Image and video hosting by TinyPic

30 August 2018

Punca Jeragat Di Umur 30an

Cara Merawat Jeragat


Tahu tak jeragat tu mcm mana? alaaaa yang bintik bintik coklat kehitam-hitaman kat pipi tu, tepi tepi hidung tu, itulah jeragat, apa punca JERAGAT?
Punca jeragat ni, BILA KO MALAS PAKAI SUNBLOCK! muka terdedah pada sinar UVA dan UVB. Dari mana sinar sinar ni? dari matahari direct, dari cahaya komputer, malah cahaya smart phone korang, bayangkan berapa lama muka terdedah pada cahaya-cahaya ni?

THAT WHY! duduk rumah pun WAJIB pakai sunblock tau! jangan cakap kat rumah, duduk rumah tak perlu pakai apa-apa pelindung sebab tak kena cahaya mahatari.

SILA UBAH!

Aku pun dulu sama macam korang, kalau yang malas-malas pakai sunblock tu, sbb rasa mcm, elehhhhh tak payah pakai lah, tak kena matahari pun, TAPI salah yer, sebab tu dah masuk 30an ni, mula lah nampak jeragat naik. aku lucky sikit sbb kulit gelap, so jeragat tak banyak sangat, kalau korang kulit cerah, lagi lah risiko tinggi untuk jeragat.
BILA DAH ADA JERAGAT, nak buat apa??? Jangan pulak nangis meraung-raung, sebab tak guna dah, moh cari jalan untuk hilangkan atau pudarkan Jeragat ni.

banyak je product di pasaran, tapi kena tengok ingredients, bahaya tak untuk skin, dia pakai bahan apa. Kena tengok semua tu, ada kelulusan KKM tak. Bahaya skrg ni, product timbang kilo banyak!

Buat masa ni, aku just pakai FACIAL VALET.

Apa tu FACIAL VALET? Facial valet adalah product yang KHAS untuk masalah JERAGAT. Tak payah pakai banyak, just ROLL-ON je di tempat atau kawasan yang ada jeragat. Masa pakai, jangan plak nak feefeeling bau wangi, TAK YE, bau dia agak busuk sikit. Yelah, nak merawat kan, xde nk wangi-wangi. hehe.

Jeragat mempunyai 3 jenis :

- Jeragat bertompok

- Jeragat berbintik

- Jeragat hyperpigmentation

Punca jeragat

- Sinar matahari

- Ubat-ubatan

- Hormon

- Keturunan

- Guna produk yg ada bahan terlarang

OK, selain dari sinar UV, ada juga sebab sebab lain yang menyebabkan jeragat ni, cek balik punca jeragat kat atas ni. Beza kita, sama-ada teruk atau tidak je jeragat ni. Aku sejak umur 25 aku perasan dah ada jeragat, sebab memang AKU MALAS pakai sun block! huhu.


Apa Kandungan Facial Valet ni?

✔ Extract Hibiscus (bunga raya)

✔ Aha advanced

memang bila pakai, bau dia mcm bunga raya kena lenyek tu, mmg busuk sikit. hahaha. Apa tu AHA advance? AHA tu ialah natural acid, natural asid ni natural yang korang boleh dapat dari buah buahan citrus seperti lemon. AHA advance ni boleh mencerahkan kulit tau. Tapi Facial Valet ni khas utk jeragat je, jangan pulak pakai satu muka tau.

Lagi 1 yang aku suka tentang Facial Valet ni, dia datang dalam bentuk roller, so senang tau, roll je kat tempat yang affected.


Cara pakai Facial Valet Dark Spot Roller Serum


Pakai 3 kali seminggu, berselang-selang. CONTOH : isnin - rabu - jumaat. Sebab ni untuk rawatan tau, jangan pakai hari-hari.

Pakai pada WAKTU MALAM SAHAJA! ingat!

Roll saja di tempat yang ingin di rawat, settle!

Dia jenis cecair mcm ni je, bila pakai, terus meresap di wajah, tak melekit ke apa, jangan risau.

KELEBIHAN FACIAL VALET ROLL-ON


: Mudah di bawa kemana sahaja sebab kecil dan jenis roll.

: Hanya pakai 3 kali seminggu

: Pakai pada waktu malam sahaja

: Hanya perlu Roll-on sahaja pada permukaan jeragat

: Menggunakan bahan semulajadi

: Kesan seawal 14 hari ( dengan penggunaan yg konsisten )

: Molukel bersaiz nano membantu penyerapan hingga ke lapisan kulit-3

: Testur serum yg sgt ringan & mudah menyerap

Testimoni lain

Korang try lah cuba tau! Aku pun baru je pakai ni, sbb ada jeragat kat muka ni, tak de lah banyak, tapi tak sedap mata memandang. Baca review pun, ramai kata jeragat makin pudar, best best! hehe.

more info, boleh baca di website, IG dan FB Facial Valet tau!

