Image and video hosting by TinyPic

31 July 2017

Ticino Paris - Perfume Yang Tahan Lama dan Berkualiti Dari Paris

cipta wangian anda sendiri di Ticino Paris


Perempuan dan perfume, siapa yang berani pisahkan? cuba cakap. hihi. Berwangi-wangi juga adalah Sunnah Nabi, so marilah kita berwangi-wangi. Wangian ni ada mcm-mcm base, kalau aku, aku suka floral base, aku tak suka fruit base, geli, sbb dia bau manis. HAHA. dan lagi 1, aku suka powdery base. Ermmm tenteram kalbu ni rasanya. hehe.

Aku berpeluang untuk cuba perfume dari TICINO PARIS. Kalau korang dah bosan perfume yang ada dipasaran, apa salahnya kalau korang cuba Ticino Paris pula, sebabnya, korang boleh CIPTA Wangian korang sendiri, korang nak bau apa, boleh je mix-mix. Hebat kan!

Ini lah perfume yang special blend tu. Yang korang cipta sendiri tu.

Memula aku sampai booth Ticino Paris ni, aku mcm teruja, sebab konsep kedai ni seperti bar, bar perfume, gittuh~ hehe. Banyak gila perfume, sampai korang boleh rambang mata. Untuk lelaki ada, perempuan pun hado.

Perfume Ticino Paris ni jenis EDP okay, as we know, jenis EDP ni, perfumenya tahan selama 8 jam, dan memang aku akui, dari pagi aku sembur, sampai ke petang masih bau wangian aku tu. yang penting, teknik sembur perfume kena betul, nanti aku bagi tips memakai wangian agar tahan lama okay! hehe.

Oh lupa nak bagitahu, perfume dari Ticino Paris ni, jauh datangnya, dari Paris uols! Asli dari paris tau! tak payah dah pergi Paris, hehe.

Korang tahu tak yang setiap wangian ni unik, apa wangian yang korang suka, itu menggambar kan korang. tahu tak? Orang yang tinggi lampai, orang yang tegas, orang yang lemah lembut, semua dapat digambarkan melalui wangian yang dia guna.

Di Ticino Paris, all code ada, floral, fruity, wood, powdery, dan lain-lain lagi, aku dah bau semua, and aku sangat jatuh cinta dengan 2 wangian ni, iaitu Sunshine and Dewy Rose. Ahhhhhh, bau dia, suka gila kot!

Dan. jangan pelik bila korang rasa, bila korang pakai, bau lain, kawan korang pakai, akan bau lain, as yang semua orang tahu, perfume, bila dah sebati dengan badan kita, badan kita akan stimulate bau tu. eh, boleh ke guna ayat ni. HAHA.

unik sangat semua nama perfume. Party Queen, i loiikkeee.

Mencari perfume untuk hantaran kahwin, Ticino Paris pun apa kurangnya, ada je botol yang cantik untuk diletakkan atas dulang hantaran korang! Why not!

ini lah dua bauan yang aku pilih haritu, Dewy Rose dan Sunshine. Dewy rose ni bau dia romantik, kalau nak pakai keluar dating dengan suami sangat sesuai tu, adudududu. Jatuh cinta. Sunshine pulak bau yang melambangkan orang yang tinggi lampai, wear high heels, rambut panjang, jalan dengan penuh confident, gittuh description dia. HAHA. yelah, setiap perfume kan ada character dia sediri kan.

Dewy rose - kandungan main note of rose, violet, vanilla, woodsy and amber on base note.

Sunshine - Floral aroma, mix with honeysuckle, orange blossom, hyacinth, lilac and juicy peach for top notes. yang buat dia rasa feminine sbb ada add bau amber and musk, musk, korang pun tahu bau dia mcm mana kan. so much have this one!


Cara pakai perfume dengan betul - korang tahu tak, wangian ni, kena pakai dengan betul, bau lah bau dia tahan lama, seperti yang kita semua tahu, pakai dekat nadi, mcm belakang telinga, pegelangan tangan dan belakang lutut., tapi, bila sembur, jangan pulak di tenyeh-tenyeh, just dap dap je, tahu! hehe.

