Image and video hosting by TinyPic

30 November 2017

Alfi dah nak SETAHUN? Kenapa Nampak Macam Baby Lagi ni?

Alfi Imann Idraqi Bin Muhammad Fadhlan

Sempena hari kelahiran adik esok, marilah kita buat sedikit cerita throwback. hihi. Kehadiran Alfi sebenarnya sangat mengejutkan kami, aku dah lama hint hint kat Suami, mcm nak baby lagi, sebab kakak dah besar. Tapi dalam masa yang sama, rasa mcm dah selesa dgn kakak je, sbb kakak dah besar, senang dah nak bawa ke mana-mana.

Tapi kdg-kdg rasa membuak-buak nak baby tu datang. Sakit czer bersalinkan kakak pun dah hilang, makanya mak berani untuk mengandung lagi. hihi. Aku pulak acah-acah berani nak bersalin normal kali ni, dan teringin sangat nak bersalin normal.

Dalam pada kata ye nak baby tu, tapi kami suami isteri masih play safe, HAHA. Rasa nak, rasa tak nak, Tapi yelah, KUN FAYAKUN, kalau Allah kata jadi, makan jadilah dia. Masa tu aku ingat lagi, aku sibuk berdiet, tapi berat tak turun turun, skipping 200x tiap hari, lepas tu aku demam, 2 kali aku demam. Lembik, aku ingat just biasa-biasa je.

Period lambat dari biasa, aku jenis yang period memang datang tepat pada masa, so bila tetiba dah masuk 3minggu x datang, gila kau x cuak. Hati membuak2 nak pergi buat test, suami aku mcm biasa, nanti nanti, hari Jumaat, aku ingat lagi, tak boleh jadi, aku pergi juga beli upt, dalam toilet office juga aku test.

Laju je naik 2 line, terang benderang. Allahu, aku nangis sekuat hati, dalam pada nak diet, skipping, dia tetap kuat dalam rahim aku, Allahu. Aku gembira. Gembira sangat. Laki aku pun tetiba excited. HAHA, padahal aku masa tu takut gila nak bgtau dia, ntah hape hape, takut kenapa ntah.

Hari-hari aku berdoa, aku nak baby boy, dorang kata, nak anak apa rasa? of course boy, aku ingat lagi ciknaa nasihat aku, nak baby apa, minta je kat Allah ra, doa hari2, bernazar sikit. So aku berdoa, bernazar, Dan lepas scan, doc kata insyaAllah boy. Allahu, sedih lagi. Allah makbulkan doa aku, Terima Kasih Allah!

Adik lahir 37w, ntah kenapa awal, aku pun tak faham. haha, dan xde rezeki aku nak bersalin normal, korang baca lah kronologi aku berankkan Alfi kt entry lepas, aku dah tulis hihi. Aku redha even kena czer, mungkin ini yang terbaik.

Alfi lahir :
1hb Disember 2016
7.20am
3.2kg

Keluarlah seorang lagi anak ibuu dan papa, sempurna sifat, comel, putih, rambut lebat. * sebak *. Tak sangka adik secomel ini. Kakak pun asek cakap, kakak sayang adik sebab adik comel. hahaha. kalau tak comel x sayang ke kakak? hihi.

dan muka adik, samaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dengan kakak masa baby, dan that means, dorg dua beradik ikut muka apak dorg lah. HAHA. laki aku ckp, xpe, boleh try lagi HAHA. ngek!

ni pic baru lahir, fresh from oven.

Masa ni aku pregnant, melompat sana sini. main slide jatuh terhentak. Allahu. sabar jelah kau safura. HAHAHA.

Masa aku mengandungkan adik, serius cakap, muka aku berseri seri, glowing tak tentu hala, tak macam kakak, masa pregnantkan kakak, selebet gila kot. HAHA. Then aku sangat cergas masa pregnantkan adik, baking, ke sana sini, g event, siap g kelas makeup even boyot. HAHA.

Aku takde mengidam teruk, cuma mengidam nak cincin biru, luls. Cincin permata biru, nak sangat! serius, tak tahu lah jenis terliur mcm mana ni, last last dapat wei, memang ini lah yang aku cari, suami aku hadiah kan, TQ sayang.
Ni masa 36w, g kenduri, memang nak makan nasi kenduri sangat, dapat, terus beranak. HAHA.

Kakak sangat sayangkan adik, haha. sayang gila kot. adik xleh di marah, xleh usik, tp dalam pada sayangkan adik, dia tanya lagi " ibuu bila nak bagi kakak adik girl ", hahaha. Siap cakap " kakak memang sayang adik Alfi, tp kakak nak adik girl pulak ". Kakak! sabar ye kakak. hahaha. ibuu rasa oksigen pun tak cukup ni. HAHA.