FACEBOOK : FACIAL VALET 


WEBSITE : FACIALVALET.COM

20 August 2018

HALALKAH Supplement Anda?

Di Malaysia, bab Halal dan Haram sangat sensitive, if kita makan sayur saja pun orang akan tanya, halal tak? Haha. Actually bagus lah bila kita alert bab halal dan haram. Takkan nak main hentam saja apa benda yang kita makan, betul tak? Kena always check, mana yang halal mana yang tidak, bila rasa was was, terus tinggalkan.

Sejak tahun 2009, rakyat sekarang makin demand, tak kira muslim or non-muslim, semua nak yang terbaik dalam supplement dan mahukan yang high-quality.

Berbalik kepada cerita supplement, aku adalah manusia yang kena makan supplement, sebabnya korang pun tahu kan, selain kerja hakiki, aku dengan part time blogger, bakers, dan jual juga banyak item lain. So kalau aku tak ambil supplement, memang aku akan lemau, cepat penat.

Ada juga yang kata, kenapa nak makan supplement? Tak cukup ke makan makanan biasa je. Bukan tak cukup, tapi periksa balik, apa yang kita makan tu, berkhasiat tak? Cukup tak semua nutrient? Hahhhh, so kalau rasa-rasa tak complete nutrient tu, kita ambil lah apa-apa supplement yang perlu untuk badan.

Ni stok untuk bulan ni, aku tidak lah stick pada 1 product, aku ikut suka je nak beli yang mana, kalau pergi farmasi, mesti lama aku belek belek product supplement. Haha.

Macam mana nak tahu supplement Halal atau Tak Halal?

Sejak bila timbul isu halal haram ni? Isu halal haram timbul sejak kes gelatin yang digunakan untuk soft gel capsule ( ada yg guna gelatin tak halal, takyah sebut lah kan, korang mesti tahu ). Sebab tu utk soft gel capsule, korang kena cari yang vegetable, ataupun dari ikan/ayam/lembu. Kena check betul-betul. Aku selalu kalau beli, mst cari yang vege caps. Paling selamat.

Lagi 1 tips penting untuk pilih supplement, pilihlah yang dah ada nama, maksud yang ada nama tu yang TRUSTED BRAND. Selalunya trusted brand ni dia dah kaji dah semua benda, contoh mcm supplement aku beli ni, CCM Duopharma. CCM adalah antara partner of halal pharma products globally.

Contoh supplement CCM mcm yang aku beli ni lah.

Multivitamin untuk aku dan suami, yang ni breasfeed mom boleh makan juga.

Vitamin C, mcm biasa untuk anak-anak, CHAMPS siapa tak kenal, memang popular dah kan. Hehe


Uphamol untuk masa-masa emergency, kita standby je. 


Dan eye glo utk kalau tetiba mata sakit. Aku suka pakai ni!


Sedikit Info Tentang CCM Duopharma

Actually, In CCM Duopharma, halal pharmaceutical products are achieved through a high standard cleanliness, safe and goes through a stringent halal processes and certifications that are compliant with Ministry of Health, and Malaysian Halal Certification JAKIM.

Being a regionally recognized organization, CCM Duopharma ensures that its products carries health benefits and, are made of natural, pure and safe for consumption.

Halal certified products benefits both Muslims and non-Muslims alike!


So bila dah tahu Halal dan haramnya, baru lah selesa dan boleh makan tanpa was-was, betul tak?

Aku suka kalau satu benda tu, kita confirm kan betul-betul, then tak perlu nak fikir boleh makan ke tak, sebab supplement ni bukan lah murah juga harganya.

CCM Duopharma ni pada aku, dia antara brands yang bagus sebab dia sendiri create awareness pasal Halal Product ni, dia sendiri mahukan setiap product dia ada HALAL cert dan mahukan cetiap consumers dapat quality life gituuuu.

Korang boleh tengok website dia di

www.myh4p.com


Vit C dan Multivitamin antara yang perlu ambil hari-hari.

Macam aku, selepas breakfast, dah boleh dah makan supplement. Kalau tak makan, mau lemah-lemah badan. Hehe.

So untuk korang consume atau tidak sesuatu suppliment tu terpulanglah kan, aku Cuma nak sampai kan info pasal Halal Supplement ni, hehe. Selamat membuat pilihan yer kawan-kawan. Apa-apa pun, jangan berlebihan tau, biar berpada-pada.

