Image and video hosting by TinyPic

20 August 2018

HALALKAH Supplement Anda?

Di Malaysia, bab Halal dan Haram sangat sensitive, if kita makan sayur saja pun orang akan tanya, halal tak? Haha. Actually bagus lah bila kita alert bab halal dan haram. Takkan nak main hentam saja apa benda yang kita makan, betul tak? Kena always check, mana yang halal mana yang tidak, bila rasa was was, terus tinggalkan.

Sejak tahun 2009, rakyat sekarang makin demand, tak kira muslim or non-muslim, semua nak yang terbaik dalam supplement dan mahukan yang high-quality.

Berbalik kepada cerita supplement, aku adalah manusia yang kena makan supplement, sebabnya korang pun tahu kan, selain kerja hakiki, aku dengan part time blogger, bakers, dan jual juga banyak item lain. So kalau aku tak ambil supplement, memang aku akan lemau, cepat penat.

Ada juga yang kata, kenapa nak makan supplement? Tak cukup ke makan makanan biasa je. Bukan tak cukup, tapi periksa balik, apa yang kita makan tu, berkhasiat tak? Cukup tak semua nutrient? Hahhhh, so kalau rasa-rasa tak complete nutrient tu, kita ambil lah apa-apa supplement yang perlu untuk badan.

Ni stok untuk bulan ni, aku tidak lah stick pada 1 product, aku ikut suka je nak beli yang mana, kalau pergi farmasi, mesti lama aku belek belek product supplement. Haha.

Macam mana nak tahu supplement Halal atau Tak Halal?

Sejak bila timbul isu halal haram ni? Isu halal haram timbul sejak kes gelatin yang digunakan untuk soft gel capsule ( ada yg guna gelatin tak halal, takyah sebut lah kan, korang mesti tahu ). Sebab tu utk soft gel capsule, korang kena cari yang vegetable, ataupun dari ikan/ayam/lembu. Kena check betul-betul. Aku selalu kalau beli, mst cari yang vege caps. Paling selamat.

Lagi 1 tips penting untuk pilih supplement, pilihlah yang dah ada nama, maksud yang ada nama tu yang TRUSTED BRAND. Selalunya trusted brand ni dia dah kaji dah semua benda, contoh mcm supplement aku beli ni, CCM Duopharma. CCM adalah antara partner of halal pharma products globally.

Contoh supplement CCM mcm yang aku beli ni lah.

Multivitamin untuk aku dan suami, yang ni breasfeed mom boleh makan juga.

Vitamin C, mcm biasa untuk anak-anak, CHAMPS siapa tak kenal, memang popular dah kan. Hehe


Uphamol untuk masa-masa emergency, kita standby je. 


Dan eye glo utk kalau tetiba mata sakit. Aku suka pakai ni!


Sedikit Info Tentang CCM Duopharma

Actually, In CCM Duopharma, halal pharmaceutical products are achieved through a high standard cleanliness, safe and goes through a stringent halal processes and certifications that are compliant with Ministry of Health, and Malaysian Halal Certification JAKIM.

Being a regionally recognized organization, CCM Duopharma ensures that its products carries health benefits and, are made of natural, pure and safe for consumption.

Halal certified products benefits both Muslims and non-Muslims alike!


So bila dah tahu Halal dan haramnya, baru lah selesa dan boleh makan tanpa was-was, betul tak?

Aku suka kalau satu benda tu, kita confirm kan betul-betul, then tak perlu nak fikir boleh makan ke tak, sebab supplement ni bukan lah murah juga harganya.

CCM Duopharma ni pada aku, dia antara brands yang bagus sebab dia sendiri create awareness pasal Halal Product ni, dia sendiri mahukan setiap product dia ada HALAL cert dan mahukan cetiap consumers dapat quality life gituuuu.

Korang boleh tengok website dia di

www.myh4p.com


Vit C dan Multivitamin antara yang perlu ambil hari-hari.

Macam aku, selepas breakfast, dah boleh dah makan supplement. Kalau tak makan, mau lemah-lemah badan. Hehe.

So untuk korang consume atau tidak sesuatu suppliment tu terpulanglah kan, aku Cuma nak sampai kan info pasal Halal Supplement ni, hehe. Selamat membuat pilihan yer kawan-kawan. Apa-apa pun, jangan berlebihan tau, biar berpada-pada.

Ok bai!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 comments:

  1. Betul tu. Terbaik ambil vitamin yg halal & diyakini selamat utk jangka masa panjang.

    Saya pun pilih untuk telan vitamin yg disahkan HALAL.

    Jemput singgah sini

    ReplyDelete
  2. bw here sambil follow blog hehe

    https://messarah.blogspot.com/2018/08/movie-review-game-night-uninvited-crush.html

    ReplyDelete
  3. Bagus juga entry ni... Sbb sy skrg confius nk try multivitamin... Nnt nak beli juga la..

    ReplyDelete
  4. Baguskan ada info mcm ni. kita boleh tau suplemen kita makan tu halal or x. so dh tau cm ni better kita kene alert. nak2 vit utk anak2.

    ReplyDelete

sayang anak ditangan-tangankan,sayang rara,di komen-komenkan.heee~ thanks sbb singgah and baca entry and komen skali,i appreciate it. =.='

Busuk!

safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com