Korang nak tahu tak, masa mengandungkan alfi aku kena Kayap, huhu, benda yang sangat ngeri yang terjadi pada aku, aku tak cerita kat sapa-sapa pun, sebab sakit kayap masih terasa. Nanti lah aku cerita bila dah bersedia, aku anggap, ini lah bahagian aku, Allah uji, nak anak lelaki kan, so Allah uji sikit. hehe. 3 minggu juga aku senyap kan diri. merawat kayap, 1 je aku ckp, kayap sangat sakit! mcm nak mati.

Adik membesar dengan jayanya, Alhamdulillah xde masalah, cuma bulan lepas, teruk dia batuk selsema, maybe sebab cuaca dan dikelilingi oleh budak-budak yang tak sihat, but now, adik dah sihat sepenuhnya.

Adik is mat Senyum, suka senyum dengan sapa sapa pun, friendly, dan senyuman dia, akan buat korang melt, serius ahhh, memang cair tengok dia senyum, HAHA. Adik dulu lahir putih, pastu hitam, now baru cerah balik. kenapa dik? HAHAHA.

Adik masih lagi menyusu badan sampai ke saat ni, Alhamdulillah, ada rezeki adik, aku niat nak susukan dia sampai 2tahun, pernah aku nak give up masa nipple luka teruk, tapi aku kuatkan hati.

Adik sangat manja, dulu kami ingat kakak tu dah habis manja, rupanya adik lagi manja, nak nak pulak dia BF, lagi lah manja, now adik ada 5 batang gigi, OTW lagi 2 batang. HAHA. Kuat mengigit. Suka masukkan benda dalam mulut, dan kuat makan! HAHA. 

Ada orang cakap, adik mcm baby baby lagi, tak macam nak setahun, eh memang lah, aku punrasa, kakak dulu nampak cepat tau matured, adik ni nak dekat setahun pun mcm baby lagi. HAHA. lelaki mmg lambat matang kot kan. HAHA.

Takde apa yang ibuu harapakan dik, doa ibuu semoga adik jadi anak yang soleh, adik sihat selalu. semua orang sayang adik, kehadiran adik sungguh menambah seri keluarga kita, cukup lah kakak dan adik, tapi kakak dok mintak adik girl pulak, so mcm mana dik? suruh kakak tunggu dulu lah kan. hehehe.

InsyaAllah Sabtu ni ada birthday party adik, nanti aku update lagi. hehe. ok bai ♥

29 November 2017

Wordless Wednesday : Tempat Luahkan Perasaan


I ♥ U mak.



28 November 2017

Pernikahan Fazura Dan Fattah Amin, Video Neelofa Kecewa

Wake up this morning, and i saw this picture. Semalam memang tgk dorg kecoh kecoh pasal Fazura dan Fattah dah nikah. Tapi sebab xde pengesahan, mak just boolayan, malas amik port, biasa lah reporter kan. Then pagi ni group gossip Meons keluar pic ni, Allahu, aku tak tahu kenapa aku rasa tersentuh sangat tengok picture ni. Ntah lah, aku tak tahu korang rasa macam mana, tapi rasa sebak. huhu.

Aku memang fans Fazura, bukan lah die hard fan, tapi aku suka lah dia, dr zaman zaman Gol and Gincu lagi, sampai kan kalau korang nak tahu, nama PUTERI kakak Sophea tu kan, aku buh sebab ambil nama Fazura dalam cerita Gol and Gincu lah, HAHA, nampak tak minat dia macam mana, luls.

Walaupun ramai kutuk Fazura suara tak sedap lah apa, tapi aku tetap je layan lagu Fazura kat You Tube, korang tak suka, korang punya pasal ( haters gonna hate ). And walaupun kdg-kdg Fazura memang ada lalukan benda yang mcm nampak " bodoh " untuk dia contoh kes Kim K dulu tu, but, whos care, lantak lah, tetap suka juga. Manusia mana yang tak buat silap ye dok.

Dulu kecoh Fazura dengan TMJ, bagus pun tak jadi, sebab yelah, aku rasa Fazura tak sesuai dengan TMJ, nak kata Fazura sesuai dengan Fattah tu tak lah jugak, but, sokkay lah. HAHA.

As we know, Fattah dgn Neelofa dulu kan, but cinta terhalang, maybe sebab kes " Antara Dua Darjat " kot. dan aku rasa bagus pun bukan Fattah dengan Neelofa, sebab aku risau Fattah ni kena buli je dengan family Neelofa tu, LULS, nak nak ada biras yang " taiko " mcm Sharnaz kan, hahahahah. So Fattah maybe bukan untuk Neelofa.