Ok bai!

10 August 2018

WUJUD lagi ke blog safurara.com tu?

Assalamualaikum, Allahuakbar, lama sangat aku meninggalkan blog, bukan meninggalkan, ada je menaip, tapi semua sekerat jalan. HAHAHA. taip taip taip, tinggal. Banyak idea, banyak yang aku nak SHARE dengan korang, tapi entah kenapa, sibuk lah hai dengan benda lain, nak menaip tu, rasa macam tak sempat-sempat masa ni, nasib lah stat masih ok, ada jugak org masuk blog ni cari info. kalau tak, memang kelaut lah blog aku, bayar saja buta buta domain rm45 setahun. haha.

Ini buktinya, saya ada tau nak post sesuatu, tapi semuanya sekerat jalan. hahahaha. grrrrrrrrrrrrrr. Sabar jelah. padahal ramai yang kenal aku dengan blog kot.

Ok lah ok lah, harini kita menaip lah sikit. tapi nak cerita apa eh? hahahaha. OK cerita pasal life aku lah. ok x?

Life aku seperti biasa, aku masih seorang SAFURA yang korang kenal dulu, tak kenal mcm sombong, dah kenal terlebih ramah, BUT now aku lebih berhati-hati dalam berkawan, sbbnya, yelah kan, tak semestinya org yang kenal kita dah lama, akan baik dengan kita selamanya, ada yang slow slow menjauhkan diri dari kita, i dont know why, but dari kecewa, baik kita baik biasa-biasa je.

jangan membawang banyak sangat pasal orang, banyak membawang TENTANG DIRI sendiri. Cermin diri, baiki diri sendiri. lihat kehidupan orang lain, amik yang baik baik untuk di jadikan contoh.

Life aku dari sehari ke sehari bertambah baik, nak nak dikelilingi orang yang positif, walaupun dugaan datang bersilih ganti, hanya aku dan suami aku jer yang tahu. Kami jer yang selalu bersama berdua. Dia ada untuk aku, aku ada untuk dia. walaupun kdg-kdg bercakaran, tapi aku tak sanggup hilang suami nan satu itu. hehe.

Anak-anak makin membesar, kakak dah nak masuk darjah 1 tahun depan. Alfi nak masuk 2 tahun, cepat sangat anak membesar, tiap malam aku akan cium dorang, aku doa supaya aku dapat beri yang terbaik buat anak-anak dan suami. Aku kdg-kdg tak sanggup nak tengok anak yang membesar cepat sangat, tapi nak buat macam mana, this is life, nak tak nak, kami kena besarkan mereka dengan baik dan BERKUALITI.

buat masa ni kalau org tanya pasal anak, aku akan cakap, cukup lah 2 orang ( sepasang ni ). cukuplah kami besarkan mereka dengan kehidupan yang berkualiti. Susah senang kami bersama.

cerita tentang kerja, aku masih berkerja, dan masih jadi baker, dan kini aku banyak jual essential oil, dah jadi lifestyle aku dah pun. Blogging, review, masih juga aku ambil, tapi tak aktif sangat mcm dulu, mana yang berbaloi, aku ambil. mana yang tak, ermm x pelah. bukan berlagak, tapi aku tak cukup masa, kahkah.

baking is my passion. my hobby, kalau baking, aku tak penat, aku suka, hilang penat tengok kek cantik cantik, serius! sebab tu korang kena ada minat. Dulu aku cuba untuk jual makeup, laki aku suruh aku jadi MUA, tapi benda yang melibatkan manusia ni, aku takut. hahaha. kalau jual kek senang, ko nak kek apa, NAHHHH ambik! hahahaha settle.

Young Living juga dunia aku, banyak mengubah hidup aku, YL banyak mengajar aku tentang ILMU, tentang gali ilmu, aku jadi rajin membaca, tambah ilmu sebab nak guna untuk diri sendiri dan share dgn kawan-kawan. Seronok dengan YL sbb yer lah, dia bagi aku semangat, aku suka benda yang wangi wangi. So YL juga now is sebahagian dari hidup aku

Apa yang aku fokus skrg dalam hidup is.
Family
baking
Young Living
Dunia dan Akhirat
Dunia sementara je, aku selalu ingat tu, apa yang nak dikejarkan sangat di dunia ni, kalau bukan sama-sama cari bekalan untuk ke " sana " kelak.

Semoga kehidupan kita sama-sama diberkati Allah. Amin.

nanti kita sambung borak lagi ok. bye

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com