Then, cara yang betul untuk sembur perfume di baju pulak, jarakkan perfume dalam 10cm dari baju, then sembur, lepas tu gerak ke arah perfume yang korang sembur td, supaya mist perfume tu jatuh atas baju. Perasa tak, bila sembur, baju tak wangi pun, sebabnya mist atau perfume tu bukan jatuh atas baju, tapi atas carpet. HAHA.

buat yg free hair, sembur dari atas, sama macam gaya korang nak selfie tu. nanti perfume akan jatuh ke atas rambut korang, tahu tak yang rambut akan perangkap bau tu dengan lebih cepat dan tahan lama. Sebab tu kalau free hair, pegi kedai makan, azab sikit bila keluar kedai, semua rambut perangkap bau masakan tu.

Lagi 1 yang aku suka kat sini! ada jual Swarovski! HUaaaaaaaaaaaa, cantik sangat korang! harga tak lah mahal sangat! mampu milik. aku nyaris nak grab 1. haha. Jangan risau tentang keaslian, swarovski kat sini semua asli, bukan yang tipu-tipu tu ya.

Pelbagai jenis charm, rambang mata uols.

dan juga emas putih! ya ampun, serius menggoda, harga pulak murah je, mampu milik uolsss!!! serius. Nak cerita banyak, malas, korang pergi lah Setia City Mall sinun, kalau nak tahu kedai ni, betul-betul depan kedai Habib Jewel. Senang je cari, Tak silap aku dia ada 1 outlet lagi di The Mines, korang pergi lah terjah mana-mana cawangan.

Dah lah bau sedap, bungkusan pula cantik, tanjat gak aku, dia bagi beg kertas, siap ikat reben bagai, alah-alah sayanggggg, kita ompompuan ni, benda gini pun suka sangat kan! hehehe. Rasa sayang nak bukak ikatan dia, korang, kalau tak de idea nak bagi hadiah apa kat pasangan, aku rasa ini idea yang menarik untuk dihadiah kepada pasangan.

So, siapa yang kehabisan perfume tu, sila terjah, outlet TICINO PARIS, sama ada di Setia City Mall or The Mines okay!

Harga Rm129, 179, and special bottle Rm219

More info :

Facebook Ticino Paris
Instagram @ticinoparis

27 July 2017

Tips Elak Nipple Crack Semasa Mengepam Susu

Banyak dah entry tentang breasfeeding aku draft kan, tapi tak sempat nak habiskan entry tu and publish, ni aku publish dulu antara yang terpenting dalam breasfeeding. ELAKKAN NIPPLE CRACK, hoiii nipple crack adalah sangat sakit dan boleh membawak kepada demam! serius. Aku sampai nak stop BF rasanya bila nipple crack, tapi kuatkan semangat! teruskan juga.

Alfi jenis mengempeng, tapi bukan Alfi penyebab nipple crack, penyebab nipple crack ialah :

- Cara mengepam yang salah

- Pam terlalu lama, lebih 30minit sebelah

- Cara baby menyusu salah

- Position menyusu yang salah


Antara pengalaman aku, kat atas ni adalah antara PENYEBAB nipple crack, nipple crack akan menjadi lebih azab bila tetiba breast bengkak, dan korg tak tau nak buat apa, sama ada pam atau bg baby isap. Tapi kalau tanya aku, dua-dua aku dah tak sanggup bila nipple dah crack. Aku pernah haritu, nipple crack, pas tu pam lagi, memang berdarah lah wei!

Cara mengepam yang salah - aku ni yelah kan, 4 tahun kosong, masa kakak Sophea dulu, BF pun 4 bulan je, x pam sangat pun, susu aku hanya biar je mengalir begitu sahaja, iman tak kuat untuk fully breastfeeding masa tu. HAHA. teruk perangai. Ilmu pasal BF pun tak banyak, tu yang 4 bulan je tu.

Itu yang kali ni nekad, mmg nak fully BF alfi, banyak korek ilmu tentang susu ibu dan breastfeeding. ok bab pam, korang kena pastikan, CORONG PAM tu masuk betul-betul ( nipple berada di tengah-tengah corong ), memula kan, korang mmg akan rasa okay, tapi bila dah masuk berbulan cara pam salah, kawasan areola korang akan mula menipis, dan bila nipis, tiap kali suction, akan mula luka. sebab bila suction, dorg tak tarik nipple kita dengan betul ( senget sebelah ). Faham tak ni. haha. So pastikan bila pam, nipple kena betul-betul berada di tengah-tengah corong.