Dan tetiba, Fazura dan Fattah umum pertunangan dorang, im a super duper happy, sebab aku rasa dorg " cocok " berdua, serius tau, dua dua nampak berseri seri masa buat press conference lepas balik Umrah haritu.

Fazura ni, tak makeup pun muka suci, nampak muka dia bersih, air muka dia, aku suka, Fattah pun sama, even kadang-kadang nampak mcm poyo, but, nampak air muka dia, muka orang baik-baik. " hopefully ", and semalam, dorang bernikah, betul lah, betul lah berita viral semalam tu, Alhamdulillah!!!

And till now, aku rasa terharu, masih rasa sebak bila tengok pic dorg berdua. Serius ahhh, cantik sangat, dan sangat padan.

♥ my wish is ♥
Semoga Allah memberkati pasangan ni, semoga Fazura dan Fattah kekal hingga ke Jannah, dan mendapat anak-anak yang cantik dan comel. Semoga dorg sweet sweet saja. Allahu, happy sangat lah aku rasa. Gila tak happy! HAHA.
#Fattzura haters, syuhhh, tepi sikit. HAHA.
And korang kena tengok video ni, pandai betul lah korang edit, SALUTE! hahahaha



24 November 2017

Cantiknyaaaaa Template Baru Safura Online Diary

Sejak dari tahun 2008 aku ada blog, aku memang suka tukar template blog aku, aku jenis cepat bosan. HAHA. Tapi sejak blog dh susah nak handle, aku dah malas nak design sendiri, aku upah je designer blog. Mudah, tak payah nak pening pening fikir pasal coding. Serius korang, if korang tukar template, or design sendiri, coding tu mmg boleh buat nangis wo. Nak nak kalau internet pulak slow. Mampus nangis depan pc. haha. So that y aku tempah je, hahaha.

Masuk template yang ni, dah 3 kali kot aku tukar dan tempah dengan orang. HAHA. kan aku ckp aku cepat jemu. Dulu mula-mula aku tukar, template pink, ada gambar kakak Princess masa baby kat tengah, siapa pengikut tegar aku mesti ingat. Lepas tu tukar lagi template yang ada pic aku dengan kakak Princess kat tepi Kanan blog, 2 tahun lepas rasanya, then kali ni, tukar lagi! HAHAHA. Gila betul!

Sebab apa aku tukar, yelah, 1st sebab bosan, kedua sbb template tu ada pic kakak, now aku dh ada kakak dan Alfi, mcm tak adil lak rasa ada pic kakak je kan, cehhhh, alasan sangat. HAHA. SO now aku dah tak buh pic sendiri di template, just kosong je, if nak letak nanti pun aku akan letak kat "About Me" je.

Kali ni aku tempah dengan Mai, Maisara Sidi. Ni pun sbb kak Su yang suggest, TQ kak su, tak menyesal tempah dengan Mai, serius ahhh! Mai design ni, aku tak mintak mai ubah apa apa pun, aku terus proceed, sbb mmg kena dengan taste aku.

Korang pun tahu kan aku jenis mcm mana, jenis minah bunga, minah jiwang, hati tisu, so gini lah template yang aku suka, aku suka kaler dia sbb pastel dan nampak FRESH.

Kalau korang tempah dengan Mai, ada banyak tau package, aku amik package 3 :

Pakej 3: RM70

--> basic + SEO friendly + daftar akaun Google Analytics + submit sitemap ke Google Webmaster Tools + header + body + footer + banner + kotak komen boleh reply + post blockquote + menubar biasa (Untuk responsive drop down tambah RM5) + PERCUMA watermark

Bagi aku harga Mai mmg sangat terbaik dan murah. Reasonable. Korang kalau nak tempah, boleh pergi kat Mai, tapi dia ramai orang tempah, kena sabar lah, aku sbb tak rush, tetiba dah siap mai kata, x sampai seminggu pun.

Kenapa aku suka keluar modal untuk cantikkan blog? ntah lah, untuk kepuasan aku, korang pun tahu kan, aku sayang sangat blog ni, lama aku hidup dengan blog ni, dan mcm mcm aku luahkan kat sini, and now, blog ni jadi salah satu sumber pendapatan aku juga, so aku rasa tak salah untuk aku melabur untuk blog ni.

Bukan saja aku masuk pun seronok, orang yang datang baca blog ni pun mesti seronok sebab cantik. hehe. Client pun mesti suka, if tgk iklan dia di blog yang cantik. hihi. Aku melabur untuk domain, dan juga tukar template. So far tak pernah lagi aku rugi, untung berlipat ganda lagi aku dapat, Alhamdulillah.

1 part lagi aku suka kat template kali ni, sebab ada " thank You " di hujung blog ni. alahai~ suka lahhh! color, fon, bunga, suka sangat! TQ mai!!!! Akak suka dan sangat berpuas hati!

