Image and video hosting by TinyPic

29 April 2019

Santai di KL Sentral

Tips Bercuti Dalam KL


Sesiapa kat Malaysia ni especially yang duduk kat area Klang Valley ni mesti kenal KL Sentral kan. Tempat berkumpulnya segala orang yang naik LRT. Kira centre gak la dengan adanya LRT, Komuter dan juga KLIA Transit. Senang citer ramai yang akan ke sini dulu kalau diorang nak tukar-tukar tren atau ramai juga yang bekerja kat sekitar KL sentral ni sebab ada banyak office yang ada. Tempat yang pack macam ni kalau kita yang jauh-jauh ni ada urusan mesti malas nak mengadap naik tren yang sibuk tu kan. Jangan risau aku ada solution, korang cari jer hotel murah-murah yang korang boleh stay kat area berdekatan dengan google cheap Hotels in KL Sentral untuk memudahkan kerja korang.

Salah satu tempat yang korang boleh stay dengan bajet yang rendah tapi selesa ialah My Hotel KL Sentral. As a hotel bajet, My Hotel ternyata offer sesuatu yang di luar expetation. Kemudahan-kemudahan yang disediakan agak lengkap dan berlokasi strategik lagi. Kedai-kedai makan terdapat agak banyak di sekitar hotel. Setiap bilik di hotel ini berlantaikan parket dan lengkap dengan aircond untuk korang tidur mati tak kisah cuaca kat luar. Bilik-bilik juga ada TV satelit sebagai hiburan sewaktu korang berehat-rehat di dalam bilik. Di samping itu, kemudahan untuk membuat air turut tersedia. Bukan itu sahaja, perkhidmatan penukaran matawang, khidmat shuttle ke lapangan terbang dan khidmat penyimpanan bagasi turut ditawarkan oleh hotel yang kecil ini.

Tempat Menarik Sekitar KL Sentral


Antara tempat-tempat penting yang dekat dengan sini ialah Tun Sambathan Monorail Station, KL Sentral dan jugak Royal Museum. Kalau korang nak cari barang untuk shopping Nu Sentral dekat je dalam jarak jalan kaki. So takyah bazir-bazir minyak nak ke mana-mana sebab korang kat center pengangkutan awam dan banyak facilities yang ada. Dekat hotel ni korang kena check in dalam pukul 2. Kalau korang sampai awal boleh jalan-jalan dulu sekitar tu sebab ada shopping complex dan ada banyak tempat makan yang korang boleh try.


Apa yang korang boleh buat kat area sini ialah korang boleh try jalan-jala kat Little India Brickfields tempat umpama korang ada kat dunia lain kat Bangsar. Area Brickfields ni actually tempat rasmi Little India, Malaysia dan ialah tempat neighbourhood yang biasa kat luar KL tetapi baru-baru ini ditukar kepada kawasan yang ada jalan raya besar and ada banyak restoran yang di manage by masyarakat India Malaysia. Kedai-kedai kat sini menjual segala-galanya dari barang-barang tradisional India macam sari, kalung bunga, rempah dan jugak muzik Bollywood, untuk local food macam vadai, thosai (pancake India yang diperbuat dari tepung beras yang ditapai) dan banyak lagi. Sejak transformasi Little India Brickfields telah berubah menjadi salah satu hotspot location untuk tourist bukan sahaja sebab barang-barang yang boleh dapat kat sini tetapi berdekatan dengan stesen KL Sentral.


Tugu Negara, yang terletak kat Lake Gardens, merupakan arca peringatan yang berdiri di atas base marmar yang dikelilingi oleh kolam air dan mata air yang kalau korang tengok dah macam cermin dah. Arca gangsa ni menggambarkan sekumpulan tujuh askar dalam pelbagai pose, masing-masing menandakan satu daripada tujuh sifat: keberanian, kepimpinan, pengorbanan, kekuatan, penderitaan, perpaduan dan kewaspadaan. Selain tu kat sini ada Muzium Negara Malaysia yang terletak berhampiran dengan hujung selatan Taman Tasik, melepasi Galeri Seni Negara, yang ada banyak knowledge tentang sejarah, ekonomi, geografi, seni, kraf dan budaya Malaysia. Dibina pada tahun 1963, muzium ini menghadap Jalan Damansara dan informative setinggi 3 tingkat.


So banyak tempat actually kalau korang stay kat My Hotel KL Sentral ni. Apa lagi, kalau korang nak book My hotel KL Sentral Online hotel booking lagi senang kot-kot korang boleh dapat offer murah daripada walk in. Trust me guys korang better book online. Much cheaper dan berbaloi dengan buat camtu. So nanti kalau ada turun KL Sentral plan nak tido situ korang try la stay kat My Hotel KL Sentral tu k.

23 April 2019

Kedai Kurma Murah Di KL dan Ampang

Pelbagai Jenis Kurma di Berkat Madinah


Assalamualaikum korang! hai! entry KURMA, iklan kurma, post kurma, itu tandanya apa??? DAH NAK PUASA LAH uols! hehe. Kurma atau dalam bahasa lainnya Buah Tamar, kalau kita orang islam di Malaysia ni, selalunya Kurma ni akan popular time time bulan Ramadhan jelah, habis je ramadhan, terbiarlah kurma tu ( rumah aku lah tu ) kihkih, then lagi satu, kalau time mengandung, gigih lah weh makan kurma! Sebab apa? KHASIAT KURMA tu memang tak boleh disangkal lagi.

Lagi satu, kurma ni boleh buat korang tahan lapar, cuba lah waktu sahur tu, makan kurma 3 biji, atau pun kisar kurma dengan susu buat minuman. InsyaAllah dapat bertahan sepanjang hari berpuasa.