Kalau nak tau mcm mana nipple betul-betul berada di tengah corong, masa pam, korang takkan rasa sakit langsung. Akan rasa seperti baby sedang menyusu. Kalau sakit, means salah lah tu cara korang letak corong tu.

Jangan pam lebih dari 30minit, aku dulu naif, syiok sgt pam, sebelah sampai sejam, 2 belah 2 jam, gila kan? HAHA. tak sedar wei, masa pam main phone, tak sedar dah lama pam, memang lah masa tu, sebelah boleh dapat 10oz, tapi lama-lama, sakit, boleh rosak saraf-saraf kat nipple tu, ( eh betul ke istilah aku ni ), tapi itulah, jangan lama-lama, agak-agak breast kosong, then stop.

TAK PUN, buat mcm power pumping tu, stop kejap, then sambung balik, jangan pam non stop.

Cara baby menyusu, kalau salah pun boleh buat nipple crack, sama mcm mengepam, pastikan seluruh kawasan areola masuk dalam mulut, pastikan mulut baby nganga luas, kalau tak mmg sakit, memang akan luka.

Position menyusu dan mengepam, kalau pam atau menyusu, sila duduk tegak, kalau tak mmg akan boleh menyebabkan nipple crack juga, aku kalau menyusu, suka baring lagi, aku selesa, baby selesa, senang. Silap-silap boleh terlena skali. HAHA

Okay, tapi, walaupun kita dah jaga-jaga, tapi kadang-kadang memang akan crack juga nipple tu, bila dah crack, apa perlu buat?

apa yang aku buat bila nipple crack? TERPAKSA MARMET lah, itu je mampu, 2 kali aku demam sebab nipple crack. Nak bg Alfi isap, mmg aku tak berani, nak pam? lagi lah takut weiii, berdarah-darah, sakit dia jangan cakap lah.

So Marmet lah, mana yang tak tahu cara marmet, sila belajar, aku pun tak pandai, lenguh tangan, sakit pinggang marmet, hahaha. Tapi nak buat mcm mana, takkan nak biar bengkak. Lepas marmet, sapu lah krim, aku biasa pakai Purelan dari Medela, atau pun, sapu susu sendiri pada yang luka tu, ataupun, sapu essential oil Young Living, banyak option korang boleh pilih. ketiga-tiga ni serasi dengan aku.

Esok nya, nipple akan baik, makin pulih, dah boleh bagi baby isap, jangan start pam, lepas 2 3 hari, betul-betul nipple dah baik dari luka, baru pam, ingat! tunggu sampai betul-betul baik. Kalau tak korang memang cari nahas. Nak bagi baby isap pun, sila pastikan LEKAPAN tu betul.

Kalau korang rasa ragu-ragu dengan Purelan Medela tu, boleh guna essential oil dari Young Living, natural and safe untuk di sapu pada nipple, baby isap lepas tu pun memang takde masalah. Nipple pun cepat je baik.

Lagi satu elak nipple crack waktu mengepam, sebelum mengepam, sapu nipple cream, sebab sebelum pam, kawasan areola tu kering, bila kering, akan sakit bila tetiba kita pam sebab kulit kering tetiba meregang kena suction, takpun, kalau taknak sapu krim atau minyak, sapu sikit susu sendiri di kawasan areola dan nipple, bila dah lembab-lembab, baru start pam.

ok, aku rasa setakat ni, itu je kot tips aku, tolong lah jgn bagi nipple crack, sakit tauuuu! nanti kalau ada lagi tips, aku share, oh ya, aku pakai pam LACTE Solo, yang tu pun tak sempat review lagi, hahaha. busy! doakan aku sempat review. Bai!

Sedap ke KFC Double Down tu???

Kita ni memang lah kan, apa je benda yang keluar kat TV tu, mesti nak cuba, pengaruh iklah betul. Tapi pada hakikatnya, apa yang dalam tv tu, tak sama pun dengan apa yang kita dapat realitinya. Dah bape hari aku tengok iklah KFC Zinger Double Down tu, kemahen, just daging je, tak de rotinya. Aku walaupun gemar makan bahagian isi ayam, tapi aku lebih suka kalau beger tu ada roti, ada sayurnya. Tapi takpelah, moh kita cuba.