Korang kalau nak tempah kat Mai, boleh Cari mai di FB, wasap or email dia, hi hujung blog aku ada nama MaisaraSidi, klik je kat situ.

Haih, semoga blog ni terus memberi rezeki pada aku, semoga blog ni bermanfaat juga untuk korang semua. Aku pun dah jarang update, mana ntah pergi mood, bila dtg mood sangat lah membuak buak, bila xde mood, bersawang lah. huhu.

Lepas ni kena kekalkan momentum, 1 hari 1 entry. kihkih.

oklah bai LOVE Rara ♥

23 November 2017

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing dan Kiddy Kit Edu Play Bantu Anak Bersedia Untuk Ke Alam Persekolahan

Anak-anak kalau kata nak kesekolah, mesti mereka jadi tak sabar kan, nak nak kalau ada abang dan kakak yang sudah ke sekolah, mereka pun tak kurang excited nak ke sekolah. Seronok tengok situasi macam ni, bina semangat mereka untuk belajar, jadi pandai, jadi orang berjaya kelak. Macam kakak Sophea, aku suka belikan buku, pensil warna or apa saja barang yang boleh buat dia rajin nak belajar, dia sendiri memang suka belajar, itu yang kalau keluar makan ke, berjalan ke, mesti kena standby buku dan pensil, sebab dia mesti nak menulis. If not, kertas order dengan pensil kat restaurant lah jadi mangsa. haha.

Oh ya, lagi satu, tips untuk anak diam di kedai makan, begitu lah, anak-anak ni kadang-kadang depan orang lah dia nak buat perangai kan, nak tunjuk perangai ' elok ' dia tu, hehe. Geram je rasa kan. Anak-anak ni bukan apa, mereka pun tahu bosan, dan mana lah nak reti duk diam kan, so itu lah penyelesaiannya, bawak pen kertas siap-siap dari rumah, bagi mereka buat aktiviti di meja makan tu, lantak lah orang nak cakap apa, janji anak diam. hehe. #nogadget

Kalau korang malas nak bawak kertas, aku nak suggest korang bawak Kiddy Edu Play ni, pada aku, memang sesuai sangat tau nak bawa ke mana-mana, anak-anak pun mesti suka sbb warna kiddy set ni sangat lah menarik! Aku pun teruja tau! TAPI cop! tu nanti lah aku cerita, nak cerita pasal suppliment susu kambing ni dulu.

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing


Sebelum beli Kiddy Edu Play untuk anak-anak, marilah kita kuatkan otak dan minda anak-anak dahulu supaya lebih cergas dan cerdas. Bila cergas, cerdas, baru lah buat apa pun dia fokus dan cepat belajar, betul tak?

Arayyan Kids ini adalah direka khas untuk lebih fokus kepada perkembangan minda kanak-kanak dan diformulasikan daripada buah-buahan asli terpilih, Arayyan Kids Dengan Susu Kambing mengandungi Buah Delima, Susu Kambing, Kurma, Kismis, Berries, Apricot, Gingko Biloba, DHA, Pennywort, Zaitun yang sesuai bagi perkembangan minda kanak-kanak selain sebagai imun tubuh badan kanak-kanak tehadap penyakit.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Arayyan Kids Global Holdings Sdn Bhd, Abdul Ahmadil Razman, Arayyan Kids Dengan Susu Kambing bukan sahaja menguatkan otak kanak-kanak, malah dengan kandungan campuran mineral, anti oksida, vitamin dan esktrak herba menjadikan membantu menguatkan gigi dan tulang serta sistem saraf.

Dengan perisa 100% buah delima (pomegranate) dan adunan susu kambing supplement ni rasa sangat sedap berlemak susu serta berkhasiat untuk tubuh badan kanak-kanak. Si kakak Sophea, skali makan 3 biji, geram betul aku, dia kata sedap ibuu sedappp! memang lah sedap kakak oi, hahaha. Ibu pun duk sibuk skali telan supplement ni, semoga minda ibu pun cergas dan cerdas, hihi.

Serius korang, memang sedap sangat Arayyan Kids with goat milk ni, tablet pula warna pink, lagi lah anak-anak suka, teruja nak makan, rasa pula sedap. Mana tak sedap, tengok lah bahan yang digunakan, memang semuanya ada khasiat tersendiri.

Semoga, dengan izin-Nya, anak-anak lebih fokus terhadap pelajaran, mudah menghafal sekaligus menyegarkan tubuh badan.

