaskan rasa geram dan amarah dorg. Nasib budak tu tak mati je kena belasah. Budak-budak lain tak berani nak report, risau dorg pulak kena balik.

Dan nasib Arwah Farhan ni tak baik, meninggal. Allah. Semoga syurga tempatmu dik.

Cikgu-cikgu, kdg-kdg bukan tak tahu ada murid kena buli, tapi ntah lah, aku pun tak tahu apa tindakan cikgu, kdg-kdg cikgu pun takut, sbb cikgu pulak risau diri dorg diancam budak-budak ni. so nak salahkan sape skrg ni? sampai bila lah kes buli ni nak habis. Ada juga cikgu yang sokong pulak budak ni di buli. So??? haih pitam!

Aku ada anak, benda ni sangat terkesan kat aku, takutnya aku nak biar anak duduk asrama, risau gila. mcm Arwah Farhan tu, bukan mak dia tak call dia, tapi dia cakap dia " OK ", padahal, tak ok kot! tau tau anak dah nak arwah. Ya Allah. kita tatang anak kita, jaga makan pakai anak kita, tup tup meninggal hanya dengan kena buli. kalau aku! mmg aku akan tuntut habis-habis keadilan!

Maka, didiklah anak dari rumah, aku ada anak perempuan, dan aku ada juga anak lelaki, aku harap aku dapat didik anak-anak aku jadi anak yang baik, anak yang berguna kepada org sekeliling. kita doalah mintak jauh dari benda-benda tak baik ni. ( pembuli atau dibuli ).

Amin. Semoga semua mangsa-mangsa buli, dapat dibela nasibnya. 

Teach Your Children  Bullying is not ok at any age. Cuts and bruises heal, but memories last forever!!  I'd like 3 of my friends to copy and paste this for bullying awareness.
Read More ->>

13 June 2017

Mohon Jangan Tidur Lepas Sahur

Setelah seminggu Kakak Imann Sophea cuti sekolah, harini kembali sekolah semula. ( seminggu sebab, minggu awal tu dia ada program kt sekolah, so cutinya seminggu je ). Dari hari Jumaat dia tanya, ibuu, esok kakak sekolah ke? Asyik tanya je bila sekolah, bukan excited nak pergi sekolah, tapi seronok cuti lama. HAHA.

Ibuu pun sebenarnya kena amik mood gak, sbb nak kena gosok baju sekolah kakak, malasnyaaaa. HAHA. Semalam aku saja tak nak bagi kakak nap siang, nak bagi dia betul-betul mengantuk, then tidur awal.

Lepas berbuka semalam, bagi dia mandi, then aku diffuse awal-awal Cedarwood dengan Lavender. Sedappp bau bilik. Lepas pakai baju semua, aku cakap, kakak, jom tidur. adik pun aku biar nangis, bagi mengantuk betul. HAHA. Tahan mata dia taknak bagi dia tidur.

Kakak mcm biasa, banyak alasan, nak makan kuih lah, nak makan kek lah, nak makan biskut lah, last skali dia cakap, " ibuu, kakak nak tengok handphone ibuu kejappppp je, boleh tak. pleaseeeee " kemahen panjang please dia, aku dengan tegas cakap " NO " haha. #ibuugarang.

Lepas tu merayu-rayu lagi nak juga tgk hp, aku cakap no, aku selimutkan dia, suruh baca doa tidur, then peluk dia, tak sampai 5 minit, lenaaaa. Legaaa ibuu, then susukan adik pulak, adik pun lena, adik lenaaa, ibuu pun follow lena. kahkah. APTB.

Pagi tadi 4.45am aku bangun, sahur, gosok baju, kemas baju, masa panjang lagi padahal, tapi tak nak tidur, kalau tidur, cari nahas namanya. Aku sokmo kalau tidur lepas sahur, confirmmmm terlajak. Sedapnya lahai tidur lepas sahur. Serius. perut lak kenyang. HAHA.

Dengar je Azan, terus pergi mandi, solat, then gerak kakak. Aku kena mandikan kakak skrg, kalau x, melalak-lalak nak ibuu mandikan. hadoii. Pagi ni senang je gerak dia, berkat tidur awal semalam, plus diffuse 2 essential oil ni, dia jadi tidur lena, so pagi senang lah bangun.

Mandikan dia, siapkan pakai baju, then aku terus pergi kerja. Sampai office awal, senang hati. Rugi lah korang kalau tak cuba Essential Oil dari Young Living ni, serius korang, mmg terbaik, ramai yang beli dengan aku, ckp best! Kalau nak cuba, boleh roger aku okay!

Masalah anak susah tidur tiada lagi! Terbaik!