Korang tahu tak, aku ada sejenis kawan yang kuat menganjing, sejak aku keluar TV untuk rancangan Tumit Tinggi haritu, kemahen dorg semua panggil aku retis. HAHAHA. choii gila! tengok lah baca komen tu. Nak tergelak rasa, sempat lagi nganjing aku, nak ajak mkn KFC pun sempat nganjing. HAHAHAHA.

So tadi lunch kat KL gateway lah, skali nak bagi Diana barang Young Living dia yang aku amik semalam. skali lah dgn lunch. Aku mcm biasa, kak ain lah teman, hehe. TQ kak ain! #muahciked.

Sampai trus g KFC, lapar wei, aku oder set ni terus, rm14.90 upgrade air milo. HAHA. 1st impression, ermm okay lah, sama jugak lah mcm dalam gambar, dorg haritu viral yang daging dia masin, tapi yg aku makan ni ok pulak, tak masin pun. Biasa je.

Aku rasa yang masin tu sbb cheese yang cair tu agaknya yg buat masin, sbb cheese tu, kalau salah bancuh, mmg masin gila. Tapi yang aku dapat ni okay je. Aku siap add on nasi lg, kahkah, dasar kuat makan!

So overall okay lah, bagi siapa yang tak suka makan sayur, tak suka roti, sesuai sangat, tapi aku tak gemor kot. aku suka bila burger tu balance, ada roti, ada sayur, ecehhhh~ Yang ni bila makan, agak muak, lekat rasa cheese tu kat lidah.

BTW Alhamdulillah, kenyang. HAHA.

Ni lah peminat tegar mak, hahaha. untung korg ada kawan retis kan, maaf, kena tutup muka. sbb tak senonoh muka mak. HAHA.

Lepas tu, sempat lagi singgah kedai roti dengan kak ain, bau roti kat kedai tu memanggil-manggil. beli pulak 2 ketul roti buat minum petang. HAHAHA. ampun yaaaa. Ibuu makan banyak sbb Alfi lah ni. HAHA. Adik jugak kena.

Korang makan apa lunch tadi, hehe. Balik kang g lah cuba KFC zinger double down tu hokkkayyy, hanya untuk yang berani katanyaaa. ntah pape je. HAHA.

Kalau Dah Nama Anak Jantan, Alfi 7 Bulan

Alfi dah 7 bulan, nak masuk 8 bulan dah pun wei, lagi beberapa hari je nak masuk 8 bulan. Budak Alfi ni masih manja macam dulu, masih nak mengempeng je kerja, ibuu takde kat sebelah, dia memang ngamuk lahhhhh. Dia nak ibuu melekat je dengan dia kat sebelah. geram je kannnn!

Budak ni haritu masa cucuk 6 bulan, berat dia 7.4kg, sekarang ni aku tak tau lah berapa berat dia, sebab aku hari-hari dukung dia naik turun tangga, naik mengah, sampai je tingkat 4, aku mengah sampai rasa cramp kaki kaki ni. HAHA.

Adik skrg suka main air, kalau mandikan dia, dia acah-acah macam nak pegang air tu, alololo omei angat tuh! geram sampai rasa nak pok montot. Pastu dah pandai main cak cekur, nenek BS ajar main cak cekur, tetiba duk diam-diam, dia main tangan dia.

Pas tu menyembur kuat, Ya Allah, seronok sangat wei dia sembur ailio dia, pastu gelak. sabor jelah! Tapi bila aku marah, dia senyum, senyum tu buat aku cair. HAHA. Bayangkan, aku amik dia hari-hari, lalu kat belakang Angaksapuri ni, org lain pun lalu lalang, sibuk dia tegur orang, peramahnyaaa anak ibuu, haha. Dia senyum-senyum kat orang, so orang pon sampai berhenti geram kat dia. hahaha. adikkk adikkk~

Alfi kalau dengan kakak dia, suka sangat, kakak buat apa pun xpe, xde masalah. Kakak just melompat depan dia pun, haih, seronok, hahaha. Gelak mengekek-ngekek.