Untuk anak anak, cara makan senang je, 1 - 2 tablet sehari, pagi dan malam, boleh isap atau terus kunyah. nyum nyum.
budak ni makan 2 biji skali gus, sedap katanya, geram aku. haha
Okay, dah cerita tentang supplement otak dan minda, baru boleh cerita tentang Kiddy Edu Play ni, aku excited sangat dengan Edu Play ni weh, sebab dia datang dalam1 kotak, yang dalam dia ada semua! Nak bawa ke mana-mana pun mudah, anak-anak boleh buat aktivi di mana-mana saja.

Cara jauhkan gadget daripada anak-anak.


Anak-anak selalu minta gadget kenapa? sebab mereka rasa gadjet, you tube tu lebih menghiburkan, betul tak? now kita kena ubah semua tu, jangan beri anak rasa yang gadget lagi best, biar dia main, biar dia guna otak dia, biar dia berfikir itu lagi baik sebenarnya.

Aku as a mom memang akui, anak nangis, hulur je phone, mudah! diam terus, tapi lama kelamaan, korang tengok lah effect dia. Sebab tu lah aku now memang dah tak charge tab Sophea. Aku biar xde battery, weekend baru aku charge utk dia tengok sekali skala. waktu lain, main lah dengan mainan masak-masak, slime, and all the books.

Aku ada buat video masa kakak unbox kiddy edu play ni sebenarnya haritu, ada di Instastories, nanti aku upload di IG dan FB okay, kalau tengok keterujaan dia, mmg over, hihi. Dia mmg suka benda-benda gini, nak nak bila tengok ada set pensil, color, puzzle. mmg dia suka.

See, dalam 1 korang ada semua ni, mcm mcm benda ni, mana lah budak tu tak happy, aku dapat rasakan, if korang belikan kat anak korang, mesti dorg happy juga. Eh, boleh dijadikan hadiah birthday juga tau, why not.

“Set ini merangkumi aktiviti-aktiviti yang menggunakan konsep 3M iaitu Membaca, Menulis dan Mewarna. Ia dilengkapi 16 item termasuk buku, cakera padat (CD), alatulis, krayon, pensel warna, set mini puzzle dan macam-macam lagi.

“Pastinya, ia memudahkan kanak-kanak memahami huruf dan nombor dalam bilingual dalam aktiviti-aktiviti menarik yang disediakan dalam set pembelajaran ini. Kami bersungguh-sungguh dalam usaha membantu mempercepatkan penguasaan asas pendidikan kanak-kanak "

Dengan memberi buku, kita tidaklah boleh terus expect yang anak akan terus pandai, kita kena ajar 1 1, mungkin dia akan mewarna, conteng, or lihat dahulu, tak apa, its takes time, bagi dorg belajar, tapi macam kakak Sophea, maybe sebab dia dah sekolah, dah pandai buat semua latihan, pandai susun puzzle semua. so okay lah kan, sekurang-kurangnya dia ada aktiviti baru.

Lagi 1 yang best tentang Kiddy Edu Play ni, ada juga terselit CD, CD music video dan CD video kartun, ni bukan melalaikan, tapi salah satu aktiviti best yang kita boleh lakukan dengan anak-anak, idok lah mereka main sorang sorang kan. Kita boleh join bernyanyi dengan mereka.

Korang malu ke nyanyi dengan anak? aku tak malu pun, kdg kdg join kakak nyanyi sama-sama dan layan kartun sama-sama, sampai lah aku dah boleh hafal dialog kartun tu. luls.
ini budak balik school terus cr set buku arayyan kids dia. 

sedikit sejarah tentang Arayyan Kids ni :


Arayyan Kids Global Holdings Sdn Bhd diasaskan oleh pasangan suami isteri Abdul Ahmadil Razman dan Surita Abdullah pada tahun 2010 lagi. Abdul Ahmadil selaku CEO manakala Surita sebagai Pengarah Urusan syarikat.
Dijalankan secara total menerusi atas talian (online), perjalanan syarikat ini tercetus selepas pasangan ini melihat perkembangan minda anak-anak sendiri selepas diberi pendedahan kepada pelbagai set pembelajaran.



Namun, walaupun diberi latihan menggunakan set pembelajaran yang mahal, anak-anak terpaksa kembali kepada asas (back to basic) apabila melangkah kaki ke alam persekolahan yang mana mereka terpaksa menggunakan pensel, pensel warna, krayon dan sebagainya.

Jadi dari situ tercetusnya idea untuk menghasilkan set pembelajaran sendiri. Bermula dengan rekaan buku-buku ilmiah khas untuk kanak-kanak yang baru hendak bermula mengenal huruf dan nombor.

Mengambil masa selama 3 tahun setengah sehinggalah pada pertengahan tahun 2013, 25 buah buku asas siap sepenuhnya khusus untuk kanak-kanak bermula daripada usia dua tahun. Pada pertengahan tahun 2015 pula, kami mendapat idea untuk mengabungkan supplement minda di dalam pakej pembelajaran awal, maka kajian dibuat di makmal menggunakan ekstrak buah-buahan.