Madinah Oasis, Buah Tamar ni asalnya dari bumi arab lah of course, masa kecik dulu, aku ingat lagi, susah nak dapat kurma ni, selalu orang pergi Mekah, benda pertama orang kirim mestilah Kurma dan Air Zam zam, dorang akan beli banyak dan sedekah pada ahli keluarga.

Tapi zaman sekarang ni, tak perlu susah susah dah, banyak dah pasaraya arab yang barangannya dibawa KHAS dari Madinah dibuka di Malaysia, suasana pun memang sama seperti berada di Madinah. Nak makan kurma, nak cari air zam zam, terus boleh beli di pasaraya Arab, contoh di Berkat Madinah.

Selain itu, kat berkat madinah ni, aku suka beli roti dia, fresh made, sedap gila wei! dah lah premium healty, no oil, no salt and sugar. Ada juga, honey, nuts, Baklava yang sedap gila!!! dan Jus Delima Fresh yang diperah hari hari di kedai.

Korang kan, kalau nak cari Baklava yang sedap di Malaysia ni, korang beli lah di Berkat Madinah! one of the best baklava available in malaysia, very reasonable price, have many types.

Berkat Madinah sendiri dah ada 3 cawangan tau, so boleh pergi dimana cawangan yang berdekatan dengan korang, Pasaraya Arab Berkat Madinah sekarang ada di Ampang, Kajang dan Shah Alam.

Cara Memilih Kurma yang Bagus


Kurma ni ada pelbagai jenis, di Berkat Madinah sendiri, ada lebih dari 100 jenis buah kurma, memang pening nak pilih, ada yang kering, basah, kecil, besar, manis, kurang manis, semua ada! Kurma yang sedap adalah kurma jenis kahwin, tapi aku pasti, di Berkat Madinah ni semua pun sedap. Ikut lah selera kita.

Kurma di berkat madinah ni dibawa KHAS dari 100% madinah tau! Semuanya fresh dan new seasons. Korang jangan beli kurma yang terlampau murah yang berlonggok-longgok tu, sebab risau dah disimpan lama, ada juga kes, dalam buah dah ada ulat, so better beli yang baru, yang fresh dan betul betul dari kedai arab.

Ok meh nak tunjuk korang, pelbagai jenis kurma di Berkat Madinah, harga pun ada skali tu, senang korang nak tengok.

Borong Kurma Murah


Kalau tanya aku, aku sangat suka kurma ajwa, aku tak makan kurma lain, aku suka kurma ajwa sebab dia kurang manis, tak besar sangat, dan kering. Itu taste aku lah, kurma ajwa antara kurma yang mahal antara yang lain, kurma ajwa dikenali sebagai kurma Nabi. Kurma Ajwa saja ada 3 jenis di berkat madinah ni, iaitu Ajwa Almadinah VIP, Ajwa Almadinah Premium dan Ajwa Almadinah biasa.

Di Berkat Madinah ni, kalau korang nak beli kurma secara borong pun boleh, mereka ada jual secara borong dalam kotak, bulan puasa akan datang ni, siapa nak cari kurma borong dengan harga murah, boleh lah datang sini, berkat madinah juga ada buat promosi untuk buah kurma dari 22hb - 26hb tau!

Hadiahkan Kurma Kepada Ahli Keluarga


Ok, selain dari beli timbang, ada juga buah kurma yang telah siap di pack cantik-cantik mcm dalam gambar dibawah ni, kalau korang nak hadiahkan kurma kepada kawan-kawan ke, ahli keluarga ke, client ke, boleh beli yang dah siap pack ni, cantik sangat packaging dia.

As usual, korang boleh pilih nak kurma jenis apa, ada Ajwa madinah, Kurma Walnut, Kurma Gajus, Kurma tangkai dan banyak lagi, korang kena pergi sendiri berkat madinah untuk tengok sendiri tau!

Banyak sangat kan!!! hihi, pening nak pilih.

Kenapa Setiap Rumah Perlu Ada Kurma?


Ok meh nak bagitahu sesuatu kat korang, kurma ni, sebenarnya, bukan lah makanan untuk bulan puasa je, sepatutnya buah kurma perlu ada SENTIASA didalam rumah kita, rumah yang tiada kurma, adalah seperti rumah yang tiada makanan.

Nabi Muhammad SAW bersabda: Terdapat hadis yg lafaznya ialah: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, penghuninya kelaparan”.
HR Muslim (no: 2046).

So lepas ni, kita kena lah amalkan makan kurma, even bukan bulan puasa. Sebab buah kurma ni sangat lah bagus untuk tubuh badan kita, haih, insaf rasa sekejap. Aku ni, buah kurma pun tak gemar sangat, skrg ni kena makan selalu. Kurma adalah makanan Sunnah kot!

So jangan lupa, datang berkat madinah, dan beli kurma ok, buat stok kat rumah tu! mana yang jauh dari Ampang, pergi lah ke cawangan Kajang dan Shah Alam tau!

Berkat Madinah cawangan Kajang

Alamat Pasaraya Arab Berkat Madinah


Cawangan Ampang
17 & 18 L1, Jalan Ampang Putra 6, Taman Putra Suliman
68000 Ampang Selangor

Cawangan Kajang
Ground Floor, Unit No. PA-S-17 in Pearl Avenue Shops
Jalan Pasir Emas, Taman Berjaya,
43000 Kajang, Selangor.

Cawangan Shah Alam
20-28 Jalan Jemuju Empat 16/13d,
Seksyen 16, 40200 Shah Alam,
Selangor.


safura.online.diary © . Designed by MaisarahSidi.com