Salam 18 Ramadhan, dh settle ke semua baju raya? Aku? Belum lagi. HAHA. Relax lah, awal lagi. kofkofkof.
Read More ->>

09 June 2017

#SheaBeatsCancer

Aku kenal Shea dari zaman aku memula blogging dulu, suka stalk blog dorang, zaman tu mana ada IG lagi, zaman tu zaman The Scarflets tengah naik, fashion hijabista blogger masa tu, Yana, Cik Epal semua lah dalam The Scarflets sisters tu. Masa tu rasa fashion dorang paling cantik, paling IN. hehe. Blog dorang pun semua bahasa omputih, rasa kagum gila kot kannn!

Masa tu zaman pakai skirt, baju masuk dalam, then pakai tali pinggang kat luar, aku pun terjebak sama, kengkonon Hana Tajima. eh betul ke eja, lupa dah.

Now Shea tenat, Shea tengah fight cancer, Ya Allah, terkejut sangat, serius korang, dalam IG, nampak gambar-gambar dia yang cantik, ceria, tak pernah lah tak cantik. Kagum gila aku. Tapi dalam pada cantik itu, dalam pada ceria itu, Allah datangkan ujian buat dia, ujian yang aku rasa tak semua kita as hamba Allah ni mampu untuk melawan.

Aku yang bersalin czer, berpantang tu pun aku dah rasa sakit sangat, sampai aku fikir adakah mampu aku bangun berjalan semula, inikan pula Shea, yang memang hari-hari now ( dari last year ) menahan sakit, melawan sakit. Ya Allah.

Dulu salah sorang dari Scarflets sister juga Ami " pergi " mengadap Ilahi, cancer juga ke apa tak silap, lupa dah, masa tu pun terkejut sangat! Yelah, mana tak terkejut, kita follow dia dah lama kan, even dia tak pernah kenal kita, kita minat kat dia. Hanya ucapan takziah dan Al-Fatihah yang mampu aku sedekahkan.

Semalam borak-borak dengan chipmunk aku, ( kak diya + ida ) pasal cancer ni. Sel cancer ni mmg ada dalam badan kita, cuma tak aktif, now dia tidur, bila ada something yang trigger, dia hidup, if tahan-tahan, tak pergi check, tu yg tahu-tahu dah tahap 4, dan hurmmm, hanya mampu berdoa.

And till now aku masih x buat pap smear, sbb aku takut sangat! ntah lah takut apa, tapi kakak officemate aku ada cerita, kakak Ipar dia yang sihat, jatuh sakit lepas buat pap smear, maksudnya, sblm buat ujian, sihat mcm biasa, lepas buat, tau yang dia ada cancer, then trus jatuh sakit, huaaaa takut. Meninggalkan anak-anak, baby. Ya Allah. Tak sanggup nak membayangkan.

Ka diya kata, kita ni org perempuan senang kena cancer, sbb selalu stress, stress sbb apa? banyak fikir, mcm mana tak berfikir korang. semua benda kita kena fikir. Nak makan apa, nak masak apa, anak sakit, anak tak sihat, kenapa tak sihat, semua kena fikir.

that why skrg ni aku tak nak stress, aku malas fikir, apa yang aku boleh let go, aku let it go je, malas nak stress stress mcm benda tu tak de jalan penyelesaian. Korang suka aku ke, tak suka aku ke, malas nak fikir, janji aku happy. gittew. Memang lah kan, secara logiknya, bila stress, kita murung, jatuh sakit, bila sakit bla bla bla, semua datang.

To Shea, even awak tak kenal saya, saya akan selalu titipkan doa buat awak, semoga awak kuat, lawan cancer, semoga dapat bangun, ceria seperti biasa, post gambar yang cantik-cantik, bila tengok awak cantik, saya juga bersemangat nak jadi cantik. Semoga awak kuat! Amin!

Read More ->>

08 June 2017

Antara Minat Dan Kerjaya

Hai korang, Assalamualaikum, hari Khamis baru kita ketemuk. Dari Jumaat lepas aku cuti, Khamis lepas badan dedar-dedar, nak demam, badan rasa sejuk sangat, menyucuk-nyucuk rasa, cakap kat laki aku, nak demam lahhh. Laki aku kata, kurang air kot dalam badan, sbb aku still puasa even BF Alfi, Alfi mmg lah, menyusu tanpa rasa bersalah. HAHA. Even memula rasa lembik, tp lepas-lepas tu aku jadi ok je, bertahan je, tapi berbuka, mmg 3 gelas lah air aku minum.

Khamis tu even rasa nak demam, tapi teruskan juga puasa. Berjaya lah 1 hari tu, then laki aku kata, esoknya Jumaat cuti jelah kalau tak larat, jom balik Ipoh. So 2am kami gerak balik Ipoh, kain-kain kotor semua bawak balik basuh kt Ipoh, sbb last minute plan. Laki aku kata balik Ipoh rehat lah. Ko ghase? aku mampu ke rehat kalau balik Ipoh? HAHA.