Bagus kan idea mereka suami isteri ni, aku suka lah, sebab dapat kembangkan minda anak-anak dan juga mengelakkan anak-anak menjadi addicted dengan gadjet.

OK, asyik bercerita je, berapa harga semua ni?

Arayyan Kids Dengan Susu Kambing didatangkan dengan 30 biji tablet 1200mg setiap satu menjadikan Arayyan Kids Dengan Susu Kambing makanan yang lengkap untuk kanak-kanak dan boleh didapati dengan harga

RM 79.90 untuk Semenanjung Malaysia dan RM89.90 bagi Sabah dan Sarawak.

Manakala Kiddy Kit Edu Play Set pula boleh didapati dengan harga RM169.90, jauh lebih murah daripada produk dalam segmen sama di pasaran.

Kalau nak tahu tentang promosi atau feedback customers, boleh follow

Website: www.arayyankids.biz
Facebook : @KidsArayyan
Instagram : @ArayyanKids


TQ for reading!

sebelum tu cop! jom enjoy video kakak unboxing Kiddy Edu Play ni, buka separuh jalan, dah x sabar nak main puzzle. HAHA.

08 November 2017

Jangan lupa checkout Traveloka Make 11.11 Fly

Bulan November dah menjelma, bila dah nak dekat hujung-hujung tahun ni, korang selalu fikir tentang apa? mesti cuti sekolah kan, cuti sekolah selalunya of course kita akan rancang satu percutian untuk anak anak kita kan. Tak kira lah jauh atau dekat, kita mesti nak bawa juga anak anak kita bercuti. Macam suami aku, dia suka juga bawa kami pergi bercuti, tapi tahun ni satu percutian pun kami tak rancang lagi, hehe, sebabnya mcm mcm perkara berlaku, and then kami pula baru berpindah rumah, duit keluar macam air, tak sempat nak fikir tentang percutian lagi. BUT! hujung tahun ni, nak juga pergi bercuti, tak kira! hahaha. Kepala dah benak dah ni, asyik kerja je.

Suami aku ada juga cakap nak ajak pergi Krabi, aku suka Krabi, kakak Sophea pun suka Krabi, kakak kata Krabi best, yelah, mana tak best, dia dapat mandi laut puas puas, walaupun penat island hoping, tapi memang puas hati sangat! dapat tengok laut yang cantik cantik, air jernih, Subhanallah, indah sangat ciptaan Allah.

Kalau tak dapat pergi Krabi pun, pergi Langkawi lagi skali pun okay, Langkawi pun best, haritu kami tak puas betul pergi jalan-jalan Langkawi, nak bergambar kat dataran helang pun tak sempat sebab last day tu kami cirit birit, lepas tu hujan, memang wrong timing lah kami pergi time tu, but still fun. Laki aku ada cakap, nak pergi lagi skali nak bawa Alfi pula. Mesti best kalau bawa Alfi. Budak tu tak pernah lagi pergi bercuti. Dulu masa kakak Sophea, 5 bulan dah berjalan sakan.

Kalau korang nak berjalan, korang selalu prefer naik kereta atau flight? macam aku, tengok keadaan dan tempat, kalau jauh, of course lah kena naik flight kan, kalau dekat dekat, naik kereta pun senang juga. TAPI skrg, dengan harga petrol yang makin meningkat, takde beza pun kalau naik kereta atau flight. dan kadang-kadang, naik flight lagi jimat tau korang! plus boleh rehat, tak perlu penat penat nak drive, nak bergilir-gilir drive kalau mengantuk. Naik flight cepat sampai, selamat, mudah.

Setengah orang kata, " ala, aku tak reti lah nak beli tiket flight. macam mana nak dapat tiket murah, macam mana nak tahu harga tiket flight, macam mana nak tahu syarikat mana yang menawarkan harga yang murah? " alahai, apa susah korang, skarang ni nak beli tiket flight dah senang dah, tak macam dulu. Kalau aku, aku bukak je Traveloka, senang, kat sana, korang taip je nak pergi mana, bila, berapa orang, terus keluar senarai penerbangan yang paling murah, waktu semua boleh pilih. MUDAH SANGAT!

Dengan Traveloka, bukan saja boleh bandingkan harga hotel, book hotel, flight pun boleh uols! mudah sangat, tak perlu nak buka asing asing website untuk bandingkan harga, ni, satu website, boleh terus skaligus bandingkan harga.

Pada korang yang tak tahu, meh nak bagitahu, 11.11 ni Traveloka tak ketinggalan weh untuk buat sale, semua website buat SALE yang gila gila 11.11 ni kan, traveloka pun buat jugaaaaa!!! Make 11.11 Fly!!! wooohooooo. So korang standby lah dari 10, 11 dan 12 November 2017 ni okay, untuk rebut promosi yang Traveloka buat. Masa ni lah nak cari tiket murah untuk percutian korang. Bukan senang nak dapat ni!

Kemana je korang boleh pergi? merata wei! dalam negara? luar negara, semua boleh, kalau korang buka website Traveloka, mereka dah siap senaraikan " popular destination " untuk korang tau. Contohnya, dalam negara sendiri, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Kuching, Miri dan Penang. Kalau luar negara, Traveloka senaraikan Singapore, Thailand, Indonesia, Hong kong, Macau, Brunei dan Vietnam adalah antara senarai negara yang popular untuk pergi bercuti.

Korang nak tahu tips percutian tak? tips paling senang, korang beli je tiket time SALE tu, grab saja! lepas tu barulah korang google tempat tempat menarik, tak perlu risau, sekarang semua dihujung jari uols, esok nak pergi, harini baru google pun boleh, hihi.

Apa yang Traveloka tawarkan untuk 11.11 promotion ni? SOMETHING ARE BETTER TOGETHER! Traveloka tawarkan up to 20% off flight bila korang book flight untuk dua orang atau lebih. Macam aku, helok sangat lah kan, kami suami isteri, kakak sophea dan adik Alfi, kami 4 beranak, mesti dapat offer lagi best ni dari Traveloka. TAK SABARNYAAA!!! 10hb ni aku melekat jelah depan PC. hehe.

Deals ni dorang tawarkan sampai 12 November 2017, so 3 hari lah, aku cadangkan, for now korang fikir dulu nak pergi mana, nanti senang, bila dah buat list kemana nak pergi, 10hb nanti boleh terus key in je data, then terus cari harga yang paling murah. Bukan saja tiket flight, hotel pun boleh terus book from Traveloka. MUDAH wei, semua di hujung jari je.

Aku dah usha usha harga untuk ke Krabi atau ke Langkawi ni, untuk kami 4 beranak, ok lah, not bad korang, baru rm300++, aku tengok tiket ke Langkawi pun 300++ juga untuk kami 4 beranak. Dulu kami pergi, tiker 400++ kot, nanti kalau SALE 11.11 mesti dapat lagi murah ni, adudududud. kena cek simpanan dalam akaun ni, cukup tak tak. HAHA.

Lepas dah masukkan details, lebih kurang macam ni lah mereka bandingkan harga, so korang boleh pilih nak yang mana, penerbangan mana, alaaaa of course lah korang nak yang paling murah kan. hehe. sama mcm aku.

So, cepat pergi bicang dengan suami ke isteri ke, then kalau nak ajak ahli jemaah keluarga skali, lagi bagus, boleh book flight ramai-ramai dah dapat harga lagi murah! weehooo. best kan! boleh buat family day terus dalam flight. hehehe. Ok, itu jelah info nak bgtahu kat korang, aku pun menanti 11.11 ni, tak sabarnyaaaaa. HAHA.

Kalau korang nak buat family day pun okay tau! aku ada banyak idea untuk buat games masa family day, semua yang fun. HAHA. sejak sejak jadi AJK games je tiap kali family day ni, banyak idea best best, antara games yang best aku suka, kotak beracun, kotak beracun tu best tau, semua nervous nak jawap soalan dalam kotak beracun. Tapi nak hadiah, tapi nak jawap soalan takut sebab soalan dia sangatttt beracun. HAHA.

Untuk bapak bapak dan anak anak pun ada games yang best best, salah satu games bapak, pijak pelon yang di ikat pada kaki kawan, hoiii, memang berdekah-dekah gelak kalau buat games tu tau, serius tak tipu, dorang kata perasaan main games sangat menakutkan, yelah, semua nak protect belon di kaki sendiri,sambil tu nak pijak belon orang lain, silap haribulan belon korang dah kena pijak, kesiannnn. HAHA.

Sesiapa yang rasa agak-agak dah lama tak beramah mesra dengan famili, jom lah plan untuk buat family day, book lah flight ke mana-mana, tak perlu penat-penat nak drive, flight time time sale ni, murah weyhhhh!!!

So, apa lagi, ingat, save the date sama sama dengan aku tau! 10hb sampai 12hb November 2017, sama sama lah kita terpacak depan laptop. Tak tahu nak klik link mana, ni aku sertakan kat bawah. cepat check it out! okbai! HAHA. Jangan lupa standby duit dalam akaun. kihkih.

03 November 2017

Alfi 11 Bulan Tak Main Ah Makan Puree Nak Main Dengan Orang Besar

Alfi dah masuk 11bulan, eh 11 bulan? biar betul, ke salah kira ni? HAHAHA. Kenapa mcm rasa baru semalam je perut kena belah ni? Kenapa rasa mcm baru je lepas cium bau syurga ni, aduhhhhh cepatnya masa berlalu. Cepatnya anak nak besar. Ya Allah Ya Allah!

1hb Nov haritu Alfi dah 11 bulan, nampaknya mcm nak berjalan dah, berdiri lama, dia cuba angkat kaki, pastu jatuh, hehe. tapi jenis tak serik, cuba lagi, semalam nampak dia meniti niti kat dinding, memanjat sana sini, panjat tangga, kalau di biar, mau sampai atas.

Peel dia, kalau dia tahu dia buat salah, dia akan tengok kita, senyum senyum, means dia tahu dia buat salah. Pastu kepak kepak kan tangan laju laju bila kita marah dia. HAHA lawak! anak ni memang penghibur kan, hehe.

Dia baru je sihat ni, sebelum ni tak sihat, sejak dr seminggu sebelum pindah rumah, maybe badan dia penat, ibuu bawak kesana sini beli brg, pastu rumah pulak berhabuk teruk, tu yang selsema batuk tu. Now much better, batuk ada, tapi jarang sangat dengar dah. TQ tu my essential oil juga.

Semalam Khai datang rumah hantar brownies. Rupanya adik Alfi suka lah orang datang rumah, di punya lah excited tengok ada orang datang, sibuk menyembang dengan uncle Jebat and Aunty Khai, apa sembang tak tahu. Pastu excited tengok abang abang.

Oh suka berkawan rupanya anak ibuu ni.
Abang abang datang, maian dapur kakak, eh dia pun sibuk, ni bukti. hahaha. Pinjam pic khai, biar lah pendek pun, janji dapat join abang abang main. Lepas tu abang and kakak lari sana sini, dia pun ikut, merangkak lah ikut abg dgn kakak berlari sana sini, alahaiii, Try Hard sangat awak dik, ibuu suka semangat ittew! hahahaha.

Tak pe dik, sikit lagi dah nak dapat kaki, nanti boleh berlari dah ye. hehe.

Muka tengok abang dgn kakak main, hehe. Iyan adik.

Alfi dah tak makan puree, eh memang dari dulu tak makan puree, sbb dia tak suka, aku bagi dia bubur nasi terus, blend siap. Now dh 11 bulan, aku buat sup sayur dgn bubur nasi je untuk dia. Sejak beli Pressure cooker haritu, aku memasak bubur dengan sangat mudah sekali uols! 10minit bubur siap! kalau tak, masak bubur berejam kot!

Nanti aku tunjuk mcm mana nak masak bubur guna PC tau! doakan aku rajin. HAHA. lepas ni dah setahun, adik dh boleh makan mcm mcm benda lain pulak, yeay! senang ibuu leh masak skali je dengan makanan kakak. luls.

OK iklan sat, BTW aku ada jual blend essential oil okays! nak tackle apa apa masalah, just wasap! Jangan lupa follow more info pasal EO kat IG aku, @safurara. okbai! muahciked!

01 November 2017

6th Anniversary Yang Indah Susah Senang Bangkit Bersama

Aku cuba search keyword " anniversary " kat blog aku ni, rupanya tiap tahun juga aku update pasal anniversary kami, cuma tahun lepas, tahun ke 5 aku tak tahu kami sambut kata mana, lupo dah. HAHA. Jap lagi nak try cari gambar, ada tak, semua tu kena simpan tu, kenangan. hohoho.

*pause*

aku dah cari dah dalam album, memang takde lah wei pic anniversary kami yg ke 5, memang tak sambut ke macam mana ni? hahaha, aku pun lupa. sebab apa yang aku perasan, dalam album, 28/10 aku pergi class makeup elyn. HAHA. choii lah.

OK xpelah, dah lepas tu xpelah, harini kita cerita yang tahun ni je. boleh kannn. HAHA. 6 tahun, 6 tahun bukan lah tempoh yang sekejap, agak lama, tapi kami menempuhi 6 tahun yang indah, indahhhh. Dikurniakan 2 ketul anak yang bijak dan comel. Alhamdulillah.

6 kuntum bunga rose simbolik 6 tahun mengikat cinta, * katanyaaaa * haha

2 tahun pertama berkahwin, kami PJJ, suami aku masih kerja di Manjung Perak, then pindah ke Pulau Pinang pulak, tapi di Penang tak lama, beberapa bulan je, then di berhenti kerja, pindah duk KL dengan kami. Dengan ekonomi yang tak baik masa tu, suami aku gigih buat freelance sana sini. Rezeki masih memihak kepada kami, masih cukup makan dan pakai.

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com