Bab makan masih fail. dengan aku dia tak nak makan, Tapi kalau rumah nenek dia, makan banyak wei, elok je makan nenek kata. Kalau dengan aku, dia ketap mulut dia kuat-kuat. so ok tak nak sudah, tak yah makan ok! haha.

Skrg ni, kegemaran dia, nak tau apa? MEMANJAT! Allah, jalan pun belum, sibuk nk memanjat! Adik skrg dah boleh duduk, duduk elok dah, dia memula merangkak, lepas tu eh eh senget je bontot tu duduk sendiri. kalau bangun tidur skrg, terus-terus duduk. HAHA. kelakar.

ko tengok tu, tuk bukti, tengok TV sambil memanjat, bukan xleh duduk, tp dia saja nak berdiri kat situ, dah berdiri, ada HATI nak berjalan meniti tepi tu, Ya Allah, pitam aku tengok. Tak jatuh xpe dik, kalau jatuh, seriauuuu ibuu. HAHA.

Tapi satu jelah nak cakap, ada anak ni memang penyeri hidup kita kan, aku ni, kat ofis, memang rindu gila kat anak-anak, ingat keletah anak-anak boleh senyum sorang-sorang, rasa mcm Alfi and kakak Sophea mmg sgt melengkapi hidup kami, Alhamdulillah.

Aku doakan, kita semua merasa nikmat ini. Jangan putus doa, terus berdoa dan berusaha ya kawan-kawan. aku selalu doakan korang. oklah, tu je nak cite, bai. LOVE. Vivy, #ehh.

24 July 2017

Misi Menghabiskan GAJI sebelum GAJI - Smiggle SALE

Esok gomen gaji, aku ingatkan harini. HAHA. Orang lain sebelum gaji, simpan duit, aku menghabiskan duit. Skali tak keluar, memang tak keluar, skali keluar, rabak, better duduk rumah kalau taknak cari nahas, hahaha.

Ni kes diana lah ni, dgn kak Yana Ujang, last week bagitahu aku, Smiggle ada sale, pencil-case Rm28 je, kalau tak Rm70, mak dah lama usha dari jauh, nak beli kat kakak Sophea. Tapi mengenangkan rm70, mak duduk jauh-jauh sikit. HAHA. ni dah offer, makan meh lah kita beli.

Skali skala, aku pun tak manjakan Princess dengan barang mahal-mahal, tapi kalau aku rasa aku ada rezeki lebih, nak hadiahkan kat anak, aku belilah. huhu. Tak salah kan, jangan risau, kita yang didik anak kita. Barang-barang smiggle ni mmg mahal, tak dinafikan, tp kalau skali-skala beli as a reward untuk anak, apa salahnya. hehe.

Cantik beg ni, tapi tengok harga, telan ailio, beg ni takde sale ye. HAHA.

Then sementara tunggu diana, singgah MPH, aku seram sebenarnya nak masuk MPH, tapi, singgah jugak sbb nak cari novel. HAHA. skali tengok ada book fair pulopppp. adudududud. ok lah usha-usha, mcm nak usha je, tapi TERbeli jugerrrr. HAHAHA. nasib sale.

beli mendalah ni untuk kakak, nak bagi dia rasa seronok untuk belajar, main sambil belajar kekdahnyaaa. hahaha. sale tadi, jadi rm30 lebih je, murah kan! Then beli buku untuk adik juga, senang! nanti ajar kakak, takde lah adik kacau. adik baca buku adik okays!

Yeay! NOVEL yg dicari, aku mmg dari dulu ikut novel dari Siti Rosmizah ni, ehhhh skali ada keluar plak Andai Itu Takdirnya 2, adududuududud. lemahhh! novel yg sebelah tu, beli pun tak habis lg baca hoi! ni dh beli yang baru, bila nak baca ni, sayangggg jom lepak tepi pantaiii, acah-acah duk tepi pantai baca novel. #berangan. Novel dapat less tadi, rm32 jeee. Korang cepat pergi beli. #teamSitiRosmizah

See, dalam pada nak jimat-jimat, penuh tangan, hahaha. nasib semua sale. kofkofkof. TQ kak ain sebab temankan hamba. Nanti kak ain beli tau buku omputih tu. kihkih. 

1 landyard untuk ibuu, satu pencil case untuk kakak, mesti kakak suka, nanti kakak belajar pandai-pandai lagi, ibuu beli hadiah lain pulak untuk kakak. Aku suka bila kakak ada achieve apa-apa, aku akan hadiahkan sesuatu untuk dia, untuk naikkan semangat dia, tu cara aku, jangan kecam pulak. Mungkin cara kira berbeza, mom knows best kan. ok BAI!

Report Card Day Sekolah Kakak Sophea

Hai! Assalam, sihat ke semua? Monday blues ke? nammo lah monday-monday blues, tak helokkkk, aku harini tak monday blues punnnn, sebabnyaaa, harini kesiangan, hahaha. Tu yang jadi kelam kabut, laju-laju bangun, solat, gosok baju, siapkan kakak, zasss pergi kerja, luls. Tak sempat nak bernafas, mengah! HAHA.

Nak cerita pasal report card day kakak hari Sabtu haritu, orang lain sibuk beraya sana sini, kami amik report card, then mereput kat rumah, HAHA. Papa busy work sana sini. Takpe lah, papa cari duit sikit.Kakak je beraya sakan ikut nenek sabtu tu. Ibuu dengan adik duduk rumah. Budak manja tu suka sangat lah ibuu duduk menempek je dengan dia kannn!

Besar dah kakak, nampak anak dara sangat! Budak manja. Tapi sejak ada adik, dah tak boleh manja sangat, bermanja dengan nenek jelah, adik conquer ibuu sepenuhnyaaa. Kesian kakak. Hari Sabtu tu dia excited nak pergi school, sebab semua orang pergi school bawa parents, dia siap cakap, ibuu, kakak tak payah pakai tudung ke? haha, tak payah lah kakak, kejap je. HAHA. adesss.

Kami sampai school kul 10am, dah ramai dah orang, tapi tunggu sekejap je, sempat jugak kakak bedal nasi lemak, padahal dah makan nasi goreng nenek masak kat rumah. Dasar kuat makan. Tapi kurus. hahaha. takpelah kurusss, kata model. hihi.
Then lepas habis makan, teacher panggil, Teacher Nadzrah, untuk kelas 5y, masuk-masuk je, teacher tunjuk result, aku sebenarnya debor tau, sebab kakak mmg kurang belajar kat rumah, belajar sekejap-sekejap je, mcm aku cakap tadi, adik mmg menguasai ibuu sepenuhnya. Sampai tak sempat ibuu nak ajar kakak sangat. So aku tak letak expectation yang tinggi untuk result kakak.

Tapi bila tengok result kakak, aku bangga juga, dengan hanya belajar di sekolah, then just belajar sikit-sikit je kat rumah, kakak boleh juga score, Alhamdullillah, tidak lah teruk sangat result kakak, boleh improve lagi.

Aku tengok kertas periksa dia, boleh tahan juga, sebab kakak mengadu masa exam haritu, " kakak tak boleh buat exam, susah, teacher tak nak tolong kakak " hahaha. Alololo kesian kakak. aku pun tanya teacher, ni semua buat sendiri ke? teacher kata " aah, sebab nak tengok budak tu di tahap mana ". betuk jugak, kalau teacher ajar, baik tak payah exam.

Tapi ashu cik marah, kenapa semua reading B, hahaha. mcm ibuu cakap lah, ibuu kurang masa untuk kakak. Takpe, lepas ni, ibuu akan cari masa, lebih tumpukan perhatian kat kakak. ibuu mintak maaf kakak. Lepas ni kakak ada bilik study sendiri, mesti lagi best kan. Kita cuba baiki result ni okay! Ibuu tau, kakak budak pandai.

Tengok lah si adik tu, yo yo ooo je, macam dia pun nak amik result jugak, rasa nak pok je montot. haha. Adik dah nak masuk 8 bulan, dah besar sikit. dah boleh kot ibuu bagi semula sikit masa tu kat kakak ye dik. Jangan mengada sangat, amboiii iyer tu.

Sains mmg drop habis, haha. teacher kata semua murid drop, kenapa eh? korang suh budak buat experiment eh? hahaha. Reading semua B, so lepas ni kena improve sikit reading skills ya kakak. Alhamdulillah Bahasa Arab and jawi boleh score, good job kakak! nanti ibuu bagi hadiah okay!

tu je nak cerita, oh nak bagitahu, roti ni TAK SEDAP! hahaha. RM1.30, tak yah lah beli, HAHAHA. ok bai!

21 July 2017

Rasa Macam Nak Update Blog

HAHAHAHA tajuk apekah ittew, holloh holloh busynya i issss, mcm-mcm hal, isnin sampai rabu haritu i Kursus, HD File-base Workflow, kemahen, kami kena cukupkan kursus 7 hari setahun, aku baru ada 4 hari, haha. Dalam masa kursus pun sempat lari-lari jap pergi HQ Young Living amik minyak, then lari-lari pergi jamuan raya. memang penat lah berlari-lari sana sini. Untung Muhammad Fadhlan dapat bini cam ni, berdikari. HAHA. #ehh

Macam-macam cerita kat FB, dalam banyak-banyak cerita, aku paling terkesan dengan kes budak TERTELAN cincin tu, aku pun akui, dulu masa aku ada Princess, mmg excited, bagi pakai cincin segala, ingat lagi, masa tu raya, aku pakaikan cincin tu, last-last masa adik ipar aku pergi cuci tangan dia kat singki, cincin dah takde, huaaaa nanges! sebab cincin tu agak tebal, aku syak cincin tu masuk dalam lubang singki. Lepas tu aku terus tak bagi dia pakai dah cincin. simpan!

Dan aku bersyukur gak, tidak pulak masuk mulut, kalau masuk mulut, mau aku fobia. Bayangkan anak tertelan cincin, ngeri weiii! Terbaru, tertelan brooch plak, Ya Allah, itu lagi ngeri, ada jarum, haih, tak boleh hadam weiii. ngeri. Aku sejak ada Alfi, memang aku tak pakai pin kiri kanan bahu, sebab mmg takut, 1- sebab aku dukung alfi, risau terkena muka dia, 2- sebab tu lah, risau tertelah ke apa, mintak simpang lah. Takutnyaaaa. Biar lah orang kata aku ustazah ke apa, janji aku avoid benda-benda yang " mungkin " berlaku.

Korang dengar tak Sepahtu Sinar tiap pagi, aku dengar tiap pagi, Jerat sepahtu dah sampai 10k weii, sampai harini takde pemenang, aku likeee errr, kalau aku menang kan best! hahaha. Tapi aku ni tak boleh, jenis nervous sgt, belum pape kang aku dah jawap TAK, haha. Syarat dia, tak boleh sebut " YA, Tak Ermm, Ahhh " masa dorang tanya soalan. nampak sangat perkataan tu kita dah immune kan, hari-hari guna perkataan tu, tu yang sampai terkumpul 10K takde sape menang tu.

Alfi selsema, dah 2 hari, semalam batuk. 2 benda tu aku paling tak suka, sbb Alfi kalau batuk, mmg teruk, hurmmm. Tapi selsema dah kurang lepas sapu RC dari Young Living, tinggal batuk je, malam tadi sapu jugak vick kat dada dia, pagi tadi sedut hingus, nampak dah hijau, tapi berkurang, tak pe, esok cuti, ibuu process hidung awak tu, tunggguuuu! hahaha.

Esok nak pergi ambil report card kakak. Nervous lagi, hahaha. semua pun nak nervous, kahkah. Ntah num berapalah kakak dapat nanti, takpelah, percubaan, aku tak salahkan kakak, sbb dia study dalam keadaan tak sempurna, aku sibuk BF adik, asal dia nak belajar, mesti adik kacau, tarik rambut, tarik buku, kesian kakak. insyaAllah nanti kakak akan dapat tempat study yang lebih sempurna. Kakak suka belajar, tapi tu lah, ibuu sibuk dengan adik, papa kerja, tapi now adik mcm dah boleh main sendiri, dah boleh tumpu kat kakak pulak.

Adik nampak mcm dah nak tumbuh gigi, dah merangkak, tapi yg laju nya ke belakang, kedepan masih terhangguk-hangguk lagi, 2 3 langkah ke depan, then tersembam, hahaha. Alfi? manja yang hamat wei, tak mcm kakak dulu. kakak sado! adik manja.

Aku masih lagi belum start baking, ntah bila nak mula, rindu sangat nak bake Pavlova, Pavlova Laici kan tengah trending skrg, adudududu, tp tak dapat nak buat, Alfi merap sangat. Ramai PM, Wasap nak order brownies and pavlova, tapi x mampu nak menunaikan hajat mereka. sobs. InsyaAllah, tunggu alfi besar sikit.

Aku aktif jual Young Living, sebab mmg dapat sambutan, Tak sangka EO ni sangat bagus, serius korang, kalau tak percaya boleh cuba, kalau tak, takkan aku boleh bertahan, dah masuk bulan ke empat, semalam dapat EO orange for free sbb masih bertahan sampai bulan ke empat, anak-anak aku pun dah makin ramai, happy pulak rasa. aku pernah rasa nak give up. tapi skali cust datang, jadi semangat balik.

Ok lah, banyak dah bebel, nanti borak lagi. BAI!

LOVE, vivy #ehhh. RARA. HAHA.

13 July 2017

Jadi Jemputan Dalam Rancangan Tumit Tinggi TV1 Segmen Blogger

Retis Wannabe


Ya Allah, benda ni memang aku rasa mcm mimpi, datang satu whatsapp, " dijemput menjadi jemputan di slot bersama blogger, rancangan Tumit Tinggi Tv1 ". Asalnya aku menolak. Gila ko, aku nak masuk TV, nak cakap depan camera, memang TAK lah! malu, lama aku fikir, aku biarkan mesej tu berlalu pergi, then offer datang lagi, kalau aku tolak, sampai bila. Why not accept je, salah satu pengalaman hidup kot.

Dah deal semua, topik aku minggu itu adalah FOOD REVIEW, mmg lah kerjaan aku food review ni, biasa sangat dah buat food review. HAHA. Then last minute, aku ada audit pula, alamak, mcm mana ni, sempat ke tak ni nak shoot, nak buat kerja lagi. Aku cakap, aku nak cancel shooting, HAHA. Gila, bercelaru kepala otak, macam-macam perasaan ada wei, takut, malu, segan, semua hado.

Last-last dapat 1 whatsapp lagi, audit di tunda ke tarikh lain. Allah. okay, accept shooting. Tak sempat nak beli kasut baru, baju baru, semua tak sempat, pakai je apa yang ada, penerbit kata " pakai baju cantik ", dan aku, cantik tak kisah, aku nak baju yang nampak aku kurus, HAHA. So aku pakai baju hitam, kebaya, gittuh, ko mampu shooting food review pakai kebaya. HAHAHAHA. Curlasss.

Pagi tu breakfast siap-siap. mak kena makan dulu, kang lapor, xleh kerja, kahkah. Then siap-siap dulu pam susu. Then terus pergi ke bilik makeup. Siap di makeup kan you allssss. hehe. Kak mimi makeupkan kita, happening, kak mimi kaki lawak. Walaupun tak pernah kenal, bila borak mcm kenal lama pulak rasa.

Naik van dengan team produksi ke Restoran yang nak di review tu. Masa ni dah mula berdebar, Ya Allah, berdebar, serius, menulis blog dengan bercakap depan-depan camera, mmg sangat berbeza perasaan tu. Maybe jugak sbb first time kan. Tak biasa. Tulis blog kalau salah cakap boleh taip. Depan camera kalau salah cakap " Cut "!!! hahaha. buat lagi skali.

Tapi yang best nya, producer sangat sporting, walaupun salah cakap, cut! buat lagi skali, tak marah pun, happening je! aku pun tak banyak cut sangat, ada juga yang skali shoot dah settle. dah 2 3 jam depan camera, dah ' panas ', then okay je. HAHA.

Ni antara menu yang aku review di Restoran Maidah Cuisine ni, ada banyak lagi menu yang aku review, stay tune okayyy!

Gittuh gaya food review, sampai menjilat jari. HAHAHA. malu wei! serius kenyang, kenyang gelak, kenyang makan. HAHA. Thank buat crew yang sudi tunjuk ajar aku. korang! jangan lupa tengok slot aku nanti, ampun lah kalau aku cakap tu merepek-repek, dan kalau mata aku kecik macam nak tidur tu maafkan lah eh. HAHAHA. adoiii malunyaaaaaaaaaaaaaa. HAHA. tengok tau tau!

Tumit Tinggi TV1

Ahad 16 Julai 2017

12.05 tengahari

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com