Aku mmg balik gamble je, tapi peralatan baking semua aku bawak, lagi 1, mmg niat nak buat brownies untuk cinana, msg merayu-rayu tanya bila balik. nk oder brownies. hahaha. Jumaat pagi aku Open oder brownies, Alhamdulillah! Ipoh memang awesome! bertalu-talu order masuk, Alhamdulillah!!! Petang Jumaat tu berdesup pergi beli bahan.

TQ ashu teman ibuu pergi beli barang, dak Alfi ni kena bawak kemana saja, sbb kang xde susu, melalak lak dia. Botol dah lah tak mo! Geram je rasa. Tapi kalau naik kereta, dalam kereta, g jalan, kemahen behave. haha.

kakak? main, mainnnnnn je dari pagi, cuti sekolah kan, so kasi chance main banyak-banyak. hahaha. harisekolahpunmainjugak hadeh~ Bayangkan dia punya penat main, sampai lepas magrib, aku nampak dia main dalam almari. Tetiba senyap, aku ingat dia saja nak main nyorok-nyorok dengan aku. Aku pergi ambil wudhu nak solat. Senyap lagi, risau dah aku ni, tuptup bukak almari, DIA TIDO weiii! Ya Allah, seriau aku, ntah bape lama lah dia tidur agaknya, mcm mana lah boleh tidur. hadoi lah! Bahaya betul budak ni. ni mst kes penat sangat-sangat ni.

Sabtu, 1 hari aku membaking order cust, dari lepas subuh, sampai ke malam, Alfi? jap jap aku stop, bf dia, bagi dia tido, bangun, main kejap dengan dia, bg tengok tv, susu lagi tidur lagi, haha. Bayangkan aku baking sampai malam, sempat jugak lg buat kek coklat cheese berhantu. HAHA. dapat 9 bekas, habis juga! Alhamdulillah.

Kek coklat cheese berhantu, mmg hantu, sedap gila, kek coklat tu lembut je moist, cheese ringan, coklat plak, perghhhh! makan mmg tak pandang belakang lah. Skali hadap je. Rugi korang x cuba.

Dalam tak diam, bawa balik juga EO kesayangan aku, adoii, xleh tidur xde eo. heretlah kemana-mana, balik Ipoh laku juga 2 3 ketul eo. #syukurselalu

dik muka jangan serius sangat!
Sabtu penat baking 1 hari, Ahad adik aku cuti, mak aku pun cuti buat kuih, so jalan-jalan lah kami, mak belanja berbuka kat luar. yeayyy! hehe. penat jugak weii berjalan dr pagi. HAHA. dahaga gila kot! Pergi GM, eh angsana mall now, haha. Usha-usha baju raya, lawa-lawa gak. tp kami ni tema pun xtau kaler apa lg, haha.

Then teman bos besar ni cari gelang raya, kemahen kan dia. hehe. xpe lah, sesekali kan mak, semoga mak gembira selalu. Sayang mak.

Aku kan, kalau baking, mmg kalau 1 hari suntuk pun x rasa penat, seronok gila dapat baking. ni pun dh rindu gila kot nak buat pavlova, ntah bila lah dapat baking pavlova lagi, rindunyaaaa. Kalau lah aku dapat baking full time, kan best! g belajar buat kek mcm mcm lagi, mst best. InsyaAllah 1 hari nanti. Now tak boleh, kena kerja, baking part time. hehe.

ok lah, tu je bebel. Bye.
Read More ->>

01 June 2017

Happy 6 month old Anak Ibuu Sayang

Harini dak mok Alfi genab 6 bulan, sekejap je kan, dah 6 bulan, dah besar dah anak ibuu. Dah boleh makan, BUT! 1 benda ibuu tak prepared utk adik. huhu. Kesian adik, padahal adik dah nak makan sangat dah gayanya, skrg ni, kalau nampak orang makan, meleleh-leleh ailio dia, ternganga-nganga. Mcm kita nk suap dia, kelakar kot.

Harini aku lemau-lemau badan lagi, tak tau lah nak cakap, asyik nak demam je rasa, Alfi as usual, mmg kuat menyusu, tgk badan lah. HAHA. Alhamdulillah sampai skrg Alfi masih fully breastfeed. Alhamdulillah, aku pun mcm tak percaya aku berjaya susukan Alfi, yelah, sbb dulu masa kakak kan aku failed nak susukan kakak.

Kalau tengok keletah adik ni, mmg nak tergelak je rasa. Dia ni mengada-ngada tau. manja, semua ada. Lepas tu tak nak letak bawah, kalau duduk bawah, melalak, kalau meniarap. penat sikit, nangis. HAHA. adikkkk-adikkk. geram betul aku rasa dgn budak ni.

Semoga adik terus membesar jd anak yg bijak tau! Jangan mengada-ngada sangat! haha
Read More